subota, 16. siječnja 2016.

5. VAL, Rick Yancey

Izdavač: Profil, 2015.
1. knjiga istoimene trilogije
[eng. The fifth wave]


U ovom distopijskom YA SF-u njegov se autor bavi onom, da tako kažem, najpoznatijom od mogućih apokaliptičnih prijetnji našem planetu - onom koja dolazi iz svemira - invazijom izvanzemaljaca.

Zašto 5. val? Jer se spomenuta invazija odvijala u etapama, tj. valovima. U prvom valu nakon dolaska, izvanzemaljski 'posjetitelji' isključili su svu električnu energiju (scenarij koji pomalo podsjeća na TV seriju 'Revolucija', ako ste gledali). U 2. valu izazvali su tsunami golemih razmjera koji je potopio sva obalna područja, a i šire. U 3. valu izazvali su epidemiju nezaustavljivog i brzoširećeg virusa koji je pobio većinu preživjelih nakon prva 2 vala. U 4. valu otkrili su da su se već ranije infiltrirali u ljudsku populaciju, kako bi ulovili i ubili preostale preživjele, jednog po jednog. A sada je na pomolu i 5. val, i svi se pitaju što će on zapravo biti.

Priča prati nekolicinu likova: Cassie, djevojku kojoj su odveli mlađeg brata i ubili ostatak obitelji, i koja je odlučila izvršiti dano obećanje bratu da će se vratiti po njega; zatim Bena, koji je također izgubio svu svoju obitelj, te se pridružio regrutima jedine preostale vojne baze, u kojoj ga obučavaju za jednog od vojnika koji bi trebali pružiti posljednji pokret otpora izvanzemaljcima. Tu su još i Evan, mladić koji pomogne Cassie kad se nađe u neprilici, te Cassien mlađi brat Sam, koji je tek dijete od 5 godina ubačeno u nemilosrdni svijet u kojem se jedva snalazi. 

Niti jedan od spomenutih likova nije nekakav fantastični heroj, niti ekstremno hrabra osoba u misiji spašavanja svijeta - oni su tek pojedinci koji pokušavaju preživjeti snalazeći se kako znaju i umiju. To je ujedno i jedna od stvari koja mi se posebno svidjela u ovom romanu: to što ovdje nema nikakvog 'čuda od djeteta' koje je predodređeno povesti revoluciju i spasiti svijet, već se radi o običnim ljudima koji se pokušavaju snaći u nečemu što im je nametnuto, i koji samo žele preživjeti, makar još jedan dan.

Još jedna stvar koja mi se ovdje posebno svidjela je to što nema dominantne romanse između glavnih likova, onakve kakvu možemo vidjeti u gotovo svim distopijskim serijalima za mlade. Iako ova priča nije u potpunosti lišena romantičnih dodataka, oni su potpuno sporedni, i ne čine glavnu motivaciju likova: Cassie je ovdje jer želi spasiti brata, a Ben prijatelja kojem je dao obećanje.
 
Autor je u ovu svoju verziju izvanzemaljske invazije ugradio mnogo različitih elemenata, koji sami po sebi nisu pretjerano originalni (nestanak struje, epidemija, tsunami, 'otimači tijela' - sve već viđeno), ali ono što jest originalno je način na koji je sve te elemente posložio u svoju priču. Dok čitate, podsjetit ćete se, sasvim sigurno, na druge knjige, filmove i/ili serije o izvanzemaljcima, u kojima ćete prepoznati iste ove elemente koji se nalaze i ovdje, ali to ne znači da vas ova priča neće posve zaokupiti i zarobiti, i da ju nećete smatrati originalnom na svoj način.

Jer priča je napeta i uzbudljiva, neprestano se nešto događa, radnja je puna preokreta (od kojih su neki pomalo predvidivi, ali nisu zbog toga ništa manje zanimljivi), tijek priče se seli iz sadašnjosti u prošlost i skače s lika na lika, čineći priču još dinamičnijom i napetijom.

Na početku knjige, naići ćete na citat Stephena Hawkinga, koji je, takoreći, poslužio kao inspiracija za ovu priču:

"Ako nas ikada posjete izvanzemaljci, ishod bi mogao nalikovati na prvo iskrcavanje Kristofora Kolumba u Americi, koje nije dobro završilo za američke Indijance."

Rick Yancey u ovoj je knjizi odlučio na svoj način prikazati kako bi moglo izgledati ovo zloguko Hawkingovo predviđanje. Nakon čitanja tog njegovog prikaza, ne možete ne pomisliti kako su, naspram Kolumbovog iskrcavanja, u ovom izvanzemaljskom 'iskrcavanju', 'Zemaljski Indijanci' prikazani u ovom romanu neusporedivo gore prošli.