utorak, 18. travnja 2023.

KLUB ISTRAŽITELJA UBOJSTAVA ČETVRTKOM, Richard Osman

Izdavač: Egmont, 2022.
1. knjiga istoimenog serijala
[eng. The Thursday murder club]
Prijevod: Petra Mrduljaš 

U jednom nedavnom razgovoru o ovoj knjizi, rekla sam kako mislim da je baš "tipično britanska", na što se moj prijatelj nasmijao i rekao: "Kaj, tmurna je, mokra i kišovita?"

Iako je mnogima baš ova vremenska prognoza prva asocijacija na pridjev 'britanski', mene na nešto 'tipično britansko' asocira nešto drugo: humor. A ovaj roman baš vrvi tim posebnim britanskim humorom. Tu je i još nešto što je uvijek prisutno u britanskim krimićima: mala zajednica zanimljivih ljudi, u kojoj svatko svakoga poznaje, svi sve znaju, svašta se priča u susjedstvu i - neizbježno - netko završi mrtav.

Ubojstva, dakako, nisu baš nešto što bi trebalo biti zabavno, ali ovaj roman to svejedno nesumnjivo jest. Zabavan, šarmantan, duhovit. A ima i sve odlike dobrog pravog krimića, tako da tajni, sumnji i obrata nikako ne manjka.

Klub istražitelja ubojstava četvrtkom okuplja živopisnu skupinu od četvero umirovljenika čiji je (jednako živopisan) hobi - istraživanje starih slučajeva neriješenih ubojstava. Igrom slučaja, najnoviji slučaj koji im dođe u ruke slučaj je ubojstva koje se dogodi ravno na pragu umirovljeničke zajednice u kojoj žive, a bilo bi stvarno šteta propustiti priliku istražiti nešto takvo, i pomoći policiji u pronalasku pravog krivca. (Htjela to policija ili ne. :))

Četvero članova naslovnog kluba skup je vrlo zanimljivih likova, od kojih svaki posjeduje neke svoje specifične vještine. Iako su svi odreda vremešni, vrlo su entuzijastični i uporni u tome što rade, a ne može se poreći ni to da su i u svemu tome vrlo uspješni. Jako mi se svidjela ova ekipa neobičnih istražitelja ubojstava, i iz razloga što odudara od tipičnih protagonista kriminalističkih romana, ali i iz razloga što se fokusira upravo na ljude starije životne dobi, prikazujući nam da zabavan, šarolik i ispunjen život ne prestaje nakon odlaska u mirovinu - dapače, zabava tek tada počinje!

Humor je ono što ispunjava baš svaku stranicu ovog romana, zbog čega nemate dojam da čitate priču o ozbiljnom zločinu, već više kao da čitate priču o avanturama skupine najboljih prijatelja. Poglavlja su kratka, i protagonisti se po njima izmjenjuju, svaki u priču dodajući svoj doprinos. Sve je skupa jako dinamično, jako zabavno i jako se brzo čita.

Priča nije fokusirana samo na zločin, pa niti samo na četvero glavnih likova, već nam daje uvid u živote cijele jedne male zajednice, njihovih međusobnih odnosa, davno zakopanih tajni i (ne)običnih susjedskih svakodnevica.

Midsomer, St. Mary Mead, Kembleford... sva ova mjesta imaju tu atmosferu kakva prožima i ovaj roman i njegov Coopers Chase, s tom razlikom da ovdje umjesto jednog glavnog istražitelja, poput gđice Marple, oca Browna ili inspektora Barnabya, imamo njih čak četvero: Elizabeth, Ibrahima, Rona i, najnoviju članicu Kluba, Joyce. Svaki će se od ovih četvero likova lako uvući vam pod kožu, a u sam Klub ćete se, vjerujem, nakon čitanja rado htjeti učlaniti. Ja svakako bih. :) 

___________________________________

Kako do knjige: https://bit.ly/3KKLqbZ