subota, 11. svibnja 2019.

BLACKOUT, Marc Elsberg

Izdavač: Egmont, 2018.
[orig. Blackout]


Osvrnite se oko sebe i promotrite koliko je stvari u vašoj neposrednoj okolini ovisno o električnoj struji. A sad razmišljajte globalno. Da nestane struje na čitavom kontinentu, i da taj nestanak potraje, makar i samo nekoliko dana, što bi se dogodilo?

Bez struje nema Interneta, nema računala, nema mobilnih mreža. Nema grijanja, ne rade hladnjaci, pećnice, zamrzivači, što znači da nam se dobar dio hrane počinje kvariti. Ne rade benzinske crpke, ergo, nema goriva, pa nema ni prijevoza. Nema ni javnog prijevoza: tramvaja, podzemne željeznice, vlakova. Ne rade pumpe za vodu, pa nema ni tekuće vode, kanalizacije, vode za piće. Ne rade strojevi u bolnicama, ne rade bankomati, niti kase u dućanima, nema naplate karticama. Što mislite, koliko bi vam dugo potrajala gotovina koju trenutno imate u novčaniku?

Crni scenarij nestanka struje opisuje u ovom romanu Marc Elsberg. Pišući ga, Elsberg je obavio iscrpno istraživanje, razgovarao s gomilom stručnjaka o gomili hipotetičkih situacija, a rezultat je nevjerojatno stvaran roman spekulativne fikcije koji nas upoznaje s činjenicom koliko smo zapravo ovisni o električnoj struji i upozorava nas na mogućnost organiziranog napada s ciljem da nam istu oduzme. Koliko je ovaj roman stvaran govori i činjenica da je Elsberg zamoljen sudjelovati i predstaviti svoje pronalaske na raznim simpozijima vezanim uz sigurnost informacijskih sustava. Njegov cilj bio je navesti nas da se zapitamo što bi se dogodilo da svijet ostane bez struje, a, vjerujte, nakon što pročitate ovaj roman, to ćete si pitanje doista i postaviti - i to ne jednom.

Priča počinje iznenadnim nestankom struje tijekom obične vožnje automobilom. Odjednom, semafori prestanu raditi, što dovede do automobilske nesreće. Ovdje susrećemo i Piera Manzana, centralnog lika kojeg ćemo slijediti kroz ostatak romana.

Manzano je stručnjak za informacijske tehnologije, bivši hakerski aktivist koji, nakon nestanka struje, bude jedan od prvih koji uoči tragove koji vode do onoga što je dovelo do nestanka. Zbog njegove hakerske prošlosti, vlasti mu nisu baš sklone odmah povjerovati, stoga je Manzano čas tretiran kao junak, čas kao sumnjivac. No Manzano se uskoro pokaže i kao jedina osoba koja bi mogla zaista otkriti tko stoji iza svega - ali i kako spriječiti daljnje napade i vratiti struju.

Od prve stranice, ovaj je roman napeta i brza utrka s vremenom, tijekom koje pratimo događaje u raznim dijelovima Europe, upoznajući golem splet likova koji se pokušavaju nositi sa sve većim opasnostima uzrokovanima nestankom struje. Osim osnovnih stvari, poput opskrbe hranom i vodom, lijekovima, komunalnih usluga, itd., diljem Europe raspiruju se sve žešći nemiri i sukobi. Vlade su na rubu snaga, stanovništvo na rubu pucanja. Struje nema tek nekoliko dana, a svijet je pao u totalni kaos.

Ako je Elsbergov cilj bio osvijestiti ljude koliko ovisimo o struji i električnoj energiji i kakve sve opasnosti njen nestanak na duže vrijeme sa sobom nosi, taj je cilj itekako ispunjen. Struja je jedna od onih stvari koje uzimaš zdravo za gotovo. Uvijek je tu, uvijek ju koristimo. A koristimo je za - doslovno - sve. Možda najslikovitiji opis u kakav problem upadnemo bez struje u ovom romanu je onaj u kojem Elsberg opisuje kako bez struje nije moguće plaćati karticama, već samo gotovinom. A budući da nema struje i ne rade bankomati, gotovinu možeš podići jedino u banci. A budući da ne rade benzinske crpke, zbog čega nema goriva, banka ne može doći do novih zaliha gotovine i dopremiti ih u svoje poslovnice. Pa si zaglavljen u situaciji da, iako imaš novca na računu, do njega nikako ne možeš doći. A cijena doslovno svega, u anarhiji i kaosu, samo raste.

Čak i ako niste ljubitelj trilera, ovaj adrenalinom nabijeni i nevjerojatno brz roman mogao bi vam privući pažnju. Ako ni zbog čeg drugog, onda zbog svoje vrlo, vrlo stvarne i aktualne teme. Ovdje nema mučnih ubojstava kakva smo navikli inače viđati u romanima ovog žanra, ali problematika nestanka na struje i svi problemi koje to sa sobom nosi i više su no dovoljni i i više no realistično prikazani da vam, bar na tren, zalede krv u žilama.

Garantiram vam da ćete se, idući put kad nestane struje i kada počnete tražiti pokoju svijeću da vam rasvijetli sobu dok se struja ne vrati, sjetiti ovog romana i bar malo štrecnuti. I nadati se da se scenarij opisan u romanu nije počeo ostvarivati. ;)

___________________________

Kako do knjige: http://bit.ly/2vTGBqM