srijeda, 14. prosinca 2016.

PADA SNIJEG, John Green, Maureen Johnson & Lauren Myracle

Izdavač: Fokus, 2016.
[eng. Let it snow]
 

Ova savršeno 'zimska' knjiga sastoji se od tri zasebne priče troje popularnih autora romana za mlade koje predvodi sad već planetarno popularni John Green.

Svaka je priča zasebna, a istovremeno opet i povezana s ostale dvije. Svaka priča čini jednu malu romantičnu božićnu bajku, a ono što sve tri priče povezuje je snježna oluja, zbog koje su se svi likovi svake od priča našli zarobljeni u istom malom gradiću pokrivenom debelim nanosima snijega koji im je posve blokirao sve puteve (i sve načine) za odlazak. Nešto poput 'Vlaka u snijegu', ali na tinejdžerski način. :)

Prvu priču priča nam Maureen Johnson, a radi se o djevojci čiji su roditelji taman pred Božić završili u zatvoru zbog svoje opsjednutosti figuricama poznatog Flobijevog grada Djeda Božićnjaka. Ostavši sama za blagdane, Jubilee putuje k djedu i baki i na tom putu završi zarobljena u snježnom nanosu u vlaku punom navijačica. Ne mogavši izdržati više u tako navijastičnom društvu, Jubilee se uspije probiti kroz snijeg do obližnjeg Waffle Housea, gdje upozna čovjeka u aluminijskoj foliji, entuzijastičnog barmena/poslovođu i prijateljski nastrojenog dečka - Stuarta, - koji ju pozove da blagdane (ili barem vrijeme dok čeka da se vlak ponovno pokrene) provede s njim i njegovom obitelji. Boravak kod Stuarta kod Jubilee će otkloniti svo njeno loše raspoloženje zbog razdvojenosti od dečka s kojim je trebala provesti Božić prije nego što su joj roditelji završili u zatvoru, a navest će ju i da se zapita o nekim stvarima u svom životu i da zavoli svoje 'jubilarno' ime.

Priča koja započne klasičnim scenarijem 'Vlaka u snijegu' odvest će vas u romantičnu pustolovinu kroz duboke snježne nanose, u kojoj ćete svjedočiti Jubileeinoj transformaciji iz Grincha u oličenje blagdanskog duha, a sve zahvaljujući dobrom društvu, (ne)sretnim okolnostima i pokojem padu u zaleđeni potok. A tu se i prvi put pojavljuju navijačice, koje su zbilja bitne za ovu priču (iako vam ne mogu reći zašto, to ćete morati sami skužiti ;))

John Green zauzeo je središnje mjesto u ovoj zbirci priča, a njegova priča govori nam o troje prijatelja koji su taman namjeravali provesti ugodnu blagdansku večer uz filmove o Jamesu Bondu, kad su im planove pomrsile navijačice - ili, točnije, poziv još jednog prijatelja da mu se pridruže u Waffle Houseu, u kojem radi, i dođu se družiti s hrpom navijačica koje su zapele u snijegu i sada imaju ogromnu želju zaigrati Twister. Tobin, JP i Duke (jedina cura u tom društvu), s Twisterom pod rukom, hrabro kreću na put prema navijačicama, probijajući pritom sve snježne granice, ali i neke granice (u dobrom smislu) prijateljstva.

Tipično Greenovska, ovo je još jedna priča o prijateljstvu i zajedničkom putovanju nekolicine prijatelja do nekog (neuhvatljivog) cilja. Također tipično Greenovski, na ovom putu ima puno filozofiranja o biti i smislu prijateljstva (i o navijačicama), šaljivih dosjetki i tipično tinejdžerskih ludorija. Ako ste fan Johna Greena, već pogađate da ono što je ova ekipa krenula dosegnuti neće biti i ono što će konačno dohvatiti (barem donekle), ali njihov će put svejedno biti jedna luda avantura, ovoga puta - u snijegu.

Posljednja, ali ne i najmanje bitna, je priča Lauren Myracle, u kojoj Addie, tinejdžerica koja je friško prekinula s dečkom, za tim dečkom neutješno tuguje. Od prijateljica joj, pritom, ne dolazi nikakva pomoć, jer, umjesto da ju utješe, one joj skreću pozornost na činjenicu da je dotičnog dečka možda izgubila upravo zato što je ponekad (točnije, uglavnom), pa, prilično sebična. Odlučivši pokazati i sebi i njima da griješe, Addie se odlučuje promijeniti, a u tome će joj neočekivano pomoći jedna starica i jedna patuljasta svinja. Ako ste pomislili da je ovo možda malo čudan izbor pomoćnika, pričekajte da se i u ovoj priči pojave navijačice (da, da, i tu su :)).

Addiena priča pomalo podsjeća na 'Božićnu priču', doduše, bez duhova Božića prošlih, sadašnjih niti budućih. Ali to je priča koja nam govori da je moguće popraviti i sebe i neku nemoguću situaciju, samo je za to potrebno malo truda i upornosti. Addie se trud, vidjet ćete, na kraju isplatio, još kako!

Sve ove priče simpatične su priče koje u hladne zimske dane unose dašak božićnog duha i romantike. Tinejdžerima će se sigurno svidjeti, ljubiteljima Johna Greena također, kao i svima ostalima koji su se zaželjeli malo romantike i snježne avanture. Snijeg je ovdje gotovo kao neki dodatan lik - na kraju krajeva, snijeg je taj zbog kojeg se sve ove avanture uopće i dogode. A atmosfera je također prava 'zimska', božićna - dok čitate, gotovo možete negdje u pozadini čuti sve one poznate božićne pjesme i melodije, kako ispunjavaju prostor oko vas. Za popodnevno guštanje pod debelom toplom dekicom, ova je knjiga baš dobar izbor. Isprobajte!