subota, 3. rujna 2016.

SVINJE, Carl-Johan Vallgren

Izdavač: Fraktura, 2016.
[šved. Svinen]
2. knjiga iz serijala o Dannyu Katzu


Drugi roman o Dannyu Katzu bavi se zločinima organizirane skupine seksualnih predatora, koji otimaju, muče i zlostavljaju žene za koje misle da ih nitko neće tražiti i da nikome neće nedostajati - poput prostitutki, beskućnica i ovisnica o drogama. Katz, njegov prijatelj Jorma i njegova stara ljubav Eva, na različite se načine upletu u ovu zločinačku mrežu i onima koji su je ispleli itekako pomrse račune.

Katz istražuje navodno samoubojstvo svog starog prijatelja Ramona, koji je navodno umro od predoziranja vlastitom mješavinom droge. To istraživanje odvede ga u sasvim neočekivanom smjeru, a kada Evu, svoju bivšu ljubav za koju još uvijek nije siguran što zapravo osjeća, zamoli za pomoć, i ona bude uvučena u cijeli taj kaos, iako ne na način na koji biste očekivali da će se to dogoditi.

Jorma, pak, drži određenu distancu od Katza, i sprema se obaviti jedan poslić, za koji mu kažu da bi trebao biti 'piece of cake' (ali vrlo unosan 'piece of cake'). Iako ga čitavo vrijeme prati neki čudan osjećaj o ovom poslu, Jorma ipak ne posustane kada dođe vrijeme da ga izvedu, a, nakon što se ispostavi da ga osjećaj nije varao i sve pođe ukrivo, Jorma se nađe na meti nepoznate skupine kriminalaca koji iz nekog razloga ubijaju svakoga tko je za ovaj poslić znao. No, kako svejedno ne može odustati od toga da sazna koji se vrag tu zapravo zbiva, Jorma će svoj put neočekivano ukrstiti s Katzovim i naći se u još gorim problemima.

Unatoč tome što je ovaj serijal imenovan kao serijal o Dannyu Katzu, Katz nije jedini glavni lik, niti je najbitniji - i Jorma i Eva jednako su zastupljeni u ovom romanu, a priču pratimo naizmjence iz perspektive svo troje likova. Radnja je zanimljiva i odvija se brzo, priča se jako brzo zapliće i još brže potom raspliće, čineći ovaj roman jednim od onih trilera koje bez problema pročitate u jednom danu.

Likove koje smo upoznali prvi put u 'Dječaku iz sjene' ovdje upoznajemo malo bolje, pogotovo Jormu, koji mi se, usput, i najviše svidio, unatoč tome što je u biti kriminalac. Katz je standardno dobar, dok se Eva u ovom romanu iskristalizirala kao izrazito odbojan lik (barem meni), prvenstveno zbog toga što ona neprestano zaboravlja na vlastitu djecu, i to ni iz kojeg bitnog razloga, osim da se napije i ode u krevet s nekim. Eva, doduše shvaća da ima problem i da to što radi nije u redu, ali iz onog što sam pročitala, ne vidim da joj to pretjerano smeta: ona svjesno odabire alkohol, posao ili usputan seks umjesto svoje djece, dok je jedini način na koji izražava krivnju zbog toga to što povremeno sama sebi kaže 'grozna sam, opet sam to napravila'.

Tema o kojoj roman govori nije ugodna, i nije za svakoga. Ima tu dosta eksplicitnih i morbidnih stvari koje zločinačka organizacija izvodi, a koje je nemoguće promatrati ikako drugačije no s gnušanjem. Nažalost, okrutna je istina da se ono što se otetim ženama u ovom romanu događa, zapravo događa i u stvarnosti, stvarnim ženama za koje netko smatra da su nebitne i da nikome neće nedostajati ako nestanu. Ovaj roman te u neku ruku natjera da se zapitaš koliko je takvih žena - nebitnih, nestalih, onih koje žive na rubu društva i od kojih obični ljudi okreću poglede na drugu stranu. Ova priča barem djelomice podiže svijest o tome, tjera nas da ih vidimo.

Sama priča vrlo je dobra, iako mi je na nekim dijelovima možda falilo malo dubine i malo više razrađenosti, ali to se uvelike nadomješta postupnim povećavanjem napetosti i brzinom odvijanja radnje. Sve u svemu, solidan skandinavski triler.