utorak, 25. travnja 2023.

DAMIN GAMBIT, Walter Tevis

Izdavač: Fokus, 2021.
[eng. The Queen's gambit]
Prijevod: Iva Tomečić
 

Priznat ću vam odmah, ne volim šah. Ne volim ga igrati, ne volim ga gledati. Dok se puno ljudi svađa oko toga je li ili nije šah doista sport, za mene on može slobodno ići u istu košaru sa sportom: jednako su mi (ok, možda ne baš svi sportovi, ali velika većina) dosadni. Kad uđem u escape room (escapeanje je jedna od omiljenih mi aktivnosti) i vidim zadatak koji uključuje šah, padne mi mrak na oči. Eto, toliko ga ne volim.

I evo me s knjigom o - šahu. I znate što? Suprotno svim očekivanjima, odlična mi je!

Knjiga govori o Beth - iznimno inteligentnoj djevojčici, koja odrasta u sirotištu. Da bi pobjegla iz sumorne stvarnosti koja ju tišti, Beth potajno gomila male zelene pilule, koje skrivećki uzima kada se želi osjećati bolje. To čini sve dok ne otkrije nešto drugo čime može zaokupiti svoj vječno gladni um: igranje šaha. Započevši tajnim partijama s domarom u podrumu sirotišta, koji je nauči svemu što zna, Beth jako brzo napreduje i konstantno želi još. Njen talent ne ostane skriven još dugo, te se Beth uskoro nađe i na prvim šahovskim natjecanjima. A otud, kako će se ispostaviti, samo joj je nebo granica.

Bethinu glad za igranjem i učenjem šaha prati još jedino njena glad za pobjedom. Ukoliko tu pobjedu nešto pokoleba, Beth se nađe u vrtlogu nesigurnosti, iz kojeg bijeg traži u poznatim malim zelenim pilulama i, kasnije, alkoholu. No, ove dvije ovisnosti teško idu jedna uz drugu, a Beth će morati pronaći način da se sabere, ako želi dostići svoj cilj i postati svjetski poznata šahistica.

Bethina priča potpuno me zaokupila i uvukla u sebe, do te mjere da sam i sve one dijelove knjige koji se rade isključivo o šahu (a ima ih!) naprosto progutala. Čak bih rekla i da sam uživala u njima, unatoč tome što određene šahovske manevre i žargone nisam mogla niti zamisliti kako u biti izgledaju. Toliko je dobra ova knjiga.

Beth kao lik nije baš naročito simpatična niti je imalo likeable, a opet mi se doista svidjela. Beth je genijalna djevojčica, kasnije i mlada žena, koja se konstantno bori s vlastitim demonima i pokušajima da negdje pripada. Činjenicu da je iznimno pametna i talentirana šahistica otežava joj činjenica da je žena, budući da je šah ovdje (kao i u mnogim drugim područjima života) uglavnom muški sport. Ipak, Beth je jako uporna i jako usmjerena na cilj, tako da neće dopustiti da nešto tom cilju stane na put, pa bila to nešto čak i ona sama.

Da mi je netko rekao da će mi šah biti zanimljiv, pa čak i uzbudljiv, rekla bih mu da je sasvim sigurno lud, ali eto, bio bi u pravu. Uživala sam u čitanju o šahu i ovoj šahovskoj heroini, a nešto sam čak i naučila. Ne brinite, ne mislim zaigrati any time soon, ali da, ova me knjiga uspjela natjerati da uživam čitajući o nečemu što mi je do sada bio apsolutni smor, tako da je zaista, ali zaista, jako dobra. Preporučujem - čak i ako uopće, baš nimalo, ne volite šah. ;) 
 
______________________________________

Kako do knjige: https://bit.ly/3LpYfdn