nedjelja, 7. travnja 2019.

MRAK NA OBZORU, Sabaa Tahir

Izdavač: Lumen, 2018.
3. knjiga serijala 'Žar u pepelu' 
[eng. A reaper at the gates]


Od trenutka u kojem smo ih upoznali u prvoj knjizi, likovi ovog serijala prošli su sve i svašta, prevalili velik put (i doslovno i u smislu osobnog razvoja), te su od početnog žara zaplamsali snažnim, neukrotivim plamenom.

Od svih fantastičnih serijala koje sam ikada čitala, ovaj spada među najbolje od njih, a njegovi pak likovi među one koji su, kroz nastavke serijala, najviše napredovali i čija se karakterizacija najdalje i na najbolji mogući način razvila.

Nakon događaja iz prve dvije knjige, Laiu, Eliasa i Helenu pronalazimo ondje gdje smo ih i ostavili. Laia nastavlja oslobađati svoje sunarodnjake iz okrutnih zarobljeničkih logora Carstva, a nastavlja i tražiti način da porazi Mračitelja, koji je svakim danom sve moćniji. Elias se pokušava snaći u novoj ulozi dušolovca, još uvijek se opirući porivu da svu svoju ljudskost ostavi iza sebe i u potpunosti se posveti novom cilju - da u potpunosti postane Banu-al-Mauth. Helena - Krvosljednica - se nastavlja boriti na dva fronta - gušiti nove napade na Carstvo i boriti se protiv zlih planova Keris Veturie, koja postojeće Carstvo namjerava uništiti iznutra i uzeti ga za sebe. Ciljevi ovo troje likova možda i jesu različiti, ali svo troje na putu stoji isti neprijatelj - Mračitelj - s kojim će se svo troje - na ovaj ili onaj način - naposlijetku susresti.

Svaki je roman u ovom serijalu bio uzbudljiv, napet i fantastično ispričan, a priča koju ovi romani pričaju neprekidno je rasla, granala se i nezaustavljivo bujala. U ovom je romanu ta priča dosegnula svoj crescendo, koji je postupno rastao kako je poglavlje za poglavljem promicalo, čineći svako iduće poglavlje sve neizdrživijim za čitanje, a čitatelja sve nestrpljivijeg da sazna što će se iduće dogoditi. Sabaa Tahir svojim pripovijedanjem nije nimalo razočarala i niti u jednom trenutku nije olabavila njegovu nit - nadi koju imate u pozitivno razriješenje problema s kojima se suočavaju njeni likovi ona je dopuštala da stalno tinja i tinja, da bi ju već u idućem trenutku razbila u komadiće. I onda opet sve ispočetka. Čitajući ovu knjigu možda ćete izgubiti sve živce i izgristi sve nokte, ali ona će vas opet i opet ostaviti bez daha, mahnite, da nastavite žudjeti za još.

Srž ovog serijala čine upravo njegovi likovi, a u ovoj će se knjizi u životima tih likova dogoditi najveće promjene dosad. Svaki od njih suočit će se s nemogućim izborom, i svaki će od njih biti prisiljen taj izbor napraviti. Također, svaki će se od njih morati suočiti i s posljedicama tog izbora, te neizbježnim gubitkom i žrtvom koje on nosi. No, ne brinite, Laia, Elias i Helena i više su no sposobni donositi (i preživjeti) nemoguće teške odluke, te se nositi s njihovim posljedicama.

Treći nastavak ovog uzbudljivog fantastičnog serijala jako mi se svidio, i s nestrpljenjem ću čekati njegov posljednji dio. Jedina stvar koju bih možda promijenila, kao i u knjigama prije, je ljubavna priča Eliasa i Laie, koju bih radije pretvorila u snažno prijateljstvo, a romantične osjećaje koje njih dvoje gaje jedno prema drugom usmjerila bih u nekim drugim pravcima i drugim osobama. Ah, well...

Razmišljajući malo o ovom serijalu, upalo mi je oko kako naslov svake knjige neodoljivo aludira na jednog od likova: Laia je bila 'Žar u pepelu', a Helena 'Baklja u noći'. A tko je 'Mrak na obzoru'? Isprva sam mislila da se ovaj naslov - ako bih gledala kako on glasi u originalu - 'A reaper at the gates' - odnosi na Eliasa, no, sada kada sam pročitala knjigu i promatrajući naš izbor prijevoda naslova, nekako mi on više vuče na Mračitelja. Ne znam. I jedno i drugo ima smisla, a vi provjerite s kojom ćete se (i hoćete li uopće) mojom idejom nakon čitanja složiti.

Možda griješim glede naslova i aluzija na likove, ali sigurna da sam da ne griješim ako vam kažem da je ovaj serijal apsolutno fantastičan i da je njegov treći dio jednako fantastičan kao prva dva. Uživajte u čitanju! Znam da hoćete ;)

__________________________

Kako do knjige: http://bit.ly/2VqEO7H