utorak, 29. kolovoza 2023.

ZLATNI KAVEZ, Lynette Noni

Izdavač: Znanje, 2023.
2. knjiga trilogije Zatvorska vidarica
[eng. The gilded cage
Prijevod: Ana Briški Đurđevac

Uzbudljivi završetak prvog romana ovog serijala sam je po sebi bio itekako dobar razlog da se njegov nastavak pročita što prije, a onaj mračni twist koji je došao uz njega, prikazujući nam jednu novu Kivu - spremnu na osvetu, bio je dodatak zbog kojeg je uzbuđenje oko čitanja nastavka bilo još veće.

Nakon bijega iz Zalindova, Kiva je prihvatila Jarenov poziv da se (barem neko vrijeme) smjesti u dvorcu njegove obitelji i istraži mogućnosti koje joj tamošnja vidarska akademija može pružiti. Ovo je za Kivu bila i prilika i nevolja - prilika da se približi kraljevskoj obitelji i osveti se za sve što su učinili njezinoj obitelji, u čemu nevolja, pak, leži u tome da joj ta kraljevska obitelj nije baš onoliko mrska koliko je zamišljala da će biti. S Jarenom i njegovim bratićem Caldonom na čelu.

"Granice više nisu bile tako oštre, a dobro i zlo više nisu bili tako jasno razgraničeni."

Rastrgana između odanosti vlastitoj obitelji, koja ponekad ide i do granica štete po sebe samu, i sve veće privrženosti članovima obitelji koja bi joj trebala biti smrtni neprijatelj, Kiva počinje sumnjati u ciljeve svoje osvete i ispravnost onoga što joj je tako dugo djelovalo kao jedino moguće ispravno. Njena je obitelj, ipak, i više no gorljiva da provede svoju osvetu, a Kiva je u toj osveti ključna figura. Ili je možda, kako bi se moglo ispostaviti, samo figura, koju svatko pomiče onako kako želi, za neke vlastite ciljeve...

Nakon žestoke borbe da preživi najzloglasniji zatvor u zemlji i šire, i pobjede u toj borbi, Kiva Meridan u ovom romanu teško da ima vremena predahnuti i oporaviti se onako kako bi trebala. Njena borba ovdje se nastavlja, i prelazi s borbe za život na borbu za osvetom i pravdom. No granice onoga što je mislila da je ispravno i onoga što doista jest ispravno ovdje su se posve izmijenile, brišući granice između prijatelja i neprijatelja, dobra i zla, pravde i nepravde. U borbi da se osveti za ono što je učinjeno njenoj obitelji, Kiva će se morati suočiti i s pitanjem je li to što čini, i sve što je njena obitelj u svojoj osveti do tada učinila, uopće bilo potrebno - i koliko je to uopće (bilo) ispravno.

Kivin lik u ovom romanu širi se i pokazuje nam svoje drugo lice - ono neumoljive osvetnice. Iako odana svojoj obitelji, odlučna da se osveti i hrabra pri onome što bi za to trebala učiniti, Kiva neprestano propituje ono što radi ili treba napraviti, sumnja, istražuje i vodi borbe sama sa sobom. Kivina unutarnja borba jednako je bitna kao i ona koju vodi vani, ako ne i bitnija. Pitanje je samo hoće li prava strana Kive u toj borbi pobijediti, i to prije nego što bude prekasno?

Osim Kive, i drugi likovi u ovom romanu dobivaju puno više prostora i počinjemo ih upoznavati u okruženju izvan Zalindova - kakvi su kada im u svakom trenutku ne prijeti smrtna opasnost. Gotovo svaki od likova ovdje dobiva neku novu dimenziju i širinu, i vidimo neku njegovu novu stranu: primjerice Jarena kakav bi bio kao vladar, a upoznajemo i nekoliko novih likova, nekih do sada tek spomenutih, poput Kivinih brata i sestre, nekih potpuno novih, poput Caldona, koji mi se, usput, najviše svidio i najviše me iznenadio.

Ovaj je roman divan nastavak serijala koji je započeo Zatvorskom vidaricom. Radnja je i dalje zanimljiva, uzbudljiva i napeta, intrige se gomilaju, neočekivanih događaja ne manjka, prijateljstva se sklapaju, izdaje izmiču tlo pod nogama... Puno se toga događa i sve to zajedno čini vrhunski fantastični roman.

Mislim da će mi ovaj serijal biti jedan od najdražih. Do sada je nadišao sva moja očekivanja i baš me oduševio. Samo nek nastavi tako. <3

_____________________________________

Kako do knjige: https://znanje.hr/product/zlatni-kavez/406217