ponedjeljak, 16. kolovoza 2021.

JEDAN NERIJEŠEN SLUČAJ, Volker Kutscher

Izdavač: Fokus, 2020.
1. knjiga o inspektoru Gereonu Rathu
[njem. Der nasse Fisch]
Prijevod: Nikola Cvetković 

Ova mi je knjiga skoro prošla ispod radara, a na kraju sam njenih 480 stranica pročitala brzinom munje. Dijelom, priznajem, jer sam ju obećala pročitati i dati frendu prije nego ode na godišnji, a to sam odgađala sve dok taj godišnji nije bio za 2 dana, a dijelom jer je, kako je ispalo - knjiga baš super!

Smještena u Berlin 1929. godine, knjiga se fokusira na inspektora Gereona Ratha, koji je nakon incidenta s pucnjavom u Kölnu, na svom starom radnom mjestu u tamošnjem odjelu za ubojstva, premješten u Berlin u odjel za moral. Odjel za moral pomalo je smijurija za ostatak policije, u smislu da se svi drugi policajci zafrkavaju s onima koji u tom odjelu rade, ali Gereon ionako ne namjerava dugo ondje ostati. Prvu priliku koja mu se ukaže za premještaj u berlinski odjel za ubojstva odmah će iskoristiti.

Ta prilika vrlo brzo mu dolazi, i to posredno, kada Gereona posjeti jedan Rus, u potrazi za drugim, a Gereon uskoro shvati da su oba ta Rusa povezana sa trenutno aktivnim slučajem u odjelu za ubojstva. Iako je i njegov vlastiti odjel trenutno dosta zaposlen s vlastitim aktualnim slučajem pornografije sa znamenitim političkim i povijesnim ličnostima u glavnim ulogama (zamršeno je - i pomalo smiješno :)), Gereon svaki slobodni trenutak koristi kako bi samostalno istražio i slučaj kojim se bavi odjel za ubojstva, ne bi li se time istakao i zavrijedio žuđeni premještaj.

Stvari se vrlo brzo zakompliciraju, dva slučaja se međusobno isprepletu, a sve skupa nadiđe i okvire ubojstva i povrede morala i zađe duboko u korupciju, pljačku, politiku i još štošta. Nije se ni okrenuo, a Gereon je u cijelu tu stvar već postao upleten do grla. Pa sad, ili će potonuti, ili će isplivati - ishod je neizvjestan.

Zanimljiv, napet i neizvjestan, ovaj krimi-neo-noir, detektivska drama smještena u Berlin u razdoblje između dva svjetska rata, jako je ugodan i zabavan izbor za čitanje. Pruža nam izvrstan portret kriminalnog i policijskog miljea jednog grada i jednog razdoblja, u kojem se ponekad ovaj policijski dio ne razlikuje mnogo od ovog kriminalnog. Napetost i trzavice između komunista i socijalista bubre po čitavom gradu i šire, a svatko koga sretneš član je, ili barem simpatizira, jednu od političkih frakcija. Nacizam i ono u što će izrasti se već lagano nazire, dolijevajući još ulja na vatru izmiješanu od svih ovih frakcija, koja samo što se ne pretvori u pravu buktinju.

Dodajmo u priču još i tajnu gomile zlata u vrijednosti od 80 milijuna njemačkih maraka, koje bi svaka frakcija rado iskoristila za neke svoje svrhe, i stvari će se još dodatno zakuhati.

Gereon Rath izniman je lik, koji se bori s raznim problemima, ne samo onima povezanima uz policijski posao. Noseći neželjeno nasljeđe svog oca, čije ime mu otvara mnoga vrata ali predstavlja i svojevrstan teret u svijetu u kojem se Gereon vlastitim imenom želi istaknuti, Gereon pokušava dokazati i sebi i drugima da zaslužuje biti inspektor odjela za ubojstva i da je, unatoč prošlim pogreškama, zbilja dobar inspektor.

Kao čitatelj, u to ćete odmah povjerovati, jer Gereon doista ima nos za otkrivanje stvari, ideju kako to napraviti i volju da učini sve kako bi to postigao. Nađe se tu često i prepreka i rupa koje je prisiljen zaobići ili preskočiti, ali nekako mu to uvijek uspije. Vrlo je snalažljiv i domišljat, a ima i nos za sklapanje pogodnih saveza, čak i kada to uključuje dogovore s veoma opasnim ljudima.

Nijedan noir ne prolazi bez izvjesne femme fatale, a Gereonova FF je kolegica iz policije, stenografkinja Charly. Charly je izvrsno portretirana kao žena u policiji, koja ma što napravila, uvijek će se morati dvostruko potruditi da bi dobila iste pohvale kao njeni muški kolege, a čak i tada će teško dobiti mjesto koje želi i koje joj pripada. Osim Charly, ovaj roman uključuje cijeli splet vrlo zanimljivih likova, od kojih bih izdvojila Gereonovog prijatelja novinara Bertholda Weinerta, karizmatičnog mafijaškog bossa Dr. Marlowa, pomalo - hm - čudnovatu Gereonovu stanodavku Elisabeth Behnke, a ima ih još puno zanimljivih.

Radnja je napeta, teče brzo, nove stvari otkrivaju se jedna za drugom, prijatelji postaju neprijatelji i obrnuto, saveznici se pronalaze na čudnovatim mjestima, a ono što je počelo kao relativno jednostavan slučaj počne se granati na sve strane i čudovišno rasti. Poglavlja je puno i doista se brzo čitaju, a to vrijeme čitanja brzo proleti.

Jako mi se svidio ovaj roman, kao što sam već spomenula na početku - doista je super! Nisam (još) pogledala seriju Babylon Berlin, ali ako je imalo kao knjiga, onda je i ona super. :D Morat ću ju pogledati što prije - dok čekam na nove romane o Gereonu Rathu. Nadam se da će ih biti! 

___________________________

Kako do knjige: https://bit.ly/3xP21mI