srijeda, 11. kolovoza 2021.

DJECA KRVI I KOSTI, Tomi Adeyemi

Izdavač: Znanje, 2020.
1. knjiga serijala Nasljeđe Orishe
[eng. Children of blood and bone]
Prijevod: Ira Wacha Biličić
 

Debitantski roman Tomi Adeyemi odmah je po izlasku uskočio na prvo mjesto ljestvice bestselera NY Timesa, a čak i prije izlaska oko njega se stvorio golemi hype. U jeku #blacklivesmatter pokreta, pojavio se YA fantasy roman koji promiče diversifikaciju i borbu protiv rasizma i rasne netrpeljivosti, a iz događaja i problematike segregacije i ugnjetavanja magova smještene u fantastičnu Orishu jasno se može povući poveznica s problematikom policijske brutalnosti nad afroameričkim stanovništvom u SAD-u, i šire. I sama Tomi Adeyemi priznala kako je roman inspiriran upravo ovim problemom, i kako joj je namjera bila kroz fantastični YA svijet podići razinu svijesti o tome što se događa i potrebi za borbom protiv toga.

Priča je smještena u Orishu, zemlju kojom je nekoć vladala magija, koja je sada iz nje istjerana, a njeni stanovnici koji su se magijom mogli služiti većinom svedeni na roblje - 'crve' - i potpuno marginalizirani iz društva. Nemilosrdni kralj Saran, koji je započeo etničko čišćenje magova, taj svoj plan još uvijek provodi, zatirući baš svaku iskru magije i njene potencijalne korisnike čim se pojave. No, kada njegova kći Amari svjedoči užasima kojima njen otac kažnjava magove, bez obzira na to imaju li oni uopće magijske sposobnosti ili im se one još nisu manifestirale, Amari ukrade magijski artefakt koji je njen otac bezuspješno pokušao uništiti, a koji predstavlja ključ vraćanja magije u Orishu, i pobjegne.

U bijegu Amari naleti na Zelie, mladu pripadnicu jednog od klana magova, koja joj pomogne pobjeći. Kada dozna da Amari nosi i magijski artefakt, koji bi svim magovima mogao vratiti moći - a time im dati i šansu da se odupru kraljevim progonima, obje se djevojke, u društvu Zelienog brata Tzaina, upute u misiju vraćanja magije. Za to će im trebati još dva artefakta, par magijskih rituala - i puno, puno hrabrosti. Jer, za petama im je Amarin brat Inan, princ, koji više od svega dijeli očevu želju za potpunim zatiranjem magije i svega s njom povezanog.

Prvi dio onoga što ima izrasti u trilogiju o nasljeđu Orishe, pustolovni je i fantastični YA roman o sazrijevanju i odrastanju. Njegova posebnost je upravo velika diversifikacija likova te naglasak na afričko nasljeđe i kulturu. Posebno je inspiriran mitologijom i nasljeđem naroda Joruba, koji čine velik dio stanovništva prvenstveno Nigerije, ali i dobrog dijela zapadne Afrike, a čije nasljeđe dijeli i sama Tomi Adeyemi. Upravo je jezik naroda Joruba Adeyemi pretočila u svoj jezik magova u ovoj knjizi. Bilo bi, doduše, super kada bi taj jezik magova također došao s prijevodom, pa da znam što sva ta magijska zazivanja u knjizi znače, a ne da samo predstavljaju zanimljive nizove slova. Autorica je u tom smislu mogla staviti nekakve fusnote ili bar u nastavku teksta objasniti značenje, ovako sam samo pogledom preletjela preko nizova riječi na jeziku Joruba i nastavila dalje. :/

Priča je zanimljiva i plijeni pozornost, ima puno akcije, avanture, bespoštednih jurnjava i jednako bespoštednih sukoba, a zna biti i krvavo i teško. A tu je, dakako, i magija! Sve su to stvari koje tvore jako dobru priču. Likovi su također zanimljivi, svaki od njih pomalo slomljen, nesiguran i neuvjeren u to da je baš on(a) odabran(a) za neku određenu zadaću. Adeyemi je, kako kaže, inspiraciju vukla iz Harrya Pottera i 'Žara u pepelu' i to se doista jasno vidi. Dio čitatelja ovoj priči zamjera predvidivost, ali ja bih rekla da nije ništa više predvidiva od bilo kojeg drugog YA serijala. Ima tu iznenađenja, itekako. A tek kraj! Whaat?! Još jednom se moja sposobnost da dugo držim knjige kod sebe prije no što ih pročitam pokazala dobrom, budući da je sad već stigao i nastavak pa mogu odmah saznati što se krije iza ovog cliffhangera na kraju. Ha!

Mali problemčić ove priče za mene je - kao i u većini YA serijala - ta neizbježna romansa između glavnih likova. Ne sva, jer ona između Amari i Tzaina itekako funkcionira i kemija je između njih jasno vidljiva, ali Zelie i Inan? Čemu? Njihova romansa (ili tek pokušaj romanse, ne znam uopće kako bih to opisala) može se svrstati u kategoriju blitzkriega: od želim te ubiti do volim te u samo sat vremena. Hm. That's a no. Ali ok, kako je počelo, tako se, u maniri blitzkriega, i nastavilo, pa se nisam time previše zamarala.

Jako mi se svidjela Orisha, a jako mi se svidjela i priča u nju smještena. Ima puno poglavlja, nema puno praznog hoda niti mjesta za predah, brzo se - i s užitkom - čita. Sviđaju mi se Orishini bjelokosi magovi, pomalo kao afroamerički Witcher. Cool. Sviđa mi se i povezanost s mitologijom o kojoj do sada nisam baš mnogo toga znala, a sviđa mi se i to što je afrički kontinent i afrička kultura dobila svog predstavnika u YA fantasy žanru, u kojem je do sada bila jako slabo (ako uopće) zastupljena.

Koliko je ova knjiga odjeknula u svijetu reći će vam i činjenica da je Tomi Adeyemi prošle godine ušla na listu 100 najutjecajnijih ljudi svijeta časopisa Time, u kategoriji novih lica. A sprema se, dakako, i filmska adaptacija. John Boyega (koji vam je zacijelo poznat kao Finn iz Star Warsa) svojedobno je, nakon što je pročitao knjigu, rekao kako bi odmah napustio sve što radi da bi bio u filmu koji će se snimati prema ovoj knjizi. Mislim da bi se on u taj film baš dobro uklopio! Jedva čekam vidjeti hoće li. :)

_____________________________

Kako do knjige: