ponedjeljak, 2. rujna 2019.

DINA, Frank Herbert

Izdavač: Egmont, 2019.
1. knjiga istoimenog serijala
[eng. Dune
Prijevod: Stanislav Vidmar

 
Ovo je knjiga koja je u potpunosti promijenila svijet znanstvene fantastike. Od 1965. godine, kada je prvi put objavljena, do danas, ova je knjiga doživjela brojna reizdanja, prodana je u milijunima primjeraka, akumulirala je ogromnu bazu fanova, doživjela razne filmske i tv adaptacije, strip-adaptacije i računalne igre. Mnoga kasnija djela ne bi uopće postojala da nije bilo 'Dine', a naš SF svemir svakako ne bi bio isti.

Ovo je knjiga ideju za koju je Frank Herbert dobio pišući i istražujući za članak o pješčanim dinama u Oregonu. Otkrio je kako premještanje dina može biti jednako razorna sila uništenja kao golemi plimni val koji potapa sve pred sobom. Herbertovo se istraživanje o dinama pretvorilo u istraživanje o pustinjama i pustinjskim kulturama. Rezultat istraživanja bila su dva kratka SF romana, koja je Herbert kasnije preradio u jedan opsežniji. I tako, rođena je 'Dina'.

'Dina' je knjiga smještena u daleku budućnost, u kojoj vladajuće Kuće, nad kojima vlada nemilosrdni Car, međusobno spletkare i ratuju ne bi li preuzele prevlast nad Začinom, najdragocjenijom tvari (i drogom) u svemiru. Jer, onaj tko ima kontrolu nad Začinom, ima i kontrolu nad svemirom. Izvor Začina smješten je na negostoljubivi pustinjski planet Arrakis, kojim odnedavno upravlja vojvoda Leto iz Kuće Atreida. Letu je zapovijeđeno da napusti svoj rodni planet Caladan, rajsko mjesto obilja, i s obitelji preseli na Arrakis, kojim je dotada vladala Kuća Harkonnen, na čelu sa zloglasnim barunom Vladimirom Harkonnenom. Nimalo sretni razvojem događaja, Harkonneni ne misle samo tako odustati od svoje dotadašnje pozicije, zbog čega uslijedi krvavi sukob, kojeg preživi tek Letoov sin Paul, i njegova majka Jessica, s kojom Paul bježi u pustinju. Paul je neobičan dječak, za kojeg njegova majka, članica sestrinstva Bene Gesserit, sumnja da bi mogao biti Prorok iz drevnih proročanstava, muški član Bene Gesserita pred kojim su velika djela. Uslijedit će epsko putovanje, borba dobra i zla, i evolucija jednog društva i likova koje iz tog društva promatramo. Uslijedit će, zapravo, spektakularno čitalačko putovanje kojem nećete htjeti vidjeti kraj.

'Dina' je knjiga koja fantastično spaja toliko različitih političkih, ekoloških, religijskih i tehnoloških pitanja, te ih povezuje s pričom o razvoju jednog pojedinca koji pokušava naći svoje mjesto u novom poretku svemira. Ona je također i priča o borbi šačice pobunjenika protiv zlog imperija. Zvuči poznato?

Da, jer 'Dina' je knjiga bez koje 'Star Wars' serijal ne bi bio ono što jest. Red Jedija, sa svojim mističnim moćima i vještinama veoma je nalik sestrinstvu Bene Gesserit, a planet Tatooine neodoljivo je nalik Arrakisu. I sam George Lucas u nekolicini je ranih intervjua priznao da je 'Dina' bila jedan od serijala koji je inspirirao njegovo stvaralaštvo. Škrt na riječima i priznanjima kakav jest, Lucas ovo nije baš puno puta kasnije ponovio.

'Dina' je knjiga koja je uvelike inspirirana arapskom kulturom i mitologijom, a tijekom čitanja prepoznat ćete neke arapske riječi koje je Herbert posudio, koje su nam danas puno bliže i poznatije nego što su to možda bile 1965.

'Dina' je knjiga koja je nagrađena dvjema najvažnijim nagradama znanstvene fantastike: Hugom i Nebulom.

'Dina' je knjiga za koju kažu da je najprodavanija SF knjiga svih vremena.

'Dina' je knjiga koja je, baš kao 'Star Warse', inspirirala mnoga buduća SF djela i uvelike utjecala na SF kulturu općenito.

'Dina' je knjiga zbog koje sam se zaljubila u znanstvenu fantastiku.

U svijetu SF-a i za ljubitelje ovog žanra 'Dina' je, čak i 54 godine nakon svog prvog izdanja, THE knjiga.

'Dina' je knjiga, dragi moji, koju MORATE pročitati. Ozbiljno. I poslije toga više nikada nećete biti isti. 
 
________________________
 
Kako do knjige: http://bit.ly/2korp2U