četvrtak, 29. prosinca 2016.

DJEVOJKA KOJA JE SPASILA ŠVEDSKOG KRALJA, Jonas Jonasson

Izdavač: Fokus, 2016.
[šved. Analfabeten son kunde räkna]


Nakon urnebesnog 'Stogodišnjaka', Jonas Jonasson napisao je još urnebesniju (ako to mogu tako reći) knjigu. Prije no što sam ju krenula čitati čula sam čak nekoliko komentara kako mu ova nije uopće tako dobra kao 'Stogodišnjak', s čim se uopće ne slažem - meni je čak i bolja, i to puno!

Jonasson je i u ovoj knjizi stvorio cijeli splet nevjerojatno osebujnih i posve šašavih likova, koje je zatim stavio u čitav niz posve nevjerojatnih i urnebesnih situacija iz kojih su se njegovi likovi izvlačili na najluđe moguće načine. No, ovaj se put ipak bavio malo mlađom populacijom od Allana i ekipe iz 'Stogodišnjaka'. :)

Glavna junakinja ove knjige je Nombeko, mlada južnoafrikanka iznimno nadarena za matematiku, koju je život sa staze siromaštva i karijere osobe zadužene za pražnjenje javnih zahoda, a 'zahvaljujući' jednom pijanom inženjeru koji ju je zamalo pregazio na pločniku, odveo u posve neočekivanom smjeru. Također posve neočekivano, na Nombekoinom novom životnom putu naći će se tako 3 sestre Kineskinje, vješte falsifikatorice keramičkih gusaka iz doba dinastije Han, dvojica Holgera, od kojih jedan ne postoji, te i jedna tri i pol megatonska atomska bomba viška, koja igrom slučaja završi ondje gdje ne bi trebala i stvori razne probleme. Kad se u sve to još uplete švedski kralj, pa i premijer, a i 2 agenta Mossada, stvori se jedno zaista lijepo klupko zbrke, koje će se, pogađate, razmrsiti na način koji ni u snu ne bismo očekivali.

Jonas Jonasson u ovoj je knjizi ponovno uspio istkati jednu finu satiričnu priču, prožetu apsurdom i (crnim) humorom, ali i, ponovno, jednom neiscrpnom dozom pozitive. Nombeko i njenim prijateljima neprestano nešto neočekivano pomrsi planove za bolju budućnost, ali oni unatoč tome nikada od njih posve ne odustanu i čitavo vrijeme ne prestaju vjerovati da će, jednom, jednog dana, konačno svanuti to bolje sutra o kojem sanjaju. A, na kraju krajeva, to je sve i čemu se svi mi možemo nadati, zar ne? Da ćemo uspjeti ostvariti svoje snove bez obzira na sve i bez obzira na to koliko će to trajati. Nombekoina priča potvrđuje da je to itekako moguće. :)

Sad već karakteristično za Jonassona, i ovdje mu je uspjelo dogodovštine svojih likova utkati u događaje iz uobičajene svjetske povijesti i svoje likove pritom susresti s nekima od najznačajnijih povijesnih ličnosti. A i ovdje on to čini tako vješto i pripovjedački spretno, da smo mu skloni povjerovati da se sve zaista dogodilo baš tako kako je on opisao, a, uz to, povremene kritike društva, koje su također vješto utkane u ovu pripovijest, praćene uvijek britkim sarkazmom i dozom ironije, čine sjajan začin ovom cjelokupnom djelu. A i svaka je na mjestu.

(Osim toga, zanimljiva stvar je ta da, izgleda, Jonasson gaji neobičnu fascinaciju prema atomskim bombama, koje se, kako se čini, uvijek nekako nađu u centru zbivanja njegovih priča. :D)

Da skratim priču, ovo je zaista fenomenalna knjiga. Pravi ju je gušt čitati i još je veći gušt družiti se s njenim likovima. Možda je pomalo frustrirajuće čitati kako planovi tih likova neprestano, zbog stvari koje čine isti ti likovi, padaju u vodu, ali uvijek ostaje onaj osjećaj i ona vjera u to da će onaj idući plan konačno biti onaj pravi, onaj koji će uspjeti. To se na kraju možda ne dogodi onako kako smo mislili da bude, ali, kao i u 'Stogodišnjaku', i ovdje se na kraju svega nalazi happy end. Kakav (i za koga), to ćete morati otkriti sami. ;)