utorak, 13. listopada 2015.

NESTALI, Jane Casey

Izdavač: Ljevak, 2014.
[eng. The missing]
 

Ovo je jedna od onih knjiga koje vas prisiljavaju da nastavite okretati stranice čak i kada je 4 ujutro i oči vam se već sklapaju od umora, ali svejedno ih ni ne pomišljate sklopiti jer vam znatiželja ne dozvoljava da odložite knjigu bez da ste doznali sve odgovore.

Radi se o povezanim slučajevima dvoje nestale djece, Charlieja i Jenny, iako je vremenski razmak između njihovih nestanaka čak 25 godina.

U fokusu zbivanja je Sarah, učiteljica čiji je brat Charlie netragom nestao prije četvrt stoljeća i otada mu se gubi svaki trag. Sarahin je život otada u nekakvom zastoju - živi s majkom s kojom se uopće ne slaže, radi posao u kojem baš i ne uživa, povučena je i izbjegava bilo kakve osobne kontakte s drugim ljudima, kao da je zapela u životu koji joj se uopće čak ni ne sviđa, ali mora ga živjeti, jer, eto, ne zna što bi drugo. Sve se to promijeni kad jednog dana tijekom trčanja po svojoj uobičajenoj ruti kroz šumu pronađe tijelo jedne od svojih učenica, Jenny, koja je proglašena nestalom ranije tog dana. Ono što se dogodilo Jenny Sarah podsjeća na ono što se dogodilo njenom bratu, a što istraga ovog slučaja ide dalje, ona vidi sve više poveznica između tih dvaju nestanaka. Sve to ju potakne da krene kopati po prošlosti, u potrazi za odgovorima koje prije nije našla ili ih nije znala tražiti, a ono što bi mogla otkriti vrlo vjerojatno će ju šokirati, ali joj dati i toliko žuđeno razrješenje...

Ova je knjiga vrlo dobar psihološki triler, jedna vrlo zapetljana priča o nestanku dvoje djece koja se proteže kroz vrlo široki vremenski razmak. Knjiga je pisana na način da naizmjence pratimo priču o Jennynom nestanku u sadašnjosti i priču o Charliejevom nestanku 25 godina prije. Na početku se čini nemoguće povezati ta dva slučaja, ali kako priča ide dalje, otvara se sve više mogućnosti, u fokus dolaze novi likovi i veze među njima, te gotovo sigurno nećete uspjeti pogoditi što se stvarno dogodilo prije nego što to otkrijete čitajući.

Kao što to uvijek biva sa kriminalističkim trilerima koji opisuju slučajeve u koje su na neki način uključena djeca, tako ni ova priča neće odgovarati baš svačijem želucu. Iako u njoj nema mučnih i detaljnih opisa zločina, degutantnost tih zločina samih po sebi nekim bi čitateljima mogla biti teže probavljiva.

Ovdje nema puno likova na koje možete usmjeriti svoje sumnje, krivci na neki način sve do pred kraj ostaju zagonetni i skriveni, iako se neki od njih možda skrivaju baš svima pred nosom. No radnja je svejedno napeta, puno je zagonetnih i napetih situacija, kao i dijelova koje treba povezati u smislenu cjelinu. 

Po mom mišljenju, ova je knjiga pravi 'page turner', zagonetni triler koji me držao budnom do sitnih noćnih sati u kojima sam nestrpljivo okretala stranice. Tražite li nešto takvo, preporučam.