nedjelja, 4. rujna 2016.

DEČKI KOJE SAM VOLJELA, Jenny Han

Izdavač: Fokus, 2016.
[eng. To all the boys I've loved before]


Ponekad, kad čitaš na desetke knjiga nekog žanra, većina njih će ti djelovati isto. Ali, tijekom tog čitanja i među svim tim knjigama, naići ćeš i na par njih koje će se isticati iz mase i koje će te potpuno osvojiti. Za mene je ova knjiga, u okviru romantičnih YA romana, upravo jedna od ovih potonjih.

Radi se o romantičnoj i obiteljskoj priči tinejdžerice Lare Jean Song. Lara Jean srednja je po starosti između svoje dvije sestre, Kitty i Margot, s kojima čini neodoljivu trojku sestara Song. Ta trojka se upravo sprema biti na neko vrijeme samo dvojac, budući da najstarija sestra, Margot, ima otići na studij u daleku Škotsku. Tri sestre, koje su strašno bliske jedna drugoj, tek će se trebati naviknuti na razdvojenost, a i samostalnost bez Margot, koja je među njima uvijek bila ona mirna i staložena, koja zna srediti stvari.

Kitty je najmlađa sestra, još uvijek u biti dijete, a Lara Jean je ona sramežljiva s romantičarskim duhom. Lara Jean je vrlo emocionalna i kada nešto (ili nekoga) zavoli, ona to čini svim svojim srcem. U životu je bila zaljubljena tek u petoricu dječaka, a svoj je petorici svojedobno napisala ljubavna pisma koja im nikada nije poslala, a koja su joj pomogla da ih preboli. Sva pisma bila su sigurno spremljena u kutiji za šešire koju joj je poklonila majka prije nego što je umrla, sve dok jednog dana ta kutija nije nestala, a pisma se pojavila na adresama dječaka kojima su bila napisana. Od tog trenutka život Lare Jean pretvara se u kaos, koji nimalo ne umanjuje činjenica da je jedan od dječaka koji je dobio pismo ujedno i dečko njezine starije sestre Margot.

Ljubavne zavrzlame, tinejdžerske simpatije, prve ljubavi i zaljubljenosti u nastavku se priče izmjenjuju sa izazovima odrastanja, odvojenosti, sestrinskih nesuglasica i sestrinske ljubavi, čineći ovu knjigu šarmantnom i simpatičnom pričom s kojom se možemo i sami vratiti u te uzbudljive dane djetinjstva i početka odrastanja.

Iskreno, očekivala sam da će ovo biti još jedna teen romansa, ispunjena ljubavnim trokutima i četverokutima, ali ugodno sam se iznenadila vidjevši da je ova knjiga u biti više priča o sestrinskim i obiteljskim odnosima, u koju se i taj romantični dio lijepo uklapa.

Lara Jean istražuje zajedno s nama kako je to po prvi puta biti primoran osloniti se samo na sebe, bez starije sestre da ti uvijek čuva leđa; kako je to naći se u neugodnoj situaciji i izaći iz nje kao pobjednik; kako je zaljubiti se u posve neočekivanu osobu i dopustiti da te ta osoba potpuno osvoji; te kako je napraviti pogrešku, priznati ju, iskupiti se za nju i znati da, bez obzira na to što napraviš, tvoja obitelj i ljudi koji te vole će uvijek biti tu za tebe, baš kao i ti za njih.

Čitavu priču pratimo preko Lare Jean. Radnja je zanimljiva, skladno teče, poglavlja su kratka  i knjiga se lako i brzo čita. Brzom i lakom čitanju pogoduje i to što je jako lijepo napisana, puna je pametnih dijaloga, ponekad i duhovitih situacija, izmjenjuju se u njoj i sretni i tužni trenuci, ozbiljna je, ali i vrckava, te sva nekako pršti ugodnom pozitivom. Rekla bih da je ozračje koje pobuđuje dok je čitate možda nekako slično onome koje možete osjetiti dok čitate knjige Cecelije Ahern, a sama priča me posebno nekako podsjetila na serijal romana 'Sestre po trapericama' Ann Brashares i roman 'Krpa' Kody Keplinger.

Ako volite romantične priče, obiteljske priče i priče o prijateljstvu, odrastanju i prvim ljubavima, svakako pročitajte. A ako vam se ova knjiga svidi koliko i meni, znajte da ovo nije kraj druženja s Larom Jean: nastavak, 'P.S. I still love you' već postoji, a Jenny Han piše i treći dio - 'Always and forever, Lara Jean'.