ponedjeljak, 25. ožujka 2024.

NIJEMI PRATITELJI, Laura Purcell

Izdavač: Znanje, 2019.
[eng. The silent companions]
Prijevod: Predrag Mavar 

Ovaj blago creepy roman zaintrigirao me odmah na prvu, ali trebalo mu je potom malo vremena da me baš 'uhvati'. Podsjetio me na 'Prokletstvo Kuće Hill' Shirley Jackson, prvenstveno zbog atmosfere, ali i jer se radnja odvija jednako sporim tempom, sve vrijeme održavajući tu neku vibru neprestanog očekivanja scary momenta, onu kada očekuješ da te nešto ščepa iza svakog ugla, ali se to nikada potpuno ne dogodi.

Priču pratimo kroz tri različita vremena: sadašnjost (koja je vremenski smještena u drugu polovicu 1800-ih), zatim vrijeme neposredno prije sadašnjeg, te vrijeme 200 godina ranije, u 1600-ima.

U sadašnjosti, glavna junakinja Elsie pacijent je u duševnoj bolnici, u koju je dospjela nakon tragedije izazvane požarom, tragedije koja nije (još) posve jasno objašnjena niti znamo koji je točno bio taj tragičan ishod. Ali doznat ćemo.

Sama Elsie prisjeća se vremena neposredno prije tragedije, svega onoga što je prethodilo njenom dolasku u bolnicu. Naime, nakon smrti supruga, trudna Elsie dolazi na imanje na kojemu su ona i suprug namjeravali živjeti, imanje smješteno u zabačenom selu, koje je k tome i na zlu glasu kod mještana, zbog čudnovatih događaja koji su se ondje zbili. Osim čudnovatog ponašanja i mještana i posluge, Elsie na imanju nailazi i na još jednu čudnovatost - nijeme pratitelje, vješto i vrlo realno oslikane drvene figure, koje, čini se, same od sebe dolaze i nestaju te se premještaju po kući.

Po otkriću nijemih pratitelja, Elsie otkriva i dnevnike bivših stanara imanja, u kojima prethodna gospodarica kuće objašnjava kako je uopće došla do nijemih pratitelja, i što se sve dogodilo nakon njihova dolaska. To što se dogodilo i čudnovato je i strašno, a, kako se čini, ima sklonost i da se ponovi...

Priča o ukletoj kući (ili možda bolje rečeno ukletim figurama), zapravo je priča o duhovima - priča koja teče prilično sporo, iako je istodobno dosta zanimljiva, a i prilično creepy. Slojevitost priče i način na koji je ispričana, u tri vremenska razdoblja, polako pletu mrežu onoga što ovdje zapravo žudimo doznati, a to je što se to ovdje uopće događa. Kraj mi je bio neočekivan, čak i kada sam shvatila u kojem smjeru se priča lagano zaokreće, a i ostavio je sve u tom nekom creepy tonu, koji je nastavio lelujati i nakon što sam zatvorila posljednju stranicu.

'Minijaturistica' Jessie Burton još je jedan roman na koji me ovaj podsjetio, vjerojatno zbog činjenice da su drveni nijemi pratitelji, baš kao i kuća lutaka u Burtoničinom romanu, porijeklom iz Nizozemske, a ovi predmeti imaju jednako važne uloge u svojim pripadajućim pričama. Moral of the story: oprezno s nizozemskim igračkama, ne otvaraj zaključane tavane i nikako se nemoj doseliti u kuću koja je na glasu kao ukleta. Šanse su da će ovdje nešto poći po zlu - velike. :)

__________________________________________

Kako do knjige: https://mozaik-knjiga.hr/proizvod/nijemi-pratitelji/