utorak, 5. veljače 2019.

ISTINITA PRIČA O PINOKIJEVU NOSU, Leif G.W. Persson

Izdavač: Fokus, 2018.
3. roman o Evertu Bäckströmu
[šved. Den sanna historien om Pinocchios näsa


Policijski nadinspektor Evert Bäckström ponovno je s nama.

Najdraži mi anti-junak taman se spremio za nove radne zadatke, koji uključuju što manje stvarnog policijskog posla, a što više posla primjerenijeg Bäckströmovu položaju i intelektu, koji uključuje, dakako, puno jela, pića, žena i općenito ugađanja samom sebi. Ne možeš biti genijalac koji rješava zločine na prazan želudac i iscrpljen radeći gluparije poput rješavanja slučaja zanemarivanja kunića i premlaćivanja nekog tamo baruna. Ima dovoljno nesposobnih kolega koji se time mogu baviti.

Bäckströmov radni plan teče glatko sve dok ga ne pokvari ubojstvo odvjetnika Thomasa Erikssona. Bäckström nije ni najmanje sretan činjenicom da će se ovaj slučaj sručiti na njegova, ionako preoptrećena, pleća, ali kada se ispostavi da je ovaj slučaj možda povezan i s nekim vrlo vrijednim umjetninama, Bäckströmu je slučaj sve manje i manje mrzak. To, dakako, nema nikakve veze s mogućnošću da cijenjeni nadinspektor možda nešto ušićari sa strane i nenadano se okoristi. Baš nikakve veze.

Još jedan zamršen slučaj ispleo je Leif G.W. Persson oko Everta Bäckströma, anti-junaka kojeg volimo mrziti i mrzimo voljeti, a nekako nam uspije i mrziti ga i voljeti istodobno.

Persson je pred nas postavio još jednu briljantno izvedenu policijsku proceduralnu dramu, složen krimi-triler u kojem se istina skriva u detaljima, a svaki se detalj baš savršeno uklapa u slagalicu koju, čitajući, slažemo. Autorovo iskustvo kriminologa vidljivo je u svakom od tih detalja, a zbog tog iskustva sama je priča ispričana na vrlo, vrlo realističan način i neopisivo ju je zanimljivo čitati.

Evert Bäckström jedan je od glavnih likova s najgorim mogućim osobinama - bezobrazan, samoživ, lijen, bahat, oportunist, seksist, šovinist (da ne nabrajam dalje). Da vam je šef, vjerojatno biste ga mrzili. On je tip osobe koja pušta druge da obave sav posao, uredno spreman (besramno) preuzeti sve zasluge za taj posao. Okoristit će se svakom, pa i najmanjom, mogućnosti za osobnu korist koja mu se (slučajno) nađe na putu i na to će gledati kao na svoje bogomdano pravo. Osuđivat će vas, snishodljivo promatrati, nerijetko i častiti uvredama kada niste u blizini. A ako ste žena, vrlo je vjerojatno da je jedina stvar koja će ga na vama zanimati vaše poprsje. No, unatoč svemu tome, unatoč svim tim osobinama, neobjašnjovo će vam se uvući pod kožu i natjerati vas da ga zavolite. Dobro, ne baš zavolite, ali barem natjerati vas da se želite što više i što duže s njim družiti.

Nažalost, ovo je (barem zasad), posljednji roman u kojem ćemo se moći družiti s Bäckströmom. Svaki je od tri romana u ovom serijalu bio na svoj način poseban, svaki zamršen i svaki zanimljiv na svoj način. I u svakom je Bäckström (ne baš osobito svojom voljom i zaslugama) uspio riješiti jedan zamršen slučaj. Isto ga čeka i u ovom romanu. Možda nevoljko i možda s puno gunđanja, izmotavanja i prebacivanja posla na druge, ali Bäckström će se hrabro uhvatiti u koštac s rješavanjem ovog zločina. (Dobro, pokušajem da se obogati dok rješava zločin.) Hoće li uspjeti? Pa, stvari će se svakako riješiti - na Bäckströmov način.

Hej, a gdje je u cijeloj toj priči Pinokio? Pročitajte i saznajte. ;) 

____________________

Kako do knjige: http://bit.ly/2GmQAeM