srijeda, 21. listopada 2015.

ŽENA PRIJE MENE, Ruth Dugdall

Izdavač: Mozaik knjiga, 2013.
[eng. The woman before me]


Rose je sitna, neugledna žena koja je prije nešto manje od 5 godina završila u zatvoru zbog ubojstva djeteta svoje prijateljice, a sada čeka na mogućnost odobrenja uvjetne kazne zbog dobrog vladanja. Cate je službenica koja treba sagledati Rosein slučaj i donijeti odluku treba li joj odobriti uvjetnu kaznu, ovisno o tome je li se Rose pokajala za svoj zločin i postoji li mogućnost da se ono što je učinila ponovi. Rose cijelo vrijeme tvrdi da je zapravo nevina, a Cate, iz pregleda Roseinog slučaja i razgovora s ljudima koji su je poznavali, mora u kratkom vremenu stvoriti potpunu sliku o tome kakva je Rose zapravo osoba: nevino osuđena nesretna žena koja još uvijek pati zbog gubitka vlastitog djeteta ili opsesivna i prijetvorna ubojica?

Na početku, ova je knjiga kriminalistički roman, s izloženim tragičnim događajem koji je završio smrću djeteta, njegovom ubojicom osuđenom i zatvorenom, ali koja svejedno tvrdi da to nije učinila; te s te točke u biti ulazimo u priču ne bismo li otkrili je li ono što ubojica (Rose) tvrdi istina i što se zapravo dogodilo tog tragičnog dana. Kako priča ide dalje, ovaj se roman pretvara u dramatičan psihološki triler, čiji kraj je posve neočekivan.

Priču pratimo iz dva kuta gledanja, Rosein i Catein. Dok se Cate bavi istraživanjem slučaja i same Rose, Rose svoj dio priče iznosi u obliku dnevničkih zapisa koje je namijenila svom suprugu, a u kojima se osvrće na ono zbog čega je završila u zatvoru, ali i na svoju prošlost i sve događaje koji su je doveli (posredno ili neposredno) do mjesta na kojem se sada nalazi. Pri svemu tome, pitanje pravog ubojice ostaje zamagljeno i otkriva nam se tek malo po malo.

Rose je centralni lik ove priče i kao takva, vrlo je intrigantna. Čitajući, moje se mišljenje o njoj neprestano mijenjalo: iz simpatije u antipatiju, iz antipatije u suosjećanje, pa opet sve ispočetka, dok me pritom na nekim dijelovima knjige strašno živcirala, u nekima ostavila bez teksta, a u nekima sam je pak poželjela zgrabiti i protresti. Rose je vrlo kompleksan lik i kroz čitav roman ju zapravo upoznajemo, komadić po komadić. Svakim poglavljem ona nam otkriva malo više o sebi i pokazuje nam neku stranu koja nam je do tada bila nepoznata, a, uz to, otkriva nam i neke stvari o drugim likovima, ukazuje na njihovu povezanost s njom i njima međusobno - veze koje priči i tragičnom događaju s početka daju jednu sasvim novu dimenziju.

Roseina je priča zagonetna i napeta, ali ne napeta u smislu da će vas prsti svrbjeti od nestrpljenja da okrenete sljedeću stranicu jer se nepredviđeni događaji nižu jedan za drugim. Napetost u ovoj priči proizlazi iz te, već spomenute, intrigantosti same Rose, koja čitatelja tjera da dozna što ju pokreće, zbog čega čini to što čini i što ju je natjeralo na neke određene postupke.

Ovo je kriminalistički roman pisan naopačke, psihološki triler u kojem ne trebamo odgonetnuti sljedeći korak nekog zagonetnog ubojice, već pratiti korake (možebitnog) ubojice unatrag do početne točke; a povrh svega toga, ovo je i dramatična priča o životu jedne nesretne žene, koja se dovela u bezizlaznu situaciju (namjerno) lošim izborima. Ako volite zagonetne priče s intrigantnim likovima, svakako pročitajte.