petak, 16. prosinca 2016.

TISUĆU NOĆI, E.K. Johnston

Izdavač: Znanje, 2016.
1. knjiga istoimenog serijala
[eng. A thousand nights]


Prva stvar koja me privukla ovoj knjizi njezina je prekrasna, gotovo magična naslovnica. Druga stvar bio je njen naslov, koji me podsjetio na Šeherezadu i priče iz 1001 noći, što mi je djelovalo nevjerojatno zanimljivo i, da tako kažem, vidjela sam ju kao nešto novo i 'friško' u književnoj ponudi.

Točno, ova je knjiga svojevrsni re-telling, odnosno ponovno, ali na drugačiji način, ispričana priča o pričama iz 1001 noći. Ona sadrži dovoljno elemenata koji će vas, dok ju čitate, neodoljivo podsjećati na tu, već poznatu, priču, ali je također i u dovoljnoj mjeri originalna da nemate osjećaj kao da čitate nešto već viđeno.

Glavna junakinja ove priče mlada je djevojka, koja je hrabro uzela sudbinu u svoje ruke i predala se kralju Lo-Melkhiinu kako bi time spasila svoju sestru i ostale djevojke iz svog sela, znajući, pritom, da će ju ono što čini vrlo vjerojatno odvesti u smrt. Naime, u zemlji kojom vlada Lo-Melkhiin, na snazi je zakon koji mu omogućuje da iz svakog sela i iz svake gradske četvrti redom uzme po jednu ženu, a svaka od tih žena vrlo brzo potom završi mrtva. Kako je sestra naše junakinje najljepša u njihovom selu, koje je sada na redu da iz njega Lo-Melkhiin odabere sljedeću ženu, naša junakinja odlučuje spasiti ju od te grozne sudbine, pritom nimalo ne misleći na sebe, i smrtnu osudu preuzeti na sebe. Jedino što zatraži od svoje sestre zauzvrat je da ju, nakon odlaska, budući da smatra da će ionako brzo potom umrijeti, učine božanstvom, što je seoski način za iskazivanje poštovanja ljudima koji su učinili neke impresivne stvari za samo selo i njegove stanovnike. Odmah po njenom odlasku, cijelo selo upravo to i čini.

Ipak, sudbina koja ju čeka, pokazat će se malo drugačijom no što ju je zamišljala. Lo-Melkhiin, uvidjevši da ga se nova žena ne boji, iz noći u noć ostavlja ju na životu dok mu ona priča o svojoj sestri, svojoj obitelji, svome selu i običajima. A iz noći u noć, ona pronalazi u sebi novu snagu da preživi još jednu noć i da više dozna o čovjeku koji je Lo-Melkhiin nekoć bio, prije nego što je postao ovakav kakav je sad. Jer, u Lo-Melkhiinu skriva se nešto mračno i čudovišno, zbog čega je takav kakav je, ali štovanje i molitve koje njeno selo upućuje njoj, još živućem božanstvu, i nju samu čine jačom i snažnijom no što je do sada bila. A svaka noć koju preživi, daje joj novu nadu da njena sudbina ipak neće možda biti onako crna kao što je u početku mislila...

Ova knjiga je magična, onako kako magične znaju biti priče iz 'arapskih noći', u kojima se nadnaravno stapa sa svakodnevnim i magija prodire u živote običnih ljudi, čineći ih junacima i junakinjama posve čarobnih priča. Lijepo je pisana i brzo se čita, zahvaljujući kratkim poglavljima i jezgrovitim pričama koje ta poglavlja ispunjuju.

Čitava je priča, kao i svaka od priča unutar nje, simbolična i kroz tu simboliku možemo vidjeti poveznicu s društvom danas, a tu prvenstveno mislim na strogo patrijarhalna društva, kakva su još uvijek temelj brojnih bliskoistočnih država, poput Afganistana, Saudijske Arabije ili Irana. Ovaj roman oslikava život u takvom jednom društvu, u kojem su žene svedene na praktički robu, bez prava glasa, bez prava odlučivanja o vlastitoj sudbini.

Primijetit ćete, kada počnete čitati, da niti jedan ženski lik u ovom romanu u biti nema ime. Glavna junakinja, iz čijeg kuta gledanja promatramo ovu priču, na druge se ženske likove u romanu referira kao na 'moju sestru', 'moju majku', 'majku moje majke', 'majku moje sestre'. Izostavljanje imena ženskih likova autorica je odabrala svjesno, kako bi time skrenula pozornost upravo na položaj žena u strogo patrijarhalnim društvima i svim tim bezimenim ženama dala glas. Glavna junakinja ovog romana predstavlja sve njih, podiže svijest o njihovoj šutljivoj borbi i govori o snazi i hrabrosti tih žena, čineći ovu knjigu nezaobilazno feminističkom, što mi se beskrajno svidjelo i što pozdravljam.

Feminizam, magija, malo mitologije, narodnih predaja i dašak nadnaravnog isprepliću se u ovom jedinstvenom djelu, koje je za mene bilo rijetkost među uobičajenom književnom ponudom. Neobična je to knjiga, lijepo napisana, sa snažnom porukom i dirljivim pričama. Jedna od onih o kojima se razmišlja nakon čitanja i kojih se rado prisjeća. Bezimena glavna junakinja svojim me pričama i svojom životnom pričom uspjela zarobiti, baš kao i Lo-Melkhiina. Provjerite hoće li se to dogoditi i vama.