četvrtak, 9. svibnja 2019.

NEŠTO JE U VODI, Catherine Steadman

Izdavač: Mozaik knjiga, 2019.
[eng. Something in the water

 
Erin i Mark mladi su zaljubljeni par kojem u životu sve ide kako treba. On je uspješan investicijski bankar, ona je filmska umjetnica koja snima potencijalno vrlo uspješan i cijenjen dokumentarac o zatvorenicima koji izlaze na slobodu. Uskoro bi se trebali vjenčati.

A onda Mark izgubi posao i nenadano se oboje nađu u financijskoj krizi. Medeni mjesec u kojem su trebali uživati u zajedničkoj sreći postaje medeni mjesec u kojem tješe jedno drugo da će sve biti dobro, da će se stanje uskoro popraviti.

A onda u moru pronađu tajanstvenu torbu punu novca. Što učiniti s njom? Prijaviti je, dakako. Možda ju netko traži. Ali, što ako ju nitko ne traži? A u njoj je doista mnogo novca. Taj bi novac mogao riješiti baš sve probleme koje Erin i Mark imaju. Trebaju li ga se doista odreći? Kome će nedostajati? A što ako ga zadrže? Što ako...

Što biste vi napravili da se nađete u ovakvoj situaciji?

Problem kod pronađene torbe pune nepoznatog novca je taj što je tu torbu, na kraju krajeva, netko izgubio. A sudeći po količini novca i par stvarčica koje stoje uz njega, taj netko sigurno nije dobra osoba. Taj netko će sigurno tražiti svoj novac. Hoće li ga uspjeti pronaći? Što je sve spreman učiniti da ga pronađe? Bezbrižan život uz puno novca, kada taj novac nije tvoj, vrlo se brzo pretvori u život ispunjen panikom i vječnim okretanjem oko sebe, kako bi provjerio slijedi li te tko i jesi li već postao meta. Uz probleme koje će riješiti, novac sa sobom nosi i gomilu problema koje će tek prouzročiti.

Zamislite tu količinu novca. Što s njim? Samo ga pospremiti u banku? To će izazvati razna pitanja. Držati ga ispod madraca? Kako ga potrošiti a da ne izazove sumnju? Koga pitati za pomoć? Da li pitati ikoga uopće? A što ga ljudi koji su ga izgubili traže? Mogu li ga naći? Traže li ga upravo sada? Spremaju li se baš taj tren pokucati na vrata?

Kratak je put od sreće zbog pronalaska rješenja svih tvojih problema do bezumne panike.

"Ne bojim se utapanja, vode ili bilo čega takvog. Bojim se te slijepe panike. (...) U slijepoj panici događaju se gluposti. U slijepoj panici se umire."

Od sretnog i zaljubljenog para na početku knjige, nakon što pronađu torbu s novcem, Erin i Mark se pretvaraju u panikom ispunjene i sumnjičave ljude koji sve manje vjeruju jedno drugom, a sve manje vjeruju i samima sebi. Uz stalan osjećaj da ih netko slijedi i da je sve što rade pod povećalom, Erin i Mark stalno moraju pronalaziti nove načine da sakriju svoj novopronađeni novac, a da pri tome ne izazovu nikakvu sumnju.

Možda to ne zvuči tako strašno, ali što biste vi napravili u njihovoj situaciji? Erin i Mark su samo obični ljudi, nisu kriminalni bossovi koji bi znali na što treba misliti i kako reagirati u takvoj situaciji. Ipak, zanimljivo je kako je malo potrebno da od običnog čovjeka postaneš kriminalac, ako ti se samo pruži prilika.

"Opažam svoj iznenadni skok logike. Od pogreške do aktivnog zločina. Samo tako."

Ovaj je roman jedan vrlo, vrlo napet triler, iako mi se nije činio takvim u početku. Zapravo, prvo poglavlje me strašno zaintrigiralo, a onda je uslijedilo nekoliko poglavlja tijekom kojih je radnja stala na kočnicu. Nije pomagalo ni to što je Erinin način pripovijedanja pomalo acquired taste: ona priča u kratkim, odsječnim rečenicama, koje pomalo djeluju kao da čitaš brzojav, zbog čega i sama Erin djeluje više kao nekakav robot nego ljudsko biće (pogotovo kada priča o svojim osjećajima). No nakon nekog vremena navikla sam se na takav način pripovjedanja, pa i na samu Erin, koja me isprva pomalo iritirala. Na kraju smo se ipak sprijateljile, a sama je priča nakon nekog vremena dobila i na brzini i na napetosti i na zanimljivosti. Što se radnja primicala kraju, knjigu je bilo sve teže ispustiti iz ruku, a, iako ćete već na početku pomisliti kako je očito kako će se sve završiti, način na koji se sve odigra na kraju mogao bi vas itekako iznenaditi.

Kao dodatan bonus, ovaj će vas roman naučiti da dobro gledate oko sebe dok uživate na odmoru plutajući u oceanu, jer nikad ne znate što bi moglo doplivati do vas. A ako nešto i dopliva, dobro razmislite što ćete s tim učiniti. ;) 
 
_______________________
 
Kako do knjige: http://bit.ly/2HdbonV