nedjelja, 21. travnja 2019.

SKANDINAVSKA SENSE DIJETA, Suzy Wengel

Izdavač: Egmont, 2019.
[dan. Sense - Slank med fornuft


Nakon što se godinama borila s viškom kilograma, i isprobala gomile manje ili više uspješnih dijeta, nakon kojih bi joj se kilogrami vratili čim se ona vratila svojoj normalnoj prehrani, Suzy Wengel odlučila je konačno pronaći nešto učinkovito i trajno, režim prehrane koji će joj pomoći da se oslobodi viška kilograma, ali i zadrži zdravu težinu i zdrav način prehrane zauvijek, bez da se vrati na staro. To joj je naposlijetku i uspjelo, a svoju je metodu potom odlučila podijeliti s drugima - rezultat je ova knjiga i Scandi Sense dijeta o kojoj u njoj piše.

Što je Scandi - tj. skandinavska - Sense dijeta? Pa, kao prvo, to nije dijeta u onom smislu na koji prvo pomislite kad čujete riječ 'dijeta'. Skandinavska Sense dijeta u principu je režim zdrave prehrane, koji se temelji na službenim prehrambenim savjetima Danskog zdravstvenog odbora. Ovaj režim vam ništa ne zabranjuje, ali vam preporuča na koji način da sastavljate svoje obroke kako biste se hranili zdravo i svom tijelu davali sve ono što mu je potrebno.

Prvo na što ja pomislim kad čujem riječ 'dijeta' je nešto restriktivno i kratkotrajno, čemu je cilj brzinski smanjiti kilograme, koji će se vrlo brzo nakon dostizanja tog cilja i vraćanja na uobičajeni režim prehrane vratiti, nerijetko i s pojačanjem. Ovu bih knjigu vrlo vjerojatno i preskočila da se ne radi o nečem što je postalo senzacija u Danskoj, i nečem što u sebi nosi magičnu riječ 'skandinavska'.

Zašto volim tu riječ? Jer mi se jako sviđa skandinavski mentalitet, njihov životni stil i odnos prema samom sebi i svojoj okolini. Zato sam odlučila ovoj knjizi dati priliku i vidjeti kako se taj način razmišljanja odnosi na prehranu. I nisam se razočarala, knjiga i režim prehrane koji je u njoj opisan je jako jednostavan, lako primjenjiv, održiv, realističan i u granicama zdravog razuma - kako Suzy to kaže - 'Sense'.

Sense metoda je sljedeća: svakodnevno je potrebno konzumirati 3 obroka, u koji se dodaju namirnice koje veličinom stanu u šaku (a to nije mala količina, iako vam na prvu možda tako izgleda!), a sam se obrok sastoji od 4 šake namirnica. Od toga dvije šake sadrže povrće, jedna šaka bjelančevine (meso, ribu, jaja, mahunarke, sir i sl.), a jedna šaka škrob i/ili šećere (žitarice, krumpir, voće, itd.). Uz sve ovo, svakodnevno su dozvoljene i 3 žlice masnoća (ulje, maslac, orašasti plodovi, itd.), te 300ml mliječnih proizvoda. Začini se mogu koristiti neograničeno. Dozvoljeni su i mix&match između pojedinih dijelova ovih obroka, tako da si svatko u principu može složiti režim koji mu najbolje odgovara.

U knjizi ćete pronaći i priče nekolicine ljudi koji su isprobali Suzynu metodu, koji kažu i kako je, kad usvojiš temelje ovog režima prehrane, lako pratiti ono što jedeš čak i ako prestaneš sve precizno mjeriti šakama. Bit je u oslanjanju na povrće kao temelj prehrane i osiguranju dovoljne količine bjelančevina, škroba, šećera i masnoća kako bi tijelo normalno funkcioniralo i dobivalo ono što mu je za to potrebno.

Suzyna metoda je Sense u pravom smislu te riječi - zdravorazumska prehrana koja osigurava zdrav život, bez restrikcija, kazni i izgladnjavanja. Unatoč nazivu, ona nije dijeta u smislu da se odnosi na nešto pomoću čega ćete izgubiti težinu, već više metoda, režim kojim ćete se, ako ga usvojite, zdravo hraniti i zadržati optimalnu tjelesnu težinu, prilagođavajući si prehranu onako kako vam najbolje odgovara.

Ovo je zanimljiva knjiga, koja će vas brzo zainteresirati. Jednostavna je, razumna, a sadrži i brojne recepte (također vrlo jednostavne) i primjere obroka koje možete isprobati. Ako ste, kao i Suzy, već dugo u potrazi za nečim učinkovitim po pitanju tjelesne težine, ne tražite dalje. This is it. 

________________________

Kako do knjige: http://bit.ly/2UyaV48