srijeda, 14. prosinca 2016.

BESKRAJNO MORE, Rick Yancey

Izdavač: Profil, 2016.
2. knjiga trilogije '5. val'
[eng. The infinite sea]
 

Nakon prva četiri vala izvanzemaljske invazije, koji su pokosili 99% stanovnika našega planeta, na pomolu se pojavio i peti val, koji se spremao pokositi i ovih ostalih 1%. O svemu smo tome čitali u prvoj knjizi ovog serijala, u kojoj smo više nagađali što bi to točno mogao biti peti val, no što smo sa sigurnošću mogli reći da on zapravo jest.

Sada, peti val je stigao. I gori je no što smo mogli zamisliti.

U drugom dijelu ovog nevjerojatno napetog i uzbudljivog SF serijala nastavljamo pratiti sve likove iz prvog dijela, uz dodatak još nekolicine novih. Cassie i Ben skrivaju se u napuštenom hotelu zajedno s ostatkom njihove male družine koja pokušava preživjeti u vrlom novom surovom svijetu. Budući da se ne bi trebali predugo zadržavati na jednom mjestu zbog opasnosti da ih otkriju, Ben planira što prije pronaći novo skrovište, dok Cassie ne odustaje od čekanja na Evana Walkera, pripadnika Drugih, koji joj je spasio život i koji joj je obećao da će ju ponovno pronaći. Evan, pak, upravo to i pokušava učiniti, ali nepredviđene okolnosti u obliku stare prijateljice (ako bismo ju mogli uopće tako nazvati) Grace, taj će mu pothvat itekako otežati.

Osim ovih, već nam dobro poznatih, likova, čije smo priče pratili u prvoj knjizi, u ovoj knjizi priča se širi jer dobivamo uvid u nju preko još par likova: Ringer i Poundcakea. Ono što je super kod ovog serijala i što mu daje dodatnu dinamiku je to što je svaki lik preko kojeg pratimo dio priče posve različit od svih ostalih, a takva je i sama njegova priča. Čitajući dijelove te priče i postepeno ih slažući u cjelinu dobivamo sliku ovog fantastično-apokaliptičnog svijeta u svoj njegovoj punini, kao i mogućnost da taj svijet vidimo iz svih mogućih kuteva.

Dinamika i intenzitet odvijanja događaja u ovoj su knjizi jednaki kao u prethodnoj: radnja teče brzo, sve vrvi akcijom nabijenim događajima i iznenadnim obratima, svaki idući događaj sve je nepredvidiviji od onog prije njega, napetost i uzbuđenje tijekom čitanja čitavo vrijeme eskponencijalno rastu i knjigu doslovno pročitate u jednom dahu.

Događaji počnu ubrzano teći već od prve stranice, a sama radnja nastavlja se direktno na kraj prve knjige. Yancey ne trati vrijeme na objašnjavanje prijašnjih događaja, tako da, ako ste davno pročitali prvu knjigu i niste sigurni sjećate li se svih detalja, preporučam prije čitanja nastavka obavezno ju barem preletjeti (osim toga, bila je tako dobra da će biti gušt ponovno baciti oko na nju, zar ne? ;))

Ako ste mislili da je prva knjiga opisala svu grozotu apokalipse u kojoj su se ljudi našli nakon invazije izvanzemaljaca, e pa - you ain't seen nothing yet. Postaje još gore, vjerujte mi. A jedan od razloga zbog kojeg mi se sam serijal svidio i prvi put je taj što Yancey svoju priču priča tako uvjerljivo, da gotovo strepite od mogućnosti da se ovako nešto dogodi. Sve je sjajno ispričano i još bolje se nastavlja, a treći dio tek treba dočekati. Ovo je, po meni, jedan od najboljih SF serijala za mlade koje sam pročitala ove godine, a usudit ću se reći i - ikad. Stoga, malo je reći da jedva čekam treći dio - zapravo ne mogu biti nestrpljivija. Nadam se da ta moja nestrpljivost neće morati dugo trajati. :)