petak, 28. lipnja 2019.

ČOVJEK OD KREDE, C.J. Tudor

Izdavač: Znanje, 2018.
[eng. The Chalk Man] 


"Ako volite moje pisanje, obožavat ćete ovu knjigu", rekao je Stephen King za ovaj roman. A kad takva usporedba dođe od samog Kralja, glavom i perom, i to još za jedan debitantski roman, odmah znate da u rukama držite nešto posebno.

Doista, stil pripovjedanja u 'Čovjeku od krede' neodoljivo podsjeća na Kingov. A tu je i nezaobilazna neodređeno-jeziva atmosfera koja uvijek prati Kingove romane, a koju je C.J. Tudor, u svom prvijencu, uspjela savršeno pogoditi.

Petoro prijatelja (četvorica dječaka i jedna djevojčica) oko kojih se vrti radnja ovog romana ne dolaze, ipak, iz Derrya, već iz Alderburya, malog grada na jugu Engleske, jednog od onih malih mjesta u kojima svi svakoga (i sve o svakome) znaju. 1986. godine, u tom se gradiću, u zabavnom parku, dogodila nezamislivo strašna nesreća, kojoj je svjedočio Eddie, jedan od petoro prijatelja koje sam ranije spomenula. Na tom je mjestu i u tom trenutku Eddie prvi put upoznao gospodina Hallorana, novog učitelja, koji će potaknuti nov način komunikacije/igre između Eddieja i njegovih prijatelja - igru putem crtanja različitih čovječuljaka od krede - koju su samo Eddie i njegovi prijatelji razumjeli. No ovi čovječuljci neće biti samo nešto što Eddiejevoj ekipi donosi zabavu, već će ih odvesti i do otkrića monstruoznog zločina.

30 godina kasnije, Eddie je osamljeni učitelj koji vrijeme krati razgovorima sa Chloe, djevojkom kojoj je iznajmio sobu u svojoj kući. Eddiejeva ekipa iz djetinjstva uglavnom se raspala, a osim s Chloe, Eddie se baš i ne druži ni s kim drugim. A onda mu jedne večeri iznenada u posjet dođe jedan od starih prijatelja iz djetinjstva - Metalni Mickey - s pričom kako zna tko je počinio onaj monstruozan zločin na posljedice kojeg su bili nabasali prije 30 godina. Otprilike u isto vrijeme, i Eddie i njegovi prijatelji počnu dobivati tajanstvene poruke s nacrtanim čovječuljcima. Čini se da je prošlost došla na naplatu starih dugova - kako bi rasvijetlila događaje koji su prije 30 godina ostali u magli i kako bi razotkrila tajne koje su još uvijek bile skrivene.

E sad, ako ste očekivali roman koji će se vrtiti oko zločina i ići unatraške putem 'let's backtrace this and find out who did it', mogli biste se razočarati. Da, ovaj roman otkriti će vam tajnu koja stoji iza zagonetnog zločina, ali neće to učiniti brzo niti će se fokusirati samo na to. Priča o čovječuljcima od krede puno je šira, uvest će vas u svijet jednog djetinjstva i sjećanja na to djetinjstvo polako i sistematično, a putem kojim ćete u njoj kročiti otkrivati ćete mnoge tajne, duboke i zamršene, kakve se rađaju i rastu samo u malim sredinama u kojima svi sve znaju.

"Možda je vrijeme da se iznova uputim dobrom starom ulicom sjećanja. Samo što to putovanje neće biti po stazi okupanoj suncem, popločanoj sretnim uspomenama. Ova ruta je mračna, obrasla zapetljanim čvorovima od laži i tajni, puna skrivenih rupa.

A duž cijelog puta čekaju me ljudi od krede."

Radnja se prelijeva iz sadašnjosti u prošlost i opet natrag u sadašnjost prateći niti koje povezuju petoro prijatelja, načine na koje se te niti međusobno isprepliću, razilaze, kidaju i ponovno sapliću. Istodobno dobivamo uvid u živote ostalih likova koji nastavaju mali grad u kojem se radnja odvija, a koji su također na neki način povezani sa Eddiejem i njegovom družinom i sa svime što se dogodilo.

U ovoj priči nema toliko wow! momenata, onih od kojih vam vilica padne na pod, ali ima dva solidna plot-twista, koji bi vam mogli malo uzburkati vodu dok mirno plovite u svom čitateljskom čamcu. 'Čovjek od krede' vrlo je razrađena, i veoma realistično napisana pripovijest, ispunjena živim, realističnim likovima kakve biste lako mogli sresti u vlastitoj okolini ili čak u vama samima. Zagonetna je i samo malo jeziva, taman dovoljno da ju pratite želeći otkriti sve njene misterije. Interesantno štivo, sasvim sigurno.

A ako volite Stephena Kinga, provjerite je li bio u pravu kada je rekao da ćete obožavati ovu knjigu.