utorak, 6. prosinca 2016.

STOGODIŠNJAK KOJI SE SPUSTIO KROZ PROZOR I NESTAO, Jonas Jonasson

Izdavač: Fokus, 2013.
[šved. Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann]


Allan Karlsson, naslovni stogodišnjak, beskrajno je simpatičan i strašno zabavan lik, a takva je i njegova priča - priča koja započne bijegom kroz prozor, a nastavi se u posve neočekivanom smjeru i vrvi urnebesnim situacijama, nevjerojatnim preokretima i posve šašavim likovima.

No počnimo od početka.

Allan se, dakle, sprema upravo navršiti 100 godina, a za tu prigodu mu u domu za starije i nemoćne u kojem živi pripremaju i rođendansku zabavu. Allan nije baš neki ljubitelj rođendanskih zabava, a ni doma samog po sebi, u kojem mu najviše smeta to što štićenicima ne dozvoljavaju povremeno (čitaj: redovito) ispijanje prepečenice.

Nakon pomnog promišljanja, Allanu se učinilo najzgodnijim da izbjegne cijelu tu stvar oko rođendana ako jednostavno izađe kroz prozor i ode (po mogućnosti u potragu za čašicom-dvije prepečenice). I tu počinju (ili se zapravo nastavljaju, kako ćemo kasnije doznati) Allanove pustolovine, koje će ga odvesti ravno na put zloglasnoj bandi kriminalaca, sprijateljiti ga s najraznolikijim šašavim likovima i jednom slonicom, a jedno će vrijeme morati provesti i s one strane zakona, u bijegu pred policijom.

Ako vam sve ovo ne zvuči baš kao da se radi o jednom stogodišnjem starčiću, to je zato jer još niste upoznali Allana.

Simultano s najnovijom, tekućom Allanovom pustolovinom, na stranicama koje čitamo odvija se i Allanova životna priča i sve njegove pustolovine iz njegove stogodišnje prošlosti. A u toj je prošlosti bilo svega: Allan je proputovao pola svijeta, što namjerno, što slučajno, družio se s nekima od najznačajnijih povijesnih ličnosti i sudjelovao u nekim od najznačajnijih svjetskih događaja - događaja koji su oblikovali povijest kakvu znamo danas. Gotovo bismo mogli reći da je u svemu što je oblikovalo svjetsku povijest Allan imao svoje prste, a ti su se prsti tamo našli na posve neočekivane načine i svjetsku povijest fino začinili.

Čitava je priča sjajno ispričana i strašno je zabavna. Baš sve je u njoj prožeto nekim osobitim humorom i jednom divnom dozom pozitive: i događaji, i likovi, koji su, usput, sve jedan luckastiji (ali i šarmantniji) od drugog. Bilo je, doduše, nekih dijelova priče u kojima sam mislima malo odlutala jer su me na trenutak malo izmorili beskrajni mrvicu pre-politički monolozi i dijalozi, ali sam se svaki put brzo vratila natrag u priču i dopustila joj da me ponovno uvuče.

Dok čitaš ovu knjigu, kao da čitaš o jednoj drugoj, šašavijoj, strani povijesti za koju do sada nisi znao. Ovo je u biti jedna fino istkana satira, koju je pravi gušt čitati. Baš mi je drago da u zadnje vrijeme viđam malo više ovakvih knjiga - satiričnih, ironičnih, pomalo crnohumornih, s osebujnim i šašavim glavnim likovima koji uspiju baš svakog čitatelja osvojiti upravom tom svom šašavošću (kao, primjerice, Ove, u romanu 'Čovjek zvan Ove'). Keep 'em coming!

Ako volite neobične priče, luckaste likove i pregršt dobre zabave, preporučam vam da, ako već niste, pročitate 'Stogodišnjaka'. Urnebesan je. A ono što mi se posebno sviđa kod ovog glavnog lika je to što dokazuje da nikad nisi prestar da bi doživio neku pustolovinu. A nikad nisi ni prestar (a niti premlad) da o takvoj pustolovini čitaš. I uživaš u tome. ;)