nedjelja, 23. veljače 2020.

DOKTOR PROKTOR I TIHA (ALI UBOJITA) NOĆ, Jo Nesbø

Izdavač: Fokus, 2019.
5. knjiga o Doktoru Proktoru
[norv. Kan Doktor Proktor redde jula?]
Prijevod (s eng.): Nika Perić

 
Kad se radi o Harryu Holeu, pogledom na svaki novi nastavak koji je o njemu napisao Jo Nesbø, odmah znam da me očekuje sjajan, napet i uzbudljiv triler, kojeg ću pročitati gotovo u jednom dahu. Isto tako, kad se radi o Doktoru Proktoru, pogledom na svaki novi nastavak o ovom čudnovatom izumitelju i njegovim malim pomoćnicima, odmah znam da me očekuje još nešto što ću pročitati gotovo u jednom dahu - to jest, ako taj dah usput ne izgubim valjajući se po podu od smijeha! :D

Jo Nesbø majstor je mračnih trilera, ali i majstor zabavnih dječjih avantura. A u te avanture, osim obilja čudnovatih zgoda, smiješnih nezgoda i općenito urnebesne zabave za klince, Nesbø svaki put savršeno u priču uklopi i malo ironije, crnog humora i satire, koje će uočiti vješto oko odraslih čitatelja - i zbog kojih će se i oni od srca nasmijati.

Peta pustolovina osebujnog Doktora Proktora, genijalnog izumitelja najnevjerojatnijih izuma, i njegovih vjernih pratitelja i prijatelja - dječaka Mrve i djevojčice Lise, najzahtjevnija je za ovu hrabru ekipu do sad. Jer, Doktor, Mrva i Lisa, ovoga puta ne moraju (već po običaju) spasiti samo Norvešku, već im je zadatak da spase - Božić!

Naime, kralj Norveške prodao je Božić gospodinu Thraneu, koji ga je odlučio dopustiti slaviti samo onima koji u trgovinama Thrane kupe božićnih poklona u vrijednosti od 10.000 kruna. Svima ostalima zabranjeno je slaviti Božić, baš kao što im je zabranjeno raditi i bilo što drugo 'božićno': pjevati božićne pjesme, vješati božićne ukrase, čak i kuhati božićnu rižinu kašu! Za prijestupnike je tu božićna policija, koja vrijedno patrolira i baca u zatvor svakoga tko prekrši odredbe gospodina Thranea.

Čuvši ovu užasnu odluku, Mrva, Lisa i Doktor Proktor zabrinu se za sve one koji nemaju 10.000 kruna koje bi mogli potrošiti na božićne poklone. Kako će oni proslaviti Božić? Zar će im ovo najradosnije doba godine morati proteći u sumornom raspoloženju i tuzi? Ne ako se pita Doktora, Mrvu i Lisu! Ovaj hrabri trojac dat će sve od sebe da spasi Božić, uz malu pomoć mladih raketnih sobova i Djeda Božićnjaka osobno. A tijekom ove posve lude avanture, Doktor, Mrva i Lisa pokušat će i otkriti tko je zapravo vlasnik Božića i je li ga kralj uopće smio ikome prodati.

Kao i u dosadašnjim avanturama Doktora Proktora, Mrve i Lise, i u ovoj je pred ovom ekipom hrabrih avanturista naizgled nemoguć (i opasan) zadatak. Da bi spasili Božić, Doktor, Mrva i Lisa morat će pripaziti da ih i same ne ulovi božićna policija, morat će se izmicati gnjusnim blizancima Thrane i njihovim spačkama, uvjeriti Djeda Božićnjaka da njegov posao još uvijek ima smisla, te izbjeći jedan vrlo-pametni-projektil koji ih je možda zamijenio za finski borbeni zrakoplov. A sve ovo uspjet će koristeći se svojom domišljatoćšu, hrabrošću i - naravno - pokojim genijalnim Doktorovim izumom, poput (sad već slavnog) prdopraha, vremenske kupke i auta na nuklearni pogon prerušenog u divovsku vampirsku žirafu.

(Ako sad imate stotinu upitnika iznad glave, očito se niste još družili s Doktorom Proktorom. Da jeste, znali biste da sve ove čudnovate stvari nisu ni polovica onoga što vas čeka tijekom čitalačke avanture u Doktorovom društvu. :))

Jo Nesbø napisao je ludo zabavan roman koji će nas podsjetiti na onaj pravi smisao Božića. Uz malu kritiku današnjeg stvarima i šopingom opsjednutog društva, Nesbø nas, zajedno s Doktorom, Mrvom i Lisom, podsjeća da bit blagdana nisu pokloni, već ljudi. Ne treba ti 10.000 kruna da bi proslavio savršen Božić. Trebaju ti samo tvoja obitelj i prijatelji.

Mogu li Doktor, Mrva i Lisa spasiti Božić, i mogu li u tome uspjeti na vrijeme? Vidjet ćete. Pred vama je jedna uzbudljiva tiha noć. Tiha, ali ubojita. Svakako ubojita. I urnebesna! Uživajte! 
 
____________________________
 
Kako do knjige: http://bit.ly/2VcrBSV