ponedjeljak, 28. kolovoza 2023.

ZNATE ŠTO STE UČINILI, Karen M. McManus

Izdavač: Profil, 2023. 
[eng. The Cousins]
Prijevod: Andrea Pongrac

Nakon Lažljivca među nama, ovo mi je drugi najbolji roman Karen M. McManus. Možda čak i najbolji, ne znam. Mrtva je trka za prvo mjesto između ova dva naslova. :)

Uobičajeni sastojci od kojih se sastoji svaki roman KMM nalaze se i ovdje: grupa tinejdžera i njihove tajne, zajedno s obiteljskim tajnama i zakopanim kosturima koji samo čekaju da ih nešto izvuče na površinu. A osim ovih uobičajenih, KMM je u ovaj roman dodala i nešto novo, u obliku mjesta radnje, koje ovoga puta nije škola ili mali gradić, već elitno odmaralište na udaljenom otoku, kojem pristup nema baš svatko.

Naslov me odmah podsjetio na onaj teen horor film Znam što si radila prošlog ljeta, a mjesto radnje i sama radnja imaju nešto i od Deset malih crnaca Agathe Christie, ili možda Popisa uzvanika Lucy Foley. Zabačeno mjesto s ograničenim pristupom samo onima koji su onamo pozvani, bez mogućnosti (lakog) bijega. Sve, naravno, obavijeno velom tajne.

Atmosferičan roman o duboko zakopanim obiteljskim tajnama donosi nam priču o obitelji Story, odnosno onome što je od nje ostalo. Nekoć moćna i ugledna obitelj u čijem je vlasništvu elitno otočno odmaralište, raspala se nakon tajnovitog događaja iz prošlosti, nakon kojeg je glava obitelji Story (sada baka) razbaštinila svoju djecu i otjerala ih s otoka, prekinuvši s njima svu komunikaciju. Sve do sada.

Iznenadan poziv bake Story svojim unucima - Milly, Aubrey i Jonahu - da preko ljeta dođu raditi na otok, ponovno će okupiti članove obitelji Story na jednom mjestu. No, ako su se nadali odgovorima ili tome da će ih baka ponovno uvrstiti u oporuku, Milly, Aubrey i Jonah vrlo će brzo otkriti da nije nimalo izgledno da se tako nešto dogodi. Baka ostaje tajanstvena kao i do sada, a otkriti obiteljske tajne, tako dugo i tako brižno skrivane, gotovo je nemoguća misija. Dodajmo tome i osobne tajne svakoga od ovo troje unučadi Story, i dobit ćemo jednu ekstra tajanstvenu - i ekstra zanimljivu priču.

Tajanstvenost je ono oko čega se čitava radnja ove priče vrti i baš je ta tajanstvenost ono što plijeni čitateljsku pažnju i potpiruje nam znatiželju da doznamo što se to dogodilo prije svih tih godina, kao i što se to događa upravo sada. Svaki lik ima i neke svoje tajne i motive, a sve to skupa doprinosi napetosti i općoj misterioznoj atmosferi koja pluta oko ovog otoka.

Sve vrijeme čitanja, bit ćete nestrpljivi da doznate konačan rasplet priče, a, iako će on možda u nekom trenutku postati predvidiv, nije zbog toga ništa manje zanimljiv. Reći ću samo da se ni najbolje sapunice ne bi posramile obrata kakvi vas ovdje čekaju, a jednom kada počnete upoznavati obitelj Story i sve kosture koje čuvaju po ormarima svog bogatog otoka, iznenadit će vas sve ono što ćete kopajući po svim tim kostima iskopati.

Priča koju obitelj Story u skriva u svom imenu doista je priča sa velikim (i skandaloznim) P. Ako volite KMM i njene romane, ovaj nikako nemojte preskočiti.

___________________________________________

Kako do knjige: https://www.profil.hr/proizvod/znate-sto-ste-ucinili/