petak, 24. ožujka 2023.

ČAROBNJACI IZ DAVNINE: KUCNI TRI PUTA, Cressida Cowell

Izdavač: Profil, 2022.
3. knjiga serijala Čarobnjaci iz davnine
[eng. The Wizards of Once: Knock three times]
Prijevod: Ozren Doležal 

Želja, Xar i njihova prateća ekipa fantastičnih i čarobnih stvorenja nastavljaju potragu za sastojcima čarolije koja bi mogla jednom zauvijek uništiti zle vještice i njihovog opakog kralja. Njihova pustolovna potraga vodi ih kroz sve čudesnije, ali i opasnije krajolike, i suočava ih sa sve većim izazovima. Od vodendemona do druida (koje nikako ne biste htjeli razljutiti), Želja i Xar skupljaju sastojak po sastojak čarolije s kojom žele spasiti svijet. A taj svijet - s njihovim roditeljima na čelu - nimalo im taj pothvat ne olakšava.

Željina majka ne preza ni od čega kako bi svoju odbjeglu kćer vratila unutar zidina ratničke utvrde, pa ni od spaljivanja čitave šume. A Xarov otac s jednakim žarom (i jednakom ljutnjom) traga za svojim odbjeglim sinom. No, Željino i Xarovo prijateljstvo čvršće je nego ikad, i njihova odlučnost da svijet izbave terora vještica nikada nije bila snažnija. No, je li dovoljno snažna da nastave izmicati svojim progoniteljima - roditeljima koji ih žele uhvatiti i zaključati na sigurno, i vješticama koje ih žele ubiti i oteti Željinu magiju?

Treći nastavak fantastične pustolovne priče o prijateljstvu koje prkosi svemu i borbi protiv zla koje tek što nije sve uništilo nastavlja se u uzbudljivom tonu. Želja i Xar za dlaku izmiču pogibeljima koje ih u svakom trenutku pokušavaju ščepati, a u pomoć im pristižu neočekivani prijatelji. Ono malo predaha koje ova ekipa uspije uloviti kad im jedna šarmantna medvjedica pruži utočište u školi ispunjenoj čudesnim i magičnim bićima, biva dobro iskorišteno, ali prođe jako brzo, i nova pogibelj već kuca na vrata.

Da kucnemo o drvo, Želja i Xar zasada toj pogibelji još uvijek uspijevaju umaknuti.

Priču, kao i uvijek, prate karakteristične autoričine ilustracije, koje nas još dublje uvode u magični svijet kojim Želja i Xar neumorno plove. A iako prepuna opasnosti, i doista jezivih protivnika s kojima se ovo dvoje prijatelja mora sukobiti, priča je i dalje jako zabavna i jako uzbudljiva.

I tekstom i ilustracijama Cressida Cowell uvijek uspijeva stvoriti nove magične svjetove koji privlače i uvlače vas u sebe, dirnu vas u srce i upoznaju vas s novim prijateljima. I odvedu vas u nezaboravnu pustolovinu u kojoj u jednom trenu vrištite od iznenađenja, u drugom drhtite od straha, a u trećem se zabavljate kao nikada do sad.

Još je puno toga pred Željom i Xarom, ukoliko namjeravaju svoj naum spašavanja svijeta dovesti do kraja. Kucnimo triput o drvo i nadajmo se da će u tome i uspjeti. :)

_____________________________________

Kako do knjige: https://bit.ly/3LP97lz