subota, 20. travnja 2019.

PRIZNANJE, Jo Spain

Izdavač: Znanje, 2019.
[eng. The confession


Bračni par Harry i Julie McNamara provodi mirnu večer kod kuće, pred televizorom. Odjednom, u njihov dnevni boravak ušeta nepoznat muškarac, naoružan palicom, i izudara Harrya gotovo do smrti.

Isti se muškarac nedugo potom sam preda policiji, prizna što je učinio, ali tvrdi da nema pojma tko je Harry niti zašto ga je premlatio.

Harry i ovaj muškarac naizgled nisu ni na kakav način povezani, a ni Julie ga nije nikada prije vidjela.

Da bi se razriješio ovaj bizaran slučaj, potrebno je prvo malo zaroniti u prošlost i otkriti gdje se skriva - i postoji li uopće - poveznica između ovo troje likova, i što je to što je natjeralo potpunog neznanca da drugog potpunog neznanca divljački premlati pred očima njegove žene.

Zanimljivu je paukovu mrežu isprela Jo Spain u svom prvom samostalnom trileru. Spain, renomirana autorica serijala trilera o inspektoru Tomu Reynoldsu, u svom je prvom romanu izvan ovog serijala ispričala mind-gripping priču o naizgled vrlo bizarnom slučaju pokušaja ubojstva, u koji su uključeni potpuni neznanci.

Obično smo navikli da u romanima ovog tipa uvijek imamo likove koji su na neki način povezani, a na nama je, da zajedno s istražiteljima pojedinog slučaja, otkrijemo na koji su to točno način ti likovi povezani i koje su njihove tajne. Ovdje počinjemo od apsolutne nule u tom smislu, a da bismo povezali ove likove, morat ćemo zaviriti duboko u prošlost i, pomoću onoga što ondje otkrijemo, saznati je li zločin koji se odigrao u domu para McNamara doista samo slučajnost ili tu postoji nešto više?

Priča je vrlo zanimljiva, uzbudljiva i napeta, iako niti jedan lik u toj priči nije baš posebno drag. Zapravo, likovi su izrazito 'unlikeable', teško se s njima povezati, ali za ovu priču to nije niti potrebno - sposobna je zarobiti vas sviđali se vama njeni likovi ili ne.

Ova je priča zapravo riješen slučaj: imamo žrtvu, imamo počinitelja, imamo priznanje. Ali nedostaje motiv. Nedostaje odgovor na pitanje - zašto? A traganje za tim odgovorom zaokupit će vas i zabaviti, i nećete prestati tragati dok ga ne nađete. Mislite li da bi vas mogao iznenaditi? Pročitajte i saznajte. 

_________________________

Kako do knjige: http://bit.ly/2PkGkWL