utorak, 7. svibnja 2019.

HIGHLANDER: POVRATAK DIVLJEG RATNIKA, Karen Marie Moning

Izdavač: Stilus, 2019.
2. knjiga Higlander serijala 
[eng. To tame a Highland warrior]

 
Gavrael McIllioch imao je 14 godina kada je, nakon tragedije kojoj je svjedočio i uništenja koje je potom slijedilo, prizvao kletvu koja će mu obilježiti čitav život. Gavrael je, naime, postao beserker - legendarni ratnik koji, privučen krvlju i nasiljem, postaje divlja i nepobjediva, ali i opasna sila kojoj se nijedan neprijatelj ne bi želio naći na putu. Gonjen strahom i sramom zbog onoga što je postao, Gavrael se skriva i bježi, preuzimajući novi identitet i otada nadalje nazivajući se Grimmom Roderickom.

Grimma smo imali prilike upoznati u prvom romanu ovog serijala, gdje je imao ulogu sporednog, ali vrlo zanimljivog i zagonetnog, lika - najboljeg prijatelja i desne ruke glavnog lika Jastreba. Sada kada je Jastreb pronašao sreću sa svojom Adrienne (o čemu možete čitati u prvom romanu, ako već niste), Adrienne je odlučna da ona i Jastreb i Grimmu omoguće isto. No, Grimm je tvrd orah.

Kad jednog dana stigne poruka vladara Caithnessa da Grimm dođe u Caithness radi djevojke po imenu Jillian, Grimm ostavlja sve i odmah se odazivlje. Jillian više nije djevojčica koju je poznavao dok je i sam bio dječak, ali čak i toliko godina nakon što je od nje otišao, ona pronalazi način da mu se uvuče pod kožu. Koliko će dugo uspijevati odolijevati ovoj ženi i svojoj prošlosti i koliko će dugo još od nje moći skrivati svoju mračnu tajnu? Pa, Grimm će dati sve od sebe da to potraje što duže, jer misli da je to jedini način da ju zaštiti, pa čak ako bi to značilo i da će se, u konačnici, ona udati za drugoga.

Za ovaj su mi serijal mnogi rekli da je svaka sljedeća knjiga u nizu bolja od prethodne. S ovom sam, doduše, pročitala samo dvije, ali mogu potvrditi da je druga doista mnogo bolja od prve.

Grimm je fantastičan lik, tajnovit je, zabavan (na svoj izrazito grimmovski način) i u vječnom je sukobu sam sa sobom. Iako je normalan život uz ženu koju voli sve što doista želi, zbog svoje prošlosti i tajne koju u njoj skriva on si na taj život ne dopušta ni pomisliti. S jedne strane izrazito snažan i neustrašiv, s druge ranjiv i preplašen zbog toga što je berserker, Grimm će svojim šarmom sigurno razoružati mnoge čitateljice. Ne znam, doduše, što točno vidi u glupavoj i bezličnoj Jillian, ali što se tu može. Srce ne pita. :)

Dok je Adrienne, u prvom romanu, bila primjer snažne žene, Jillian je njena čista suprotnost. Naivna je, slaba, tip 'žene u nevolji' koju drugi moraju spašavati iz situacija u koje ju je dovela vlastita nepromišljenost i koja se neprestano čudi i gunđa zbog svega što se oko nje događa, a što ne ide onako kako si je ona zamislila. Tek pred kraj romana Jillian konačno dobije nekakvu osobnost, sve do tada je samo pravi davež.

Srećom, Grimm i ostatak likova ovoj priči omogućuju da u dovoljnoj mjeri bude zabavna, duhovita, intrigantna i dovoljno živopisna da ju je ugodno čitati. Budući da se radi o fantastičnom ljubiću, za one koji to vole, tu je pregršt seksi scena (koje me inače zamaraju i dosađuju mi, ali neke od ovdje opisanih su me bome grohotom nasmijale! Ne znam je li ih KMM namjerno tako zamislila ili ju je ponijelo okruženje šesnaestog stoljeća, ali scene probijanja djevičnjaka i čuđenja veličini Grimmove 'muškosti' su za umrijeti! Od smijeha, naravno. :)) da malo podignu temperaturu, a tu je i dobra doza magične mistike obavijene oko legende o berserkerima da i ljubitelji fantastike budu zadovoljni.

Ljubavna priča, magične legende, predivna škotska visočja, živopisni likovi i povremeni duhoviti dijalozi ono su što ovaj serijal čini posebnim. Iako se radi o serijalu, knjige unutar serijala nisu povezane radnjom, nego tek određenim likovima, stoga ih se bez problema može čitati neovisno o redoslijedu unutar serijala. Ako ste u raspoloženju za nešto ovakvo, navalite!