srijeda, 26. lipnja 2019.

NIKADGRAD: KUŠNJE MORRIGAN CROW, Jessica Townsend

Izdavač: Znanje, 2019.
1. dio serijala Nikadgrad
[eng. Nevermoor: The Trials of Morrigan Crow


Morrigan Crow i Harry Potter imaju nešto zajedničko: oboma im je živote obilježila kletva, a i oboma im je živote kasnije promijenila i na njih uvelike utjecala jedna luckasta očinska figura.

Ovaj serijal često uspoređuju baš s Harryem, a, iskreno, teško da će mi ikad ijedan serijal biti baš kao Harry. Ali i ne mora biti! Ovaj je čaroban i magičan i uzbudljiv na posve drugačiji, sebi svojstven i originalan način.

Kletva koja je obilježila Morriganin život crna je kletva koja kaže da će Morrigan umrijeti u ponoć na svoj jedanaesti rođendan. Kao da to nije dovoljno grozna stvar s kojom se Morrigan u svom predviđajuće kratkom životu mora nositi, kao dijete obilježeno kletvom, Morrigan krive za sve loše što se dogodi u njenom gradu - od loših vremenskih prilika do boljki pojedinih njegovih stanovnika.

Što se čas njene sudbine sve više bliži, Morrigan ju dočekuje s mješavinom straha i olakšanja: naravno da ne želi umrijeti, tko bi to ikada htio, ali ne može reći ni da će joj osobito nedostajati život glavnog krivca za sva zla koja postoje i crne ovce u obitelji. No, kada konačno stigne, Morriganinu sudbinu neočekivano će promijeniti zagonetni Jupiter Sjever, koji će se pojaviti taman na vrijeme i odvesti ju u fantastičan Nikadgrad, čarobno mjesto koje pokreće tajanstvena Čudest, na kojem će Morrigan biti sigurna.

To jest, ako uspije zaslužiti svoje mjesto da ondje ostane. Jer, da bi zauvijek ostala u Nikadgradu, Morrigan mora uspješno proći nekoliko prilično teških kušnji - u suprotnom, biti će izbačena iz grada i poslana da se suoči sa svojom smrtonosnom sudbinom.

Debitantski roman Jessice Townsend u kratkom je vremenu postao pravi hit dječje književnosti, a u njenoj je rodnoj Australiji ovaj roman osvojio i nagradu za knjigu godine 2018. Ovom uspjehu ne treba se posebno čuditi, jer ovim je romanom Jessica započela uistinu čaroban fantastičan serijal, ispunjen šarolikim zagonetnim i luckastim likovima, koji naprosto osvaja srca čitatelja.

Nakon pomalo jezivog uvoda (ali i ispunjenog s puno (ponekad crnog) humora), Morrigan čitatelje vodi na uzbudljivu avanturu u maštovit i čudesan Nikadgrad, gdje ju čekaju brojna iskušenja, novi prijatelji, ali i neprijatelji, poneki jezivi događaj, puno smijeha, uzbuđenja, zabave i raznih dogodovština koje će testirati njenu hrabrost, odvažnost i srčanost. Pri tome je svaki lik kojeg sretne, baš kao i sama Morrigan, osobit i pomalo čudnovat, lik kakav se pamti. Pogledajte, primjerice, Jupitera Sjevera:

"'Kapetan Jupiter Amantius Sjever', reče čovjek pogledavši u notes. 'Uvaženi član Čudestnog društva, Saveza istraživača i Udruženja nikadgradskih hotelijera. Tajnik komisije za čudestinska prava, dobrovoljni borac za knjige za Goblejansku knjižnicu i predsjednik Dobrotvorne zaklade za nelicencirane robote batlere. Čovjek koji je otkrio sedamnaest prethodno nepoznatih područja i četiri godine zaredom Najupadljiviji čovjek godine prema izboru Časopisa upadljivih muškaraca. Vrlo dojmljivo, kapetane. Jesmo li nešto izostavili?'"

Jesam li ja nešto izostavila spomenuti kako bih vam dočarala koliko me se dojmila čarolija, magija i maštovita priča ispričana u ovoj romanu? Nadam se da nisam. Oduševio me Nikadgrad, oduševili su me njegovi stanovnici (čak i oni jezivi), oduševila me Čudest i ideja koja stoji iza ove magične tvari koja sve pokreće, a oduševila me i Morrigan Crow.

Jesmo li u Morrigan dobili novog Harrya Pottera? Naravno da ne. Morrigan je drugačije čarobna, iako jednako posebna, baš kao i čitav Nikadgrad. Pročitajte ga! Čudestan je, naprosto čudestan. 

________________________

Kako do knjige: http://bit.ly/2NdPg2O