ponedjeljak, 9. kolovoza 2021.

LJETO. PTICA. PLAVO., Akemi Dawn Bowman

Izdavač: Fokus, 2020.
[eng. Summer Bird Blue]
Prijevod: Nika Perić

Iako neodoljivo ljetne naslovnice - i samog naziva, kad smo već kod toga - ova knjiga zbog svoje tematike ne pripada u one tipično 'ljetne' naslove koje volimo ponijeti na plažu i uz njih pustiti mozak na pašu. A opet, meni je baš ona ovog ljeta bila savršen izbor. Savršeno ljetna, bez obzira na to što nije prpošna i bezbrižna kao knjige koje inače smatram(o) pravim ljetnim izborom.

Tema o kojoj govori je gubitak, bol gubitka i kako se s njime nositi. Istodobno, tema joj je i novi početak, prebolijevanje, ozdravljenje od tuge i boli koju je gubitak prouzročio. Tužna je, da, i vrlo emotivna, ali je i inspirativna, pozitivna, puna nade. Ozbiljna, ali ima i zabavnih trenutaka. Tužna, ali ima i sretnih trenutaka. Bolna, ali s primjesom melema koji tu bol postupno ublažava. I jako, jako lijepa.

Ova knjiga priča o Rumi, koja je u automobilskoj nesreći, u kojoj je i sama sudjelovala, izgubila mlađu sestru Leu. Iako se nisu baš uvijek najbolje slagale, Rumi i Lea bile su vrlo bliske, a zajedno su se bavile i skladanjem glazbe. Imale su originalnu metodu: zamislile bi bilo koje tri riječi, koje bi im poslužile kao naslov pjesme, a onda na temelju te tri riječi napisale i samu pjesmu. Ponekad je to bilo lako, ponekad su se mučile pronaći prave stihove za ono što su željele naslovom poručiti. A posljednje tri riječi, posljednji naslov pjesme koja je zbog Leine smrti ostala nedovršena, bile su: ljeto, ptica, plavo.

Osjećajući na neki način krivnju zbog toga što je preživjela, a Lea umrla, Rumi se osjeća primoranom završiti njihovu posljednju pjesmu. No, bez Lee, teško joj se uopće okrenuti glazbi, kao da bez Lee glazba više nije ono što je bila i sada je samo izvor neizmjerne boli. Bol zbog gubitka Lee dodatno je pojačan time što je Rumina majka Rumi poslala da ode živjeti na neko neodređeno vrijeme teti Ani na Havaje, budući da se i sama teško nosi s gubitkom kćeri. Osjećajući se dodatno odbačeno, Rumi nekako pokušava posložiti komadiće svog života bez Lee, ali jedino što cijelo vrijeme osjeća su gnjev, bijes i osamljenost.

Rumin put do oporavka bit će dug i bolan, ali na tom putu pojavit će se i neki neočekivani ljudi koji će joj na svoj način pomoći da taj put prođe i dođe do cilja. To su Rumin novi čangrizavi susjed, osamdesetogodišnjak George Watanabe, i nešto mlađi susjed, tinejdžer i surfer Kai. Uz njihovu pomoć, koliko god posrednu ili neposrednu, Rumi će se naučiti ponovno otvoriti, i naučit će (ponovno) živjeti.

Bolno iskrena, dirljiva i emotivna, ovo je knjiga koja bez ikakve zadrške vodi čitatelja kroz nezamislivu bol gubitka, ali ostavljajući ga sa snažnom porukom: da je tu bol moguće prevladati, i da se s gubitkom moguće - koliko god to bilo teško isprva - nositi, i, na kraju, pomiriti.

Smještena na predivne Havaje, uz šum idealnih valova za surfanje i osjećaj pijeska pod nožnim prstima, ova je knjiga - bez obzira na ozbiljnu tematiku - neodoljivo ljetna. Rumi je lik s kojim ćete suosjećati i povezati se, i kojeg ćete razumjeti čak i kada bude inatljiva i pakosna prema ljudima koji to uopće ne zaslužuju.

Uz to što joj je glavna tema gubitak, ova je knjiga i jedna lijepa oda glazbi, i sestrinstvu. Glazba je za Rumi i bol i lijek, ono što ju pokreće i ono što je, zbog gubitka Lee, sputava. Ključ je pomiriti ta dva osjećaja, i dopustiti glazbi da izražava i sreću i bol, da odražava Leu - i dok je bila živa, i sada, kada više nije.

Ako bih morala odabrati samo jednu knjigu koja mi je obilježila ovo ljeto, odabrala bih upravo ovu. Možda nije jedna od onih koje po nekakvoj definiciji spadaju u idealne ljetne knjige, ali meni je ovog ljeta bila idealna baš takva kakva jest. Osim toga, možda je vrijeme da definiciju idealne ljetne knjige - promijenimo.

______________________________

Kako do knjige: https://bit.ly/3CxdxGD