ponedjeljak, 6. svibnja 2019.

SUPRUGE, Lauren Weisberger

Izdavač: Stilus, 2018.
[eng. When life gives you Lululemons

 
Sjećate se romana 'Vrag nosi Pradu'? Priča o Andy Sachs, asistentici najmoćnije (i najzahtjevnije) žene modne industrije Mirande Priestly, bila je ludo zabavna (a ponekad i samo luda). :)

Nastavak koji se pojavio gotovo desetljeće kasnije - 'Osveta nosi Pradu' - bio je željno iščekivan, ali se na kraju (barem za mene) pokazao kao razočaranje. Možda je to bilo zato što Andy sama po sebi nije imala ono što je potrebno da drži cijelu priču - kada iz nje (ili barem njenog većeg dijela) izuzmete Mirandu Priestly i Andynu kolegicu Emily Charlton, koja je bila jedan od najluđih i najzabavnijih likova u prvoj knjizi, dobijete tek nešto što je okej, ali bez čega ste mogli preživjeti i da to nikada niste pročitali.

15 godina nakon što je prvi put objavljen, 'Vrag nosi Pradu' konačno je dobio nastavak kakav zaslužuje. Roman 'Supruge' vraća loptu u ruke Emily Charlton, najzabavnije, najluđe i najkučkastije žene koju ste ikada sreli čitajući chick-lit. A budući da se vrti oko Emily, ova je priča jednako luda i zabavna kao i ona sama.

"'Emily?' rekla je. 'Hej! Dođi unutra! I ponesi te cigarete!' Okrenula se prema Miriam. 'Naravno da je se sjećam iz Piste. Viša asistentica Mirande Priestly. Koja je to kuja bila!'
 
'Oh, znam. Emily mi je znala ispričati takve stvari...'
 
'Ne, mislila sam na Emily. Ta je svakoga mogla uhvatiti za jaja i bila je duhovita do ludila. Dobro bi mi došlo malo veselja ovaj čas.'"

Na početku priče, Emily se nalazi na svojevrsnoj prekretnici u životu: dobivši otkaz od svog najnovijeg klijenta, a zatim i dugogodišnje vjerne klijentice kojoj je nebrojeno puta pomogla, nakon čega su oboje prešli k (puno mlađoj) konkurentici, Emily se počinje pitati zar je doista već toliko stara i zar joj je karijera na zalasku. Prije no što se vrati kući i odluči što će dalje, Emily svraća u posjet dugogodišnjoj prijateljici Miriam, koja živi u bogatom pregrađu sa suprugom i troje djece. Igrom slučaja, taman u to vrijeme Miriamina prijateljica Karolina nađe se u nezavidnoj bračnoj i medijskoj krizi, a Emily je upravo savršena osoba da joj pomogne da se ta kriza sredi. Emilyn mali posjet Miriam slijedom ovih događaja će se malo produljiti, a tijekom tog produljenja Emily će shvatiti da joj predgrađe i sve njegove 'čari' možda i nisu tako mrski kao što je mislila. A i jednom kad ove tri žene uzmu stvari u svoje ruke, nema toga što neće uspjeti učiniti.

'Supruge' su super zabavna priča o ženskom prijateljstvu i to između tri žene koje ne mogu biti različitije jedna od druge. Duhovita je, zabavna i natjerat će vas da je čitate bez prestanka. Bogato predgrađe napučeno trendi kućanicama u Lululemon tajicama možda izgleda i zvuči kao nekakav klišej koji ste već vidjeli u raznim TV serijama, ali ove su kućanice toliko zabavne i tako se vješto s tim klišejima poigravaju da ćete uživati u druženju s njima.

"'Osjećam se kao da smo zakoračile u epizodu Kućanica'. siknula je Emily. 'Samo bez sveg onog vrištanja. I s puno više ukusa.'"

Ovaj roman obiluje duhovitim dijalozima, vješto spletenim spletkama, raznim iznenađenjima i pametnim podvizima njegovih glavnih junakinja. I Miriam i Emily i Karolina u ovom će romanu biti izbačene iz svojih zona ugodnosti, morat će se prilagoditi novim situacijama i novim događajima, a - sposobne, pametne i vješte kakve jesu - sve će tri iz njih izaći kao apsolutne pobjednice. Možda vam ovo zvuči kao spojler, ali, jednom kad ih upoznate, odmah ćete shvatiti da s ovim ženama nema zajebancije - i da će voda uvijek, baš uvijek poteći ravno na njihov mlin (možda uz malo gurkanja i preusmjeravanja toka koji put, ali svejedno).

Dok nas zabavlja pričom o kućanicama kojima je izgled sve i koje ne prezaju ni od čega da taj izgled poboljšaju na sve moguće načine, Lauren Weisberger pomalo i ismijava cijeli taj trend 'vječne mladosti'. Miriam, Karolina i (pogotovo) Emily možda nisu najnormalniji likovi na svijetu, ali uz žene oko njih, čiji se svijet vrti oko plastičnih operacija, seksualnih pomagala i čudnovatih metoda vježbanja koji su tu da bi ih zadržali u vječnoj mladosti i ljepoti, ove su tri žene osvježavajuće normalne i osvježavajuće duhovite dok se oko istih stvari šale. No, bez obzira na svu luckastost i šašavost bogatih mama iz predgrađa, kad one nešto naume, budite sigurni da će to i ostvariti.

"Sama količina novca, vremena i energije koju te žene oko sebe nakupljaju bila je zapanjujuća: ako samo usmjere pozornost na to, Emily nije sumnjala da bi gradske mame mogle eliminirati glad u svijetu i dokinuti vjerske progone. Samo pusti te grinvičke mame u njihovim tajicama za jogu od dvjesto dolara, s njihovim čekovnim knjižicama i njihovim treninzima zategnutim tijelima i nema toga što one ne bi mogle postići."

Primijetit ćete, dakako, da se naziv romana razlikuje od originalnog naziva - to je zato jer je marka odjeće za vježbanje Lululemon slabo poznata izvan SAD-a. A i jedan i drugi naziv ovom romanu baš savršeno odgovaraju. Bile one Supruge ili Lululemonice, uživat ćete čitajući o njima bez obzira kako ih nazivali. :)

Jedinu stvar koju bih ja promijenila je to što je naziv modnog časopisa čija je urednica Miranda Priestly - Runway - kod nas preveden u 'Pista'. Mislim, ok, ali to je kao da sad časopis People preimenujemo u 'Ljudi' ili tako nešto. :D Sad kad znate da je ovo jedina sitnica koja mi se nije svidjela u čitavoj knjizi, znate i da su mi 'Supruge' bile baš, baš, baš dobre. Chick-lit za pet! Svakako pročitajte.