utorak, 3. kolovoza 2021.

TAJNOVITA UVALA U HRVATSKOJ, Julie Caplin

Koncept izdavaštvo, 2021.
[eng. The secret cove in Croatia
Prijevod: Barbara Kružić

Ako ste u potrazi za pravom ljetnom knjigom, možda usput i malo nostalgični za domom, ili vam pak fali more, pa čak i ako ste već bili/trenutno jeste na ljetovanju, tu je ova knjiga!

Oni koji su već čitali knjige Julie Caplin, znaju da u njima mogu očekivati malo zabave, malo romantike, malo humora - i puno upoznavanja šarmantnih mjesta u kojima se odvijaju radnje njenih romana. Ovoga je puta Julie za mjesto radnje izabrala upravo Hrvatsku, odnosno hrvatsku obalu i otoke, te jednu tajnovitu hvarsku uvalu.

Priča - tj. krstarenje Jadranom, koje je njen centralni dio - počinje u Splitu, u kojem susrećemo Maddie - simpatičnu umjetnicu koja ne uspijeva od svoje umjetnosti izgraditi karijeru (barem ne još!) pa se rado odazove na poziv za ljetnim poslom na brodu na kojem se brat njene najbolje prijateljice Nine sprema provesti godišnji odmor, u društvu svoje nove djevojke.

Stvari ne krenu baš onako kako si je Maddie zamislila, budući da su gosti koji borave na brodu - iako ih je samo šestoro - iznimno naporni. Ne svi, ali dio njih koji to jest to uvelike nadoknađuje i za one koji to nisu. A dok se bori sa sumanutim zahtjevima, prohtjevima i mušicama dvije razmažene manekenke, Maddie će tijekom krstarenja steći i nekoliko prijatelja, upoznati razna predivna mjesta, pa i zaljubiti se. No, njen put do sreće bit će popločan raznoraznim smiješnim i zabavnim, ali i neugodnim i bizarnim situacijama. Srećom, Maddie u svemu uvijek vidi i pozitivnu stranu i zbilja je simpatičan lik s obje noge čvrsto na zemlji, pa ju je sasvim ugodno pratiti u svim mogućim situacijama, i onim zabavnima i onim manje zabavnima.

Uz Split, Julie i njeni likovi prokrstariti će još Bračem i Hvarom, spomenuti razne hrvatske običaje i obići razna zanimljiva mjesta i ljude na ovim otocima i oko njih. Julie nam, ipak, neće otkriti koja je to točno tajnovita uvala iz naslova, ali možda ju prepoznate. Ili rezervirate iduće ljeto za to da ju pronađete. Ako je suditi prema opisu, itekako bi ju se isplatilo potražiti!

Na humorističan i zabavan način Julie se pomalo ruga 'glamuroznom' životu razmaženih zvijezda. Ne sjećam se koja su me dva lika toliko iritirala kao dvije manekenke iz ovog romana. No, njima nasuprot, tu je i pregršt simpatičnih likova, pa jezičac vage po pitanju lajkabilnosti debelo pada na njihovu stranu. (Znam da lajkabilnost nije riječ, ali baš mi je tu pasala. Nemojte zamjeriti :))

Sunce, more, dobro društvo, malo romantike; što nam još treba za dobar ljetni provod? Ništa! U nedostatku pravog ljetovanja, ono knjiško uvijek dobro dođe, a čak i uz pravo ljetovanje, s knjiškim dobijete dupli provod. Ako je romantično-chick-litasto-zabavno štivo ono što volite ponijeti sa sobom na plažu ili čitati negdje u hladu, ukrcajte se na brod do tajnovite uvale. Mirno vam more! 

____________________________

Kako do knjige: https://bit.ly/3fnwvpm