ponedjeljak, 14. lipnja 2021.

IME VJETRA, Patrick Rothfuss

Izdavač: Vorto Palabra, 2021.
Kronike Kraljosjeka, Dan prvi
[eng. The Kingkiller Chronicle - Day 1: The Name of the Wind]
Prijevod: Petra Mrduljaš

'Ime vjetra' knjiga je za čijim je reizdanjem doslovno vapio ogroman broj čitatelja. Ovaj je serijal, inače, nevjerojatno popularan: prodan je u preko deset milijuna primjeraka, a još nije niti dovršen - izašla su prva dva dijela trilogije, dok treća knjiga tek treba ugledati svjetlo dana. Najavljena je i filmska i TV adaptacija serijala, a reizdanje druge knjige stiže nam uskoro. Ako ga još (kao ja, sve do sad) niste započeli čitati, treba li vam još koji razlog da konačno krenete? Imam ga: ovaj je roman doista izvrstan!

U središtu radnje je Kote, odnosno Kvothe - samozatajni krčmar, čudesni čarobnjak, utjelovljena legenda. Koje je od toga, i koliko puno više od svega navedenog? Saznat ćemo - i to njegovim vlastitim riječima.

U nimalo posebnu krčmu naziva Stanac jednog pomalo posebnog dana zaluta jedan ljetopisac. Točnije rečeno, Ljetopisac. U samozatajnom krčmaru Ljetopisac nazre nešto više od onog što izgled tog krčmara odaje - Kvothea, čovjeka-legendu, junaka nad junacima. Želeći ispričati Kvotheovu priču, Ljetopisac mu ponudi da istu zapiše, a Kvothe pristane - pod uvjetom da će mu za to trebati tri dana. Prva je knjiga trilogije ujedno nazvana i 'Dan prvi', a u njoj će nam Kvothe ispričati sve o svojim počecima, odrastanju i teškoćama s kojima se za to vrijeme susretao. Ne, nećemo ovdje još upoznati naslovnog Kraljosjeka - ali upoznat ćemo dječaka, odnosno mladića, koji će Kraljosjekom tek postati.

Fantastični svijet u koji je Patrick Rothfuss smjestio svoje likove doista je fantastičan u svoj punini te riječi. Također, vrlo je slojevit. Ispod složenog svijeta srednjovjekovne fantastike krije se tajnoviti svijet magije i Sveučilišta - mjesta na kojem talentirani učenici stasaju u čarobnjake, zatim skriveni svijet tunela ispod Sveučilišta, čije tajne su tako divno oslikane u noveli 'Polagan pogled nijemih stvari', pa svijet pjesništva i putujućih zabavljača, te mračan svijet zlih sila koje pokušavaju zatrti svako znanje o svom postojanju.

Kvothe će proći kroz sve ove svjetove - i u svima njima ostaviti prepoznatljiv trag.

Sam Kvothe vrlo je kompleksna osoba. On je ratnik i pjesnik i čarobnjak, siromašan dječak i snalažljiv mladić i hrabar čovjek. Uz to, veoma je bistar, zapravo genijalan, vrlo lukav, pametan i osobit. Poseban je, junak, legenda u nastajanju. No njegova priča otkriva i pozadinu sveg tog junaštva: nešto od čega je bilo čista hrabrost, nešto sreća, nešto tek stvar toga kako su se prilike posložile. Život ga definitivno nije mazio, a on mu je zauzvrat vraćao još većom odlučnošću i upornošću, u pozadini čega je uvijek čučala želja da sazna istinu o tajnovitim stvorenjima koja su mu ubila obitelj. Podsjetio me malo na Aragorna, ono na početku 'Gospodara prstenova' kada nitko još ne zna tko je on zapravo.

Osim Kvothea, ovaj roman obiluje šarolikim, kompleksnim i živopisnim likovima, od kojih su neki više, a neki manje luckasti. Tu je neuhvatljiva Denna, ljubav Kvotheova mladog života, zatim jednako neuhvatljivi mentor Elodin, kojem možda fali i neka daska u glavi (ili su te daske u toj glavi jednostavno posložene na neki drugačiji način), zagonetna Auri - djevojka iz Ispod, Kvotheov smrtni neprijatelj Ambrozije, i još mnogi drugi.

Ovaj fantastičan svijet nastanjuju i mnoga fantastična bića, od kojih je meni najzanimljiviji Kvotheov učenik Bast, i jedan genijalni, predivni zmaj. Dobro, zmajinac.

Srž magije kakvom se Kvothe pokušava naučiti služiti leži u imenima stvari. Ne samo riječima i nazivima, nego pravim Imenima. Ako znaš pravo ime nekoga ili nečega, otvaraju ti se brojne mogućnosti kojima tog nekog ili to nešto možeš pokoriti svojoj volji. No, nije to za one slaba uma, jer ova vrsta magije zahtijeva strahovitu predanost, usredotočenost i snagu.

"Riječ je. Riječi su blijede sjene zaboravljenih imena. Kao što imena imaju moć, imaju ih i riječi. Riječi mogu užgati vartu u ljudskim umovima. Riječi mogu izmamiti suze iz najtvrđeg srca. Postoji sedam riječi koje će navesti osobu da te zavoli. Postoji deset riječi koje će slomiti volju snažnog muškarca. Ali riječ je tek slika vatre. Ime je vatra sama."

Pustolovan, magičan, tajnovit, fantastičan - ovaj je roman sve ono za čime svaki ljubitelj fantastike žudi, ispričan na veoma dojmljiv način. Tko je zapravo Kvothe? Teško je reći, ali ovdje smo to tek počinjali saznavati. Fantastično je i to kako je svaka, pa i najmanja stvar, imala određenu ulogu u Kvotheovu životu i pomogla mu da postane ono što je sad.

Uzbudljiva je ovo priča, a stotine stranica prolete samo tako. Ljubiteljima fantastike, velika preporuka; ljubiteljima dobrih priča, jednako tako. Patrick Rothfuss čovjek je iznimne mašte i pripovjedačkog dara, jedva čekam vidjeti što još ima za reći o Kvotheu i njegovim kronikama. Još dva uzbudljiva dana su pred nama, proživimo ih s guštom! :) 

____________________________________

Kako do knjige: https://bit.ly/3pSXA7K