nedjelja, 9. listopada 2016.

ŽAR U PEPELU, Sabaa Tahir

Izdavač: Lumen, 2016.
1. knjiga istoimenog serijala
[eng. An Ember in the Ashes]


Kad započinjem čitati neki novi serijal, uvijek se nadam da će me totalno oduševiti, kao što su to svojedobno učinile 'Igre gladi', 'Harry Potter', 'Gospodar prstenova', i još mnogi, mnogi drugi. Nažalost, većina serijala ne uspije me dovesti do razine oduševljenja  kakvu sam iskusila s navedenim knjigama, većina im ne dođe ni blizu. Ali nekima to uspije, i neki se uspiju ugurati u tu grupu 'odabranih', meni naprosto fenomenalnih, serijala. 'Žar u pepelu' jedna je od takvih knjiga.

Roman govori o dvoje ljudi koje potječu iz razlitičih društvenih klasa, ali oboje imaju istu žudnju - da, živeći u okrutnom svijetu nemilosrdnih ratnika, koji zatire svaku osobnu slobodu  i sve želje svojih stanovnika, budu slobodni. Njihova imena su Elias i Laia, a njihova zajednička žudnja igrom okolnosti uspije ih dovesti na isti put, na kojem će njih dvoje slijediti isti cilj.

Laiaina priča započinje najgorim danom u njenom životu, u kojem se na njenom kućnom pragu pojavi vojnička racija, na čelu s krabuljom - jednim od najbolje obučenih i iznimno okrutnih članova carske vojske, koji ubije Laiainu baku i djeda, a njezina brata Darina odvede u zatvor, iz kojeg je jedini izlaz, za većinu zatvorenika, ravno na stratište. Odlučna da spasi svog brata prije no što bude prekasno, Laia se pridružuje pobunjenicima, koji u zamjenu za to da joj pomognu od nje traže da izvrši iznimno opasan zadatak, na kojem bi je samo jedan pogrešan korak mogao odvesti ravno u smrt.

Elias je mladić koji se nalazi na suprotnom kraju društvene ljestvice u odnosu na Laiau - on je mladi vojnik na obuci za krabulju. U vojnu školu u kojoj se nalazi dospio je kao dječak, nakon što su ga silom odvukli od obitelji Nomada koja ga je bila usvojila našavši ga kao bebu, ostavljenog u pustinji da umre. Elias mrzi i školu i krabulje i sve što oni predstavljaju i upravo se bio spremao dezertirati, kad su ga, uz još troje kandidata, odabrali da sudjeluje u kušnjama - ispitima snage, hrabrosti i odanosti, čiji će pobjednik postati novi car. Uhvaćen između želje da ode i proročanstva koje mu je proreklo da će biti istinski slobodan jedino ako prođe kroz kušnje, Elias odluči ostati i pokušati svoj put do slobode naći na drugi način.

Negdje u cijelom tom kaosu Laia i Elias ukrstit će svoje puteve, još ne znajući da ih oni oboje vode k istom cilju. Međutim, taj cilj je jako daleko, a pred njim leže brojne prepreke koje će tek trebati prijeći - i preživjeti ih.

Čim mi je došla u ruke, htjela sam se odmah baciti na čitanje ove knjige. Nažalost, brojne obveze i druge stvari spriječile su me u tome da joj posvetim svo vrijeme koje zaslužuje, tako da je morala malo dulje čekati. No, nakon što sam je se konačno primila, nisam je ispustila iz ruku sve dok je nisam pročitala do kraja. Nadam se da će prijevod nastavka brzo doći, jer - želim još!

Ova je knjiga naprosto sjajna. Divno je pisana, priča je maštovita, originalna i jedna je od onih koje vas u potpunosti zarobe i ne puštaju, čak ni nakon što ste ju pročitali. Ovo je knjiga kojoj ću se sasvim sigurno vraćati, jedna od onih koju možete pročitati i po stotinu puta, a da vam nikada ne dosadi.

Smještena u nemilosrdni distopijski svijet, ova priča u jednakoj mjeri pokazuje svu surovost i okrutnost tog svijeta, ali istodobno i svu ljepotu i suosjećanje stanovnika tog svijeta. U ovoj priči isprepliću se magija svojstvena najljepšim romanima fantastičnog žanra, napetost i uzbuđenje kakve možemo naći u najnapetijim pustolovnim avanturama i okrutnost i surovost još strašnija no što smo je doživjeli u 'Igrama gladi'. Svi ti magični sastojci čine ovu knjigu jednom sasvim posebnom poslasticom, koja će zarobiti svakog čitatelja, neovisno o njegovoj sklonosti distopijama.

Priču naizmjence pričaju Laia i Elias, a u njoj se neprestano događaju novi obrati i izviru uvijek nova iznenađenja. Ima puno događanja, puno osebujnih i posebnih likova koji će vam, bili oni dobri ili loši, zarobiti srce. Sviđa mi se što ovo nije onaj klasični YA distopijski roman, u kojem okosnicu radnje čini ljubavna priča dvaju glavnih protagonista - ovdje Laia i Elias doista čine okosnicu radnje, ali svaki individualno, što ih čini jednim od najsnažnijih i najbolje okarakteriziranih likova o kojima sam ikada imala prilike čitati. Ima i ovdje, dakako, i nekih naznaka ljubavne priče, ali ona nije ovdje tek toliko da sama sebi bude svrha, već se sjajno uklapa u samu radnju.

Što više reći? Svakako pročitajte ovu knjigu, ako već niste. Mislim da ovaj serijal itekako ima potencijala da bude sljedeći svjetski megahit, onakav megahit kakav su svojedobno bili Harry i Katniss. I o Laiai i Eliasu će se još dugo pričati, sigurna sam u to. Nemojte, dakle, propustiti vidjeti kako je sve počelo. Ja sam oduševljena. Oduševite se i vi ;)