srijeda, 7. listopada 2015.

MRAČNA MJESTA, Gillian Flynn

Izdavač: Fraktura, 2015.
[eng. Dark places]


Ako ste čitali 'Nestalu' Gillian Flynn, onda vam je sigurno jasno na što mislim kad kažem da je taj roman jedan od genijalno najluđih psiholoških trilera koje sam ikada pročitala, sam vrh tog žanra. Netko mi je za 'Mračna mjesta', još prije no što su ih preveli na hrvatski, bio rekao da su ona još luđa od 'Nestale' (luđa, naravno, u onom najboljem smislu), čak možda i najbolji Flynnin roman. Sad kad sam ga pročitala, ne bih se baš s tim složila, jer, iako mi je bio stvarno dobar, nije mi dosegnuo tu genijalnost 'Nestale'.

'Mračna mjesta' naziv je mjesta u umu Libby Day, na koje ona odlazi svaki put kada je prisiljena prisjetiti se događaja iz 3. prosinca 1985., dana kada joj je pobijena obitelj. Njenu majku i dvije sestre tog je dana u krvavom pohodu ubio Libbyn brat, Ben, dok je Libby uspjela pobjeći i tako preživjeti masakr. Kasnije je svjedočila protiv Bena, rekavši da ga je vidjela te noći kako im ubija majku i sestre, time ga osudivši na doživotni zatvor.

Sada, Libby još pati i skriva se od svijeta začahurena u samoću i apatiju, dok joj novca koji je dobila od majčinog životnog osiguranja i raznih donacija nakon nesreće polako ponestaje. Prisiljena suočiti se sa stvarnošću i potrebom da namakne novac koji joj treba za osnovne životne potrebe, a nesposobna zaposliti se i zaista se uključiti u svakodnevni svijet, Libby ne preza od bilo kakve prilike da nešto zaradi, a da ne izađe iz svoje čahure. Tako pristane na sastanak sa skupinom ljudi koji su opsjednuti rješavanjem slavnih slučajeva ubojstava, koji se nazivaju 'Kill club' i koji su trenutno usredotočeni na masakr Libbyne obitelji. Libby od njih ništa ne očekuje osim obećane naknade za njeno vrijeme, ali kad joj prezentiraju neke od svojih teorija, Libby shvati da nitko od njih ne vjeruje da je Ben krivac za ubojstva, te ju potaknu da i sama (iako nevoljko) počne preispitivati svoja sjećanja na ono što se doista dogodilo te stravične noći...

Radnja romana odvija se u dva vremenska slijeda: poglavlja koja opisuju današnje događaje izmjenjuju se s poglavljima koja opisuju događaje iz dana koji je prethodio masakru Libbyne obitelji, tako nam pokušavajući dočarati što je pošlo krivo tog kobnog dana da je sve tako krvavo završilo tijekom noći.

Roman je napet i uzbudljiv, svako poglavlje otvara sve više pitanja i mogućnosti, a iz događaja iz prošlosti polako upoznajemo svakog člana Libbyne obitelji i sve ljude s kojima su došli u kontakt tog kobnog dana, a od kojih je netko te noći izvršio ubojstva. Na samom je početku već jasno da Libbyna obitelj nije bila sretna i privržena i da se Ben uvijek nekako izdvajao od ostatka obitelji, te su ga već kao klinca doživljavali kao čudnog i kao onog tko se jednostavno ne uklapa.

Opisujući način na koji je Ben osuđen i zatvoren, Flynn sjajno dočarava mentalitet tog doba i tog kraja, srednjeg i južnog SAD-a 80-ih godina, kada se svatko tko je drugačiji smatrao čudnim (što je nerijetko slučaj još i dan danas, i to gotovo svugdje u svijetu), a heavy metal glazba i njeni stihovi bili su doslovno shvaćani i povezivani sa štovateljima vraga i sotonizmom. Utjecaj predrasuda na stvaranje slike o nekome i etiketiranje te osobe kao vjerojatnog počinitelja zločina, iako za osudu bez svake sumnje nije bilo ni dokaza ni temelja, bilo je ono što je odnosilo prevagu u mnogim slučajevima i skretalo javno mišljenje u jednom ili drugom smjeru.

Sve je u ovom romanu sjajno posloženo, autorica je pazila na svaki detalj i savršeno nam dočarala psihu svakog od likova, cijelo vrijeme gradeći napetost priče, zapetljavajući i otpetljavajući njene dijelove, otkivajući nam time malo-pomalo cijelu sliku događaja iz noći masakra, koja do zadnjih par poglavlja ostaje donekle sakrivena. No sam me kraj malo razočarao. Možda sam očekivala nešto istančanije i nevjerojatnije, nešto jednako genijalno kao rasplet događaja iz 'Nestale', zbog čega me ovaj kraj razočarao svojom 'običnošću', pa čak i besmislom (u smilslu razloga zbog kojeg su počinjena ubojstva).

Svejedno, ovo je jako dobar psihološki triler, a Flynn se ponovno dokazala kao majstorica tog žanra. No stepenicu na kojoj se nalazi njena 'Nestala', ovaj roman, po meni, ipak nije dosegao.