ponedjeljak, 30. rujna 2019.

DIJETA PO ARHETIPOVIMA, Dana James

Izdavač: Znanje, 2019.
[eng. The Archetype diet]
Prijevod: Tamara Slišković


Knjige o dijetama nešto su što obično izbjegavam. Ne zato što mislim da imam savršenu težinu niti sam onom kojom imam uvijek savršeno zadovoljna, ali jednostavno nisam tip koji se time opterećuje.

No, ova me knjiga zainteresirala prvenstveno zato jer se bavi modelom prehrane koji je osmišljen na znanstvenim temeljima (ok, u par navrata zadire u područje čakri, ali ako ste osoba čije se oči automatski krenu preokretati na spomen čakri, taj dio je toliko malen i nedominantan da ga možete jednostavno zanemariti). Također, Dana James pridobila me svojom tvrdnjom o tome kako, budući da je svatko od nas različit, različito građen i s različitim biokemijskim procesima u tijelu, zapravo ne postoji jedinstveni način prehrane koji će savršeno odgovarati baš svakoj osobi na planetu.

S tim u skladu, James je osmislila model 4 ženska arhetipa, s pomno osmišljenim planom prehrane za svaki od arhetipova. Navedeni arhetipovi su Njegovateljica, Superžena, Zavodnica i Eterični tip. U početnim poglavljima James se bavi svakim od arhetipova, te nam postavlja niz pitanja pomoću kojih možemo odrediti kojem tipu mi pripadamo. Posve je, dakako, moguće i da se ne pronađete u samo jednom arhetipu, već trebate odrediti koji vam je najsličniji. A za postizanje ravnoteže, i fizičke i psihičke, James nas uči kako da iskoristimo najbolje osobine svakog od arhetipova.

Ono što ova knjiga pokušava prenijeti svojim čitateljima je to da razlozi neuravnotežene prehrane ne leže samo u nedostatku samokontrole pojedinca, već su nam na neki način ukorijenjeni u psihi: našem ponašanju i navikama. James istražuje ne samo kako i koliko jedemo, već i zašto to činimo. Ključ je u tome da prepoznamo štetne obrasce ponašanja koji nas tjeraju prema poremećajima u prehrani, shvatimo zašto ih ponavljamo, i, u konačnici, eliminiramo ih.

Radeći sa tisućama žena na svakodnevnoj bazi, te kao psihoterapeutkinja i nutricionistica, Dana James svojevrsna je stručnjakinja u području prehrane. Ova je knjiga njen pokušaj da svoja znanja prenese drugim ženama kojima je možda potrebna pomoć po pitanju prehrane, a koje se previše srame ili se boje tu pomoć zatražiti.

Knjiga sadrži i desetodnevni plan prehrane za svaki arhetip, kao i pregršt recepata, savjeta za vježbe i dodatke prehrani koji će pomoći svakom arhetipu žene da dođe do željene težine, počne se pravilno hraniti i općenito bude zadovoljna samom sobom. Čitajući o dodacima prehrani u uvodnim poglavljima, pomislila sam da će sastojke za obroke prema receptima iz ove knjige biti teško pronaći osim ako mi se u susjedstvu nekim čudom ne pojavi trgovina čudesnih ayurvedskih prašaka, ali recepti su zapravo prilično jednostavni i koriste relativno jednostavne namirnice. Dodaci prehrani i dalje su malo veći zalogaj, ali zaključila sam da većinu njih, za koje ne znam ni kako bih ih prepoznala ni izgovorila, mogu jednostavno zanemariti.

Dodatna stvar koja me zainteresirala i privukla ovoj knjizi je to što James u njoj razbija neke uvriježene mitove o hrani i prehrani, potkrjepljujući svoje tvrdnje znanstvenim činjenicama i pozivajući se na različita znanstvena istraživanja. Kako kaže James, ne postoji dobra i loša hrana, niti su pojedini sastojci uvijek štetni: štetni su samo u određenim količinama i kod određenih ljudi koji možda pate od nekih bolesti, alergija ili sl.

Danina knjiga nije u biti knjiga o dijeti, to je knjiga o pravilnoj prehrani, pronalaženju odgovarajuće prehrane za svoj arhetip, rješavanju psiholoških prepreka koje nas koče u održavanju te prehrane i savjetima za slobodan i uravnotežen život u kojem hrana nije nagrada, utjeha ili uteg, već je izvor hranjivih tvari koje nam pomažu da funkcioniramo najbolje što možemo. 

________________________________

Kako do knjige: http://bit.ly/2oCbhfT