srijeda, 8. veljače 2023.

CARSTVO OLUJA, Sarah J. Maas

Izdavač: Fokus, 2020.
5. knjiga serijala Prijestolje od stakla
[eng. Empire of storms]
Prijevod: Ivan Jovanović

"Kraljica plamena i sjena, Nasljednica vatre, Aelin od Divlje vatre, Plameno srce... Spalila je svaku titulu ponaosob, istovremeno postajući sve to."

Od prve knjige u kojoj smo je upoznali, pa sve do ove, 5. u serijalu, Celaena Sardothien prošla je kroz ogromnu promjenu. Celaene, siročeta izraslog u nemilosrdnu ubojicu, u biti, više nema. Ona je sada u potpunosti Aelin, moćna fae kraljica, dok se njena stara osobnost pojavi tek u proplamsajima, kada je potrebno naplatiti neke stare dugove i zatražiti neke usluge od starih (ne)prijatelja.

Na kraju prošlog romana, Aelin smo ostavili na putu u Terrasen - konačno na putu kući. Međutim, taj će se put ovdje ispostaviti kao nešto duži no što je trebao biti. Prisiljena odgovoriti na nove prijetnje bivšeg vojvode Perringtona - moćnog i opakog Erawana, kao i priteći u pomoć prijatelju te pronaći saveznike za žestoku borbu koja će tek uslijediti, Aelin se umjesto k sjeveru i Terrasenu okreće na jug, mjesto gdje ju čekaju razbojnici koje se nada pridobiti, tajne koje se nada otkriti i brave koje se nada otključati. Naravno, da bi postigla sve te ciljeve, puno je toga što mora napraviti, a velika je i cijena koju će za to morati platiti. Da bi stvari bile još gore, uz Erawana, potencijalnu prijetnju predstavlja i kraljica Maeve, koja u svemu što se događa ima neke svoje ciljeve; kao i njeni ratnici, čiji se putevi uporno isprepliću s Aelininim - što u dobrim, što u lošim okolnostima.

Niz likova koje, uz Aelin, kroz ovaj serijal pratimo, ovdje se još više širi, dodajući, uz vješticu Manon i njenih Trinaest te kraljevića Doriana, još nekoliko likova koji zauzimaju značajno mjesto u priči - to su Elide Lochan i Lorcan, njen neočekivani suputnik, te dvojica Rowanovih bivših suboraca: Gavriel i Fenrys. Njihove priče često su mi bile mnogo uzbudljivije i napetije od Aelinine, a najdraža mi je još uvijek Manon. Jedini tko nedostaje i čije se odsustvo baš osjeća je Chaol, kojeg u ovom romanu uopće nema. :(

Manon, Elide, Dorian i Lorcan likovi su koji su se najviše promijenili iz romana u roman, njihove su priče i njihovi karakteri nadrasli onu početnu ulogu koju su u ovoj priči imali i sada zauzimaju sve više i više prostora i sve više i više postaju njen temeljni dio. Manon je fantastična, opaka, neustrašiva i potpuno badass, baš kao i Elide, za koju to na prvi pogled nikada ne bismo rekli. No, koliko toga se skriva u ovoj hrabroj i neslomljivoj djevojci! Nije samo Aelin ono što ovaj serijal čini feminističkim, u njemu se skriva obilje snažnih i neustrašivih žena koje nadahnjuju i obogaćuju čitav svijet fantastične književnosti. Ah, skoro sam zaboravila i Lysandru. Fantastičnu, snalažljivu i genijalnu Lysandru. Zaboravite mačo fae ratnike, koliko god bili zgodni. Žene su te koje nose ovu priču i bez kojih te priče ne bi ni bilo. U svakom smislu.

U smislu priče, razrade i rasta likova svaki novi roman u ovom serijalu sve je bolji i sve kompleksniji. Svaki je i sve obimniji, što je razumljivo budući da se ovdje toliko toga događa! Radnja je nepredvidiva, stalno se pojavljuju neke nove okolnosti, sve vrvi obratima, prijatelji postaju neprijatelji i obrnuto, neočekivane situacije nižu se jedna za drugom, a kako roman ide svome kraju sve je napetije i napetije. Kraj me skroz izbacio iz cipela, moram reći. I did not see this coming! Točno kad pomisliš da se sve smirilo i da možeš vidjeti daljnji tok priče, Sarah J. Maas te nokautira.

Ono što je također novo kod ovog romana, u odnosu na dosadašnji serijal, je i pojava vrućih scena. Meni nisu bile baš nešto - možda je do toga što zbilja ne volim Rowana - ali računajmo trud a ne izvedbu. :D

Čitanje ovog romana bilo je baš poput plovidbe olujnim morem - ne znaš što će se iduće dogoditi i što bi te moglo zaskočiti, a priča pred tobom neizvjesna je i uzbudljiva. Aelin me na trenutke zbilja živcirala, ali kad sam došla do kraja i kad se otkrilo sve što je ova heroina u tajnosti izvela i razloge zbog kojih je ponekad bila toliko nesmotrena i bahata da sam je poželjela pljusnuti, zapravo je zaslužila i veliki respekt. Možda mi je i dalje draža kao Celaena, baš kao što sam i dalje član tima #Chaolena, ali priznat ću da mi se i Aelin počinje sve više sviđati. Još kad bismo se nekako riješili Rowana... Oh, well, ima vremena za sve. Tko zna što nam je SJM skuhala u idućim nastavcima. 

___________________________________________

Kako do knjige: http://bit.ly/3leoPeN 

Kako do kompletnog serijala: https://bit.ly/3IyTi14