subota, 2. siječnja 2016.

ČITATELJICA U POTRAZI ZA SRETNIM ZAVRŠETKOM, Katarina Bivald

Izdavač:, Profil, 2015.
[šved. Läsarna i Broken Wheel rekommenderar]


Volim knjige kojima su tema također - knjige, odnosno ljubav prema knjigama. A ovo je jedna upravo takva knjiga.

Radi se o dvije prijateljice, Sari i Amy, koje se nikada nisu uživo upoznale i koje žive na različitim kontinentima - Sara u Europi, u Švedskoj, a Amy u Sj. Americi, u Ohiu, SAD - ali se ipak druže i njeguju svoje prijateljstvo putem pisama, u kojima uglavnom razgovaraju o stvari koja ih je i spojila, a to je ljubav prema knjigama i čitanju. Putem pisama one također jedna drugu bolje upoznaju, dijeleći priče o sebi samima, ali i svojim prijateljima i okolini u kojoj žive. Tako se naposlijetku i dogovore da dođu jedna drugoj u posjet, tj. da Sara posjeti Amy i odsjedne kod nje na par mjeseci.

Čim stigne u maleni američki gradić Broken Wheel, zbog svega što joj je Amy o njemu i njegovim stanovnicima ispričala u svojim pismima, Sara odmah ima osjećaj kao da već poznaje i gradić i ljude u njemu, iako ih sad tek prvi put vidi. A igrom okolnosti, Sara će se u taj gradić i potpuno zaljubiti, toliko da će poželjeti ondje i ostati, ako zbog ničeg drugog, onda zato da njegove stanovnike - uz Amynu pomoć - privoli da zavole knjige i čitanje. No, da bi došla do tog cilja, trebat će se malo više potruditi...

Iako ju je napisala švedska autorica, ova je knjiga zapravo priča o jednom tipičnom malom američkom gradiću: zatvorenoj sredini koja njeguje svoje neobičnosti, uvrnutosti i posebnosti. Broken Wheel je mjesto koje vrvi živopisnim likovima, koji čine zajednicu potpuno različitih, a opet nevjerojatno povezanih ljudi, među koje će se i Sara, iako joj se na početku to neće činiti mogućim, naposlijetku uklopiti.

Knjiga je pisana na način da se poglavlja, koja se događaju u sadašnjosti, izmjenjuju sa Amynim pismima Sari, napisanima prije Sarinog dolaska u Broken Wheel, zbog čega posebnosti Broken Wheela otkrivamo postupno, onako kako ih je otkrivala i Sara, te taj gradić na isti način i upoznajemo.

Sara je centralni lik romana, ona je strastvena čitateljica uvijek s nosom u nekoj knjizi, zaljubljena u knjige i u potpunosti posvećena knjigama i čitanju. Sara je u biti lik u kojem se bilo koji strastveni knjigoljubac lako može prepoznati i s njom poistovjetiti. Sara je također povučena i samozatajna, zbog čega se ne doima kao lik koji je u stanju ostvariti ambiciozni cilj koji si je zacrtala, ali joj to ipak nekako polazi za rukom. Ono što me ponekad smetalo u vezi njenog lika ista je stvar koja mi se kod njega na drugim mjestima najviše svidjela: njena ljubav prema knjigama, znanje o knjigama i traženje svih odgovora unutar njihovih korica. Naime, iako će Sara kroz ovu knjigu, kako će se radnja odvijati, spomenuti nemali broj autora i naslova najrazličitijih knjiga, ona će također o njima iznijeti i neke svoje stavove, pri čemu se neki od njih često doimaju kao pametovanje i djeluju nekako nadmeno. Taj se dojam pojačava u Sarinim interakcijama sa stanovnicima Broken Wheela, prema kojima se Sara, budući da oni otvoreno priznaju da nisu baš ljubitelji čitanja, često odnosi pokroviteljski i snishodljivo. Također, Sara kao da je doslovno utjelovljenje izraza "čitateljica neprestano s nosom u knjizi", u tolikoj mjeri da djeluje poput karikature.

Priča je simpatična i zabavna, unatoč tome što je i prilično nerealna i većim dijelom predvidiva. No, svi ti osebujni likovi koji se u njoj izmjenjuju čine ju privlačnom za čitanje i pretvaraju ju u knjigu koja se čita s užitkom. Iako je Sara centralni lik, i kao takav nije pretjerano zanimljiva, ostali likovi s vremena na vrijeme preuzimaju njenu priču i time ju čine dinamičnijom i zanimljivijom.

Sam gradić Broken Wheel i sam djeluje poput jednog od likova ovog romana, a opisan je vješto i realistično: mala i zatvorena sredina koja ne voli baš pretjerano strance, nepovjerljiva je prema promjenama i u stalnom je natjecanju s drugim obližnjim gradićem oko toga koji je bolji, koji ima više dućana, više stanovnika, više zanimljivosti, itd. Svatko tko je ikada neko vrijeme proživio u nekoj takvoj sredini prisjetit će se tog doživljaja čitajući o Broken Wheelu (a nadam se da će to prisjećanje biti više ugodno no neugodno iskustvo ;)).

Sve mane na stranu, ova knjiga u sebi ima dosta toga lijepoga. Tu su, prije svega, knjige. Zatim, nekoliko lijepih i inspirativnih citata o knjigama i čitanju, promicanja ljubavi prema čitanju, simpatičnih likova i zabavnih događaja, a tu je i ugodna atmosfera male, ali prijateljski nastrojene sredine, koja se osjeća čitavim tijekom radnje romana. Zbog svega mi se toga ovaj roman svidio, svim njegovim manama usprkos. Hoće li se svidjeti i vama, pročitajte i prosudite sami.