subota, 24. lipnja 2023.

CRNI GAVRANI, Ann Cleeves

Izdavač: Egmont, 2021.
1. slučaj istražitelja Jimmya Pereza 
[eng. Raven black]
Prijevod: Marin Popović

Crni gavrani roman je kojim započinje serija kriminalističkih romana smještenih na Shetlandsko otočje, zabačeno otočje na sjeveru Velike Britanije. Ann Cleeves za ovaj je roman 2006. godine nagrađena Zlatnim bodežom - nagradom koju udruženje autora kriminalističkih romana Ujedinjenog Kraljevstva dodjeljuje najboljem romanu svojih kolega u toj godini.

Centralni lik ovih romana je istražitelj Jimmy Perez. Odmah ćete primijetiti kako je njegovo ime pomalo neobičan odabir za jednog tipičnog britanskog detektiva. Ann Cleeves u jednom je intervjuu objasnila kako je svoj lik kreirala na način da bude istovremeno i insajder i autsajder - iako stanovnik Shetlanda i dobro upoznat sa životom i ljudima ondje, Jimmy je odrastao na jugu na otoku Fair, a kako bi ga još malo izdvojila, odabrala mu je i ovo netipično prezime.

Prvi roman u seriji Shetlandskih romana bavi se smrću tinejdžerice Catherine Ross, čije tijelo slučajno otkrije njena susjeda Fran, primijetivši jato crnih gavrana kako kruže oko krpice jarke boje u blizini kuće samotnjaka Magnusa Taita. Prije mnogo godina, još je jedna djevojčica netragom nestala iz Magnusove blizine, što ga odmah učini očitim sumnjivcem. I dok je sve naizgled riješeno, istražitelja Jimmya Pereza ipak nešto kopka i ne da mu mira, zbog čega pokušava uvjeriti nadređene da malo prošire istragu. To malo proširenje dovest će ih na kraju ne samo do rješenja ubojstva Catherine Ross, već i davnog neriješenog slučaja, koji je ostavio mnogo pitanja neodgovorenim.

Tipični britanski kriminalistički roman s netipičnim istražiteljskim protagonistom ima sve ono dobro zbog čega uživam u čitanju baš ovakvih krimića. Mala sredina, puno tajni, srdačna - a opet i nekako prijeteća - atmosfera, život u zabačenom mjestu, u kojem timu forenzičara s najbližeg većeg otoka treba čitav dan da stigne, posve očiti sumnjivac, za kojeg je baš zbog toga posve očito da on nije onaj kojega tražimo... Ili?

Istraživanje ovog slučaja, baš kao i Shetlandskog otočja i života njegovih stanovnika polagan je proces. Radnja teče sporo, ponekad baš jako sporo, s povremenim izletima u prošlost, a komadići cijele te priče dok ju tako polagano slijedite, jednako polagano, ali sigurno, sjedaju na svoje mjesto. Iako centralni lik, Jimmy Perez nije baš i glavni lik u smislu u kojem bi se to očekivalo, jer radnju ne pratimo samo kroz njega, već i kroz sve ostale stanovnike otočja. Tako gledano, Jimmy nije sve vrijeme prisutan, već stupa u kadar i iz njega izlazi onda kada je to potrebno.

Odlazak na Shetland bio mi je pomalo poput odmora - uz bonus odmora na kojem slučajno nabasaš i na neriješeno ubojstvo, i pomalo sumornu i sivu atmosferu engleskog otočja usred zime. Ipak, šetati Shetlandskim zabačenim krajolicima bilo je zanimljivo iskustvo, i mislim da ću se rado vratiti pogledati što istražitelja Pereza ondje čeka u budućnosti.

Romana o Shetlandu ima osam, a postoji i BBC-eva televizijska serija, sa ukupno sedam sezona so far. Već sam škicnula kako izgleda TV adaptacija, i iako Jimmy nije onakav kakvog sam si ja zamislila, svakako ću ju pogledati. A i čitati dalje. 

________________________________________________

Kako do knjige: https://bit.ly/3XmxLxU