četvrtak, 25. travnja 2019.

SLOMLJENI PRINC, Erin Watt

Izdavač: Stilus, 2018.
2. knjiga serijala o Royalima
[eng. Broken prince]


U 'Princezi od papira' upoznali smo Ellu, tinejdžericu koja je, nakon majčine smrti, otišla živjeti u 'palaču Royal': dom njenog skrbnika, multimilijardera Calluma Royala i njegovih petorice sinova. Iako se Callum trudio pružiti joj sve da bi imala normalan život, taj su joj život neprestano zagorčavali mladi Royali, posebno Reed. No, posve neočekivano i njoj i njima, Ella se na kraju uklopila u svoju novu obitelj i povezala se upravo s Reedom, s kojim je čak započela i prilično obećavajuću vezu. Sreća je za Ellu konačno bila na pomolu - sve dok Reed nije sve zabrljao.

Nakon što ju je iznevjerio, Ella je pobjegla od Reeda i ostavila ga slomljenog. U ovom romanu, taj 'Slomljeni princ' daje sve od sebe kako bi Ellu pronašao i vratio je kući, ali ništa mu nikako ne polazi za rukom. Uz to, odnosi između braće raspadaju se munjevitom brzinom i cijela obitelj tone u kaos i jad. Čini se da je upravo Ella bila ono što ih je sve držalo na okupu, a, sada kada je otišla, Royali su posve izgubljeni.

Ipak, Reed Royal nije netko tko samo tako odustaje. No, da bi ponovno pridobio Ellu, morat će pokušati nešto što mu nikada nije baš išlo od ruke - biti iskren i dopustiti si da bude ranjiv. A to uključuje odavanje mračne tajne koja ga muči - i suočavanje s neprijateljem koji bi tom tajnom mogao razoriti čitavu obitelj Royal.

Tajne, izdaje, neprijateljstva, intrige, spletke i laži vrtlože se u ovoj priči u maniri najboljih TV sapunica, onih koje smo s užitkom pratili i s nestrpljenjem čekali svaku novu epizodu. Ne znam vuče li mi ovaj serijal više na 'Pretty little liars', 'Santa Barbaru', 'Tračericu' ili 'Beverly Hills', ali, baš poput tih serija, on ima 'ono nešto' zbog čega ga je užitak pratiti. On je pravi guilty pleasure, u zadnje vrijeme jedan mi od najzabavnijih.

Druga knjiga mi je mrvicu slabija od prve, možda iz razloga što je radnja dosta usporena i zato što se u onom prvom dijelu, u kojem pratimo Reedova previranja sa samim sobom (opet i opet i opet), ne događa ništa naročito zanimljivo. Radnja dobije zamah tek kad se u priči ponovno pojavi Ella, a negdje od polovice knjige sve se znatno ubrza i radnja se zbilja zahukta.

I ovdje radnju čine 3/4 YA romantične fikcije i 1/4 erotskih hot scena, što je omjer koji mi odgovara. Erotike, koja mi u knjigama uglavnom dosađuje, nema dovoljno da preuzme priču, a ostatak je dovoljno zabavan da ove naporne dijelove zanemarim. :)

Prva se knjiga možda više fokusirala na Ellu, dok se ova više fokusira na Reeda, i ne samo na njega nego i na Royale općenito, i daje nam uvid u zamršen i često totalno disfunkcionalan odnos između mladih Royala i njihovog oca i međusobno. Svaki je član ove obitelji na neki način zastranio, i svaki je od njih pomalo izgubljen. Također, nevjerojatno je koliko svi oni, a pogotovo Reed, zapravo mrze sami sebe. Reedova sklonost destrukciji ovdje poprima gotovo legendarne razmjere, a zbog šovinizma i snobizma koji tu destrukciju prate u stopu više no jednom sam ga poželjela zadaviti.

Ove likove i mrzite i volite u isto vrijeme, istovremeno ih želite i zagrliti i ošamariti. S jedne strane znaju biti nevjerojatni snobovi i ponašati se kao pravi kreteni, a s druge su opet posve naivni i lakovjerni, a zatim i zabavni i neustrašivi kad je potrebno. A kakvi god da jesu, privlače nas dovoljno da o njima nastavimo (i želimo još više) čitati.

Prva je knjiga završila cliffhangerom, ova također slijedi taj primjer, s tim da je cliffhanger ovdje još dinamitniji nego prošli i nagoviješta nam da nas prava uzbuđenja i intrige tek čekaju. Neće čekati dugo, sljedeća postaja - 'Izopačena palača'.