petak, 2. listopada 2015.

HARLEKIN & VAGABUND, Bernard Cornwell

Izdavač: Fokus, 2014.
1. i 2. knjiga trilogije Potraga za Gralom
[eng. Harlequin & Vagabond, Grail quest]


Povijesna trilogija Bernarda Cornwella prati Thomasa od Hooktona, fikcionalnog lika engleskog strijelca, kroz neke od prvih bitaka između engleske i francuske vojske, za koje se kasnije ispostavilo da su bile samo uvod u ono što će postupno prerasti u Stogodišnji rat između ovih dviju zemalja.

Thomas je prvi puta ugledao francuske vojnike kada su se iskrcali u njegovo selo, prateći misterioznog čovjeka koji je sebe nazivao Harlekinom, a koji je stigao u potrazi za vjerskom relikvijom s navodno magičnim svojstvima, te je tražeći ju uništio čitavo selo. Thomas je preživio i uspio pobjeći, ali ne prije nego što je također uspio nanijeti bar malo štete francuskim vojnicima ustrijelivši jednog od njihovih zapovjednika pomoću luka i strijele. Tijekom napada na selo, Thomasu je ubijen i otac, a netom prije nego što je umro Thomas mu se zakleo da će pronaći i vratiti ukradenu relikviju. Svoj je život potom nastavio pridruživši se engleskoj vojsci, odredu strijelaca, i nastavivši se boriti protiv Francuza na njihovom teritoriju.

Kako su se nizale bitka za bitkom, Thomas je već pomalo zaboravio na svoju zakletvu, ali s vremena na vrijeme naišao bi na nešto ili nekoga tko bi ga na nju podsjetio i dao mu neki novi trag. Saznavajući više o samoj relikviji za kojom je pošao u potragu i misterioznom Harlekinu, Thomas saznaje i ponešto o svome vlastitom porijeklu i svojoj vlastitoj obitelji. Po svemu se čini da je bilo predodređeno da će njegov i Harlekinov put kad-tad ukrstiti, a ukradena relikvija mogla bi zapravo imati puno veću moć no što je Thomas ikada mogao naslutiti, zbog čega je tim više važno da ju što prije pronađe...

Obje su ove knjige vrlo zanimljivi povijesni romani, u kojima autor s velikom pažnjom na točnost vrlo detaljno prenosi povijesne činjenice, a suhoparnost bitaka razbijaju fikcionalni dijelovi Thomasove 'potrage za blagom'. 'Blago' je u ovoj priči mitski Gral, o kojem su već ispredane brojne pripovijesti, a svoje viđenje jedne od njih Cornwell je sjajno uklopio i u ovu svoju trilogiju.

Knjige sam čitala jednu za drugom, dijelom zato jer mi je prva bila jako zanimljiva i htjela sam nastaviti čitati dalje, a dijelom i zato jer među njima nema velikog vremenskog razmaka, gotovo se odmah nastavljaju jedna na drugu. Šteta što nisam pri ruci imala i finalni dio trilogije, jer bih ju, da jesam, sasvim sigurno i dovršila.

Prva knjiga prati Thomasa i njegov odred strijelaca, pod zapovjedništvom karizmatičnog Willa Skeata, po bojištima duž Normandije, od La Roche Derriena do Caena i Crecya, dok se u drugoj borbe premještaju i u Škotsku (jer su Škoti tada bili u savezu s Francuzima), pa vraćaju natrag u Francusku, duž Bretanje i, ponovno, Normandije. Sve bitke opisane u knjigama detaljno su i povijesno točno prikazane, a među likovima izmjenjuju se stvarne povijesne ličnosti, poput sir Thomasa Dagwortha, i potpuno fikcionalni likovi, na čelu s glavnim junakom, Thomasom od Hooktona.

Radnja je napeta, ne samo zbog toga što Thomas iz jedne bitke ulazi ravno u drugu, već i zbog toga što on usput slijedi i put svoje zakletve i svako malo doznaje nešto novo i neočekivano u vezi Harlekina i ukradene relikvije, zbog čega često upada u sukobe i izvan bojišta. Glavnina romana fokusirana je na nekolicinu glavnih likova, koji su sjajno okarakterizirani, ali jednako dobra karakterizacija odlikuje i one sporedne likove, pa čak i one koji se tek par puta pojave u čitavom tijeku radnje.

Same bitke, kao i sve ono što im prethodi i što slijedi nakon njih, opisano je u svoj svojoj surovosti i realnosti: sve one pljačke, ubojstva, gramzivost i spremnost na najgroznija djela kako bi se u ratu profitiralo ili proslavilo Cornwell se ne gnuša prikazati baš onako kako jest, a to (ponekad) nije nimalo lijepo za vidjeti. Kako sam autor kaže, namjerno je rat tako prikazao, kako bi čitatelji mogli vidjeti da rat nisu samo bitke dvaju suprotstavljenih vojski, već on uključuje i masakr nevinih građana - staraca, žena i djece, i često posve nepotrebne okrutnosti.

Iako pri opisivanju ratnih pohoda autor ne pristaje ni uz jednu suprotstavljenu stranu, već nam priču priča potpuno objektivno, za ovu bi se trilogiju moglo reći da je ona u biti oda engleskim strijelcima. Činjenica je da je Engleska mnoge svoje bitke uspjela izvojevati upravo zaslugom svojih strijelaca, koji su u povijesti postali poznati po svojim iznimno dugačkim lukovima, kakve nije upotrebljavala niti jedna druga vojska. Ti su lukovi često u fokusu ovih romana i autor se ne libi iskazati i vlastito divljenje strijelcima koji su ih rabili, a koji su bili u stanju izboriti pobjedu čak i protiv osjetno brojnijeg neprijatelja. Posebno je zanimljivo to što je upravo jednog engleskog strijelca Cornwell postavio u ulogu glavnog protagonista, zbog čega smo dobili priliku iz prve ruke vidjeti koju su ulogu strijelci imali u engleskoj vojsci i zbog čega su bili tako važni.

Ako uživate u čitanju povijesnih romana, ova se trilogija svakako mora naći na vašoj listi za čitanje. Čitajući, puno toga ćete doznati što možda još niste znali o razdoblju Stogodišnjeg rata, posebno o ulozi engleskih strijelaca u njemu, a malo mitologije vezane uz Gral ovdje je da napetost održi cijelo vrijeme na visokom nivou. Tijekom čitanja ove 2/3 trilogije bilo mi je teško knjige ispustiti iz ruku, te jedva čekam da se prevede i posljednja trećina.