petak, 6. kolovoza 2021.

TISUĆU LAĐA, Natalie Haynes

Izdavač: Vorto Palabra, 2020.
[eng. A thousand ships]
Prijevod: Jelena Pataki

Natalie Haynes debitirala je u svijetu književnosti za odrasle romanom 'Amber fury', u kojem je odmah jednu od uloga dodijelila grčkim tragedijama. Ovaj roman nije bio re-telling, ali već idući jest: roman 'The children of Jocasta' ponovno se bavi grčkim tragedijama, i prepričava nam priču o Antigoni i kralju Edipu. Ako to dosada niste skužili, grčke tragedije i mitologija velika su inspiracija ovoj spisateljici, a u njenom je trećem romanu ta inspiracija doista uzela maha. Roman 'Tisuću lađa' svojevrsni je re-telling 'Ilijade' i 'Odiseje', ali s posebnim twistom: naime, uloge pripovjedačica Haynes je ovdje dodijelila isključivo ženama.

Sažetak romana nagovještava da ovdje glas dobivaju zanemarene ili pak mlako prikazane žene iz priče o Trojanskom ratu, no to je samo donekle istina. Ne možemo baš reći da su, primjerice, Penelopa, Hera, Afrodita ili Atena baš zanemarene u originalnoj Homerovoj priči, ali, uz neke od žena koje su se u 'Ilijadi' i 'Odiseji'doista nalazile tek na marginama, i ove dobro nam poznate žene i božice u ovom romanu prikazane su u malo drugačijem svjetlu.

Vrlo mi je zanimljivo bilo sve dobro mi poznate Homerove scene promatrati iz ženskog kuta, i onog koji prikazuje junakinje, i onog koji prikazuje tek majke, žene i kćeri koje je isplovljavanje tisuću lađa na početku Trojanskog rata lišilo voljenih braće, muževa, očeva, ali i slobode, domovine, statusa, dostojanstva. Dok trojanskim i grčkim ratnicima i junacima svi kliču i slave ih, i u životu i u smrti, trojanske i grčke žene tek su ratni plijen, svedene na predmete koji čekaju da svojom ljepotom ili drugim osobinama uspiju postati robinje nekog značajnijeg pobjednika.

"Postoji toliko načina da se ispripovijeda rat: čitav sukob može se svesti na samo jedan izgred. Srdžbu jednog čovjeka na ponašanje drugoga, recimo. Sav rat - cijelo njegovo desetljeće - moglo bi se sažeti na to. No ovo je ženski rat, u jednakoj mjeri kao i muški, i pjesnik će sagledati njihovu bol - bol žena koje su oduvijek potiskivane u zakutke priče, žrtve muškaraca, njihove robinje i preživjele - i on će je ispričati, inače neće ispričati ama baš ništa. Dovoljno su dugo čekale svoj red."

Dok su grčki i trojanski ratnici u ovom ratu gubili živote, žene koje iza njih ostaju gubile su puno više. Haynes ove žene prikazuje kao ono što one doista jesu: prave junakinje, koje su se sa svojim sudbinama bile primorane suočiti ne samo ratničkim umijećem i junaštvom, već s mnogo većom hrabrošću, domišljatošću, lukavstvom, inteligencijom i raznim drugim sposobnostima, u usporedbi s kojima su podvizi muškaraca iz ove priče tek blijeda sjena pravog junaštva.

Muza Kaliopa, božice Hera, Afrodita i Atena, zatim vjerna Penelopa, proročica Kasandra, kraljica Hekaba, robinje Briseida i Hriseida, samo su neke od žena kojima Natalie Haynes u ovom romanu daje glas. Koliko god vam bile poznate njihove priče, ovdje su te priče dobile još neku dodatnu notu: možda malo širi okvir, možda malo dublju pozadinsku priču, možda neki novi motiv koji stoji iza njihovih postupaka, možda samo drugačiju perspektivu, novi uvid u njihove misli i osjećaje. Način na koji nam Haynes sve to predstavlja doista me se dojmio, a sve ove žene i sve njihove priče bilo mi je pravo zadovoljstvo čuti.

Primijetit ćete, dakako, da žena zbog koje je isplovilo naslovnih tisuću lađa, prelijepa Helena, ovdje nije jedna od onih koje su dobile vlastita poglavlja. Unatoč tome, i njen se lik ovdje pojavljuje, a koliko god da je taj lik ostao na marginama, ono malo što ga imamo prilike vidjeti i čuti, Helenu prikazuje također u nekom drugačijem svjetlu. Ne kao uznositu i oholu, 'samo' lijepu, sebeljubivu kraljicu, već kao nekoga tko stvari promatra posve racionalno, čak hladno. Ova se Helena ne boji reći kako stvari doista stoje, koliko god to nekog možda povrijedilo. Svidjela mi se ta njena izravnost i neokolišanje, možda čak više od svih ostalih likova. A izbor je doista izniman!

Tisuću je razloga da pročitate ovu knjigu: zbog žena koje prikazuje, zbog priča koje priča, zbog stila kojim je pisana, zbog mitologije koja je uvijek očaravajuća, zbog ljubavi prema grčkim tragedijama, zbog još 995 drugih stvari. Ona ne otkriva ništa novo, u smislu povijesnih činjenica i svega što već znamo o Trojanskom ratu i događajima iz 'Ilijade' i 'Odiseje', koje je Homer tako detaljno opisao. Ona dio tih događaja jednostavno prepričava na neki drugačiji način, iz nekih drugačijih, ženskih kuteva. Meni se taj drugačiji pogled na stvari doista svidio. Nadam se da će i vama. 

_________________________________

Kako do knjige: https://bit.ly/37odsXx