ponedjeljak, 9. ožujka 2015.

TKO PREŽIVI, PRIČAT ĆE, Seth MacFarlane

Izdavač: Algoritam, 2014.
[eng. A million ways to die in the West]


Ova je knjiga napisana prema scenariju za istoimeni film Setha MacFarlanea, što mi, onako na prvu, nije zvučalo baš obećavajuće, ali drago mi je da sam se prevarila, jer ova knjiga je pravi urnebes!

Radi se o Albertu Starku, uzgajivaču ovaca iz Starog Panja, mjesta na Divljem zapadu, koji u svom poslu baš i nije nešto uspješan, a kraj u kojem živi i njegove načine i tradicije baš nimalo ne cijeni. Primjerice, nemilosrdne dvoboje na glavnoj ulici točno u podne, tučnjave u saloonu, liječenje ogrebotine amputacijom, čišćenje rana ptičjim kljucanjem... Samoočuvanje i preživljavanje Albert stavlja ispred svega, a neki (okej, gotovo svi) ga zbog toga nazivaju kukavicom. Albert se na njihova mišljenja ne obazire, jer jedina čije mu je mišljenje važno je njegova djevojka Louise. No, kad ga ona iznenada ostavi, i to da bi se spetljala s Foyem, ljigavim (ali ujedno i vrlo bogatim) vlasnikom brijačnice (i najpomodnijih brkova u gradu), Albert se s time ne može pomiriti i izazove ga na dvoboj. Jedini je problem što mu ni pucanje ne ide baš od ruke, a vremena do dvoboja je jako malo. Srećom, u pomoć će mu priskočiti zagonetna Anna, zgodna nova djevojka u gradu, koja pak za sobom vuče neke svoje probleme (čitaj: žena je najzloglasnijeg odmetnika Divljeg zapada). Novopečeno prijateljstvo počet će izrastati u odnos koji ni jedno ni drugo još nisu u stanju definirati, a prije nego što to i pokušaju dokučiti, moraju riješiti neke preče probleme - i preživjeti ih.

Dijelom vestern, dijelom komedija, ova knjiga je u biti parodija na sve ono što vestern čini vesternom. Umjesto tipičnog šutljivog, hrabrog i tajanstvenog glavnog junaka, majstora na pištolju, imamo Alberta - povučenog, nespretnog i nepoduzetnog, kojem je umjesto slave, 'dobrog' glasa koji će ga pratiti i hrabrosti, na pameti prvenstveno njegov vlastiti život i očuvanje istoga. Umjesto 'mačo' muškarca koji nikad ne pokazuje svoje osjećaje i možebitnu tugu zbog djevojke koja ga je ostavila odmah utapa u prvom saloonu na koji naiđe, ovdje je Albert koji će plakati, moliti i preklinjati svoju djevojku da mu se vrati, koliko god se za to morao nisko spustiti. Umjesto samotnog revolveraša Divljeg zapada, u ovom je vesternu glavni lik nespretni pametnjaković koji umjesto mecima svoje protivnike gađa sarkastičnim primjedbama (u čemu je doista dobar). Albert je duhovit i simpatičan lik koji će vam se sigurno svidjeti i nasmijati vas.

Ostali likovi jednako su živopisni. Npr. Albertov najbolji prijatelj Edward i njegova djevojka Ruth, koji su, iz moralnih razloga, odlučili na svoju prvu zajedničku noć pričekati do braka, iako je ona po zanimanju prostitutka. Ili doktor Brown, koji će vam zaliječiti ranu tako da pusti da ju ptica iskljuca, a zbog porezotine na nozi spremno će vam tu nogu amputirati, kako bi izbjegao pojavljivanje zloglasne bolesti 'nogoprsta'. Tu je i Clinch, pravi odmetnik na zlu glasu, njegova jednako zloglasna banda, Albertovi čangrizavi roditelji, nekolicina Indijanaca spremna pomoći čovjeku da halucinacijama pronađe svoj put, zagonetna i zabranjena opasna djevojka, te jedna ovca s psihičkim poremećajem koja, umjesto u toru, najviše voli boraviti na krovu kuće.

Sve je u ovoj knjizi urnebesno duhovito i zabavno: od opisa prizora Divljeg zapada, naziva ljudi i mjesta (poput glavnog mjesta radnje, Starog Panja), dijaloga, opisa događaja i neočekivanih situacija. Svojim duhovitim sarkazmom Albert će nam predstaviti sve moguće načine na koji te je Divlji zapad u stanju ubiti, a pri tome je nemoguće ne navijati za Alberta da ipak uspije preživjeti - i ispričati nam sve o tome kako mu je to uspjelo. Albert predstavlja lik običnog čovjeka koji je bačen u situaciju koja mu ne odgovara i kojoj nije sklon, te će se stoga mnogi s njim povezati i u njemu prepoznati. 

Iznimno komično djelo, koje će vas na nekim stranicama natjerati da se smijete na sav glas. Kratko je i brzo se čita, ali toliko je zabavno da ćete mu se sigurno htjeti vratiti još koji put, pogotovo kada vam u životu zafali malo smijeha. Za ultimativni doživljaj, preporučam čitanje s kaubojskim šeširom na glavi.