srijeda, 16. kolovoza 2023.

KULA TMINE IV: ČAROBNJAK I KRISTAL, Stephen King

Izdavač: Lumen, 2018.
4. dio serijala Kula tmine
[eng. Wizard and glass
Prijevod: Mate Maras

Nakon sulude vožnje i svega što su proživjeli jureći kroz Puste zemlje, Roland, Eddie, Susannah, Jake i Oj još su jedan korak bliže Kuli tmine i ostvarenju svojih sudbina. Ili ka, kako god to želite zvati.

Ovaj je nastavak najobimniji do sad (i drugi najobimniji u čitavom serijalu, posljednji nastavak ima tek nešto više stranica od ovog), ali ako ste očekivali da će se ovdje puno toga dogoditi u smislu nastavka putovanja petero junaka, mogli biste se razočarati, jer onaj korak bliže Kuli ostat će baš to - samo korak. (Okej, možda nekoliko koraka, ali naši se junaci u svakom slučaju neće baš puno pomaknuti.)

Ono što ovaj nastavak u biti jest - je digresija, i to digresija u Rolandovu prošlost i njegove početke kao Revolveraša. S druge strane, nakon svega što se dogodilo u prethodnoj knjizi i borbe da izvuku živu glavu u sukobu s poludjelim vlakom, nekako je logično da malo predahnemo.

Logorska je varta spremna, udobno se smjestite i pustite Rolanda da priča.

Rolandova priča odvest će nas u gradić Hambry, kamo je Rolandov otac poslao Rolanda i njegove prijatelje, Alaina i Cuthberta, kako bi se makli s puta Martenu i kako bi izvršili pomalo zagonetnu misiju špijuniranja ljudi Dobrog Čovjeka, Johna Farsona. Ondje će se susresti s ne baš osobitom dobrodošlicom, ući u trag magičnoj kristalnoj kugli, sukobiti s grupom opakih Farsonovih ljudi, susresti s bizarnom i još opasnijom Tančinom, a sam Roland će se uz sve to i zaljubiti.

Rolandova romansa mi je, iskreno, bila malo naporna, možda samo zato što mi se lik Susan Delgado nikako nije svidio, ne znam. Srećom, romantika nije sve ono oko čega se priča ovdje vrti.

U obliku pravog vesterna, s nezaobilaznim elementima fantastike, Rolandova priča dat će nam uvid u to kako je Roland postao onaj koji je sada. Uz saloone, kauboje, revolveraše i fantastiku, ova priča obiluje i akcijom, romantikom, prijateljstvom i još ponečim, ispripovijedana onako kako samo King zna, uz sve alegorije i dodatna značenja koja se neprestano otkrivaju dok čitamo.

Mnogi fanovi Kingu zamjeraju upravo ovaj nastavak, iz razloga što ne donosi nikakav napredak u priči serijala, nikakav pomak na putu prema Kuli. U tom smislu se većinu knjige može i preskočiti, iako vam to nikako ne bih savjetovala. Možda jest digresija, ali mislim da je ova digresija ključna za bolje razumijevanje samog Rolanda, a, osim toga, priču koju sadrži doista vrijedi pročitati.

Put prema Kuli se nastavlja - uz više ili manje daljnjih digresija? Vidjet ćemo. :) 

_______________________________________

Kako do knjige: https://shop.skolskaknjiga.hr/kula-tmine-iv-carobnjak-i-kristal.html

Kako do kompletnog serijala: https://shop.skolskaknjiga.hr/komplet-king-kula-tmine.html