utorak, 9. ožujka 2021.

ČAROBNJACI IZ DAVNINE, Cressida Cowell

Izdavač: Profil, 2019.
1. knjiga istoimenog serijala
[eng. Wizards of once
Prijevod: Ozren Doležal

Prošle sam godine dovršila serijal 'How to train your dragon' Cresside Cowell, i malo je reći da sam se zaljubila u njene zmajeve i Vikinge. Ono što je počelo kao šašav i zabavan serijal za djecu postupno je raslo i gradilo se, pomalo poput 'Harrya Pottera', u nešto ozbiljnije, odraslije, s važnom porukom. Ako (još) niste čitali, nemojte propustiti! Filmovi su slatki, ali knjigama nisu ni do koljena (a i ne prikazuju sve baš vjerno, primjerice, Toothless je sićušan bezubi zmaj (hence the name), a ne rijetka noćna furija). Anyways, must read.

Nakon druženja s Cressidom kroz 12 knjiga punih zmajeva i Vikinga, jako me zanimalo kakav će biti njen drugi serijal. Sličan, ili posve različit? Nisam sumnjala da će biti fantastičan, ali željela sam otkriti u kojem se smjeru ovoga puta kretala nepresušna mašta ove genijalne autorice. Kakvi su, dakle, Čarobnjaci naspram Vikinga? I slični, i različiti, i jednako fantastični!

Priča prati dvoje likova sa suprotnih strana dvaju sukobljenih svjetova. Xar je Čarobnjak, iako Čarobnjak bez magije, ali spreman je učiniti sve, baš sve, kako bi se njegova magija konačno aktivirala. Želja je Ratnica, pripadnica rase koja mrzi magiju i želi ju iskorijeniti iz čitavog svijeta. No, Želja posjeduje dar koji je vezan upravo uz magiju, i, ma koliko ga pokušavala sakriti, ne može odoljeti njegovom zovu.

Igrom slučaja, Želja i Xar susrest će se pod pomalo čudnovatim i nepromišljenim okolnostima, te time nehotice pokrenuti pravu malu revoluciju. Dok njihova dva plemena vode međusobne bespoštedne borbe, nešto zlo, skriveno od pogleda, upravo se sprema probuditi. Mogu li Čarobnjaci i Ratnici na tren zakopati ratnu sjekiru i zajednički stati protiv većeg zla, koje im oboma prijeti? Pa, to će biti teško. Ali Želja i Xar malim će koracima svima hrabro pokazati tko su pravi junaci, a tko pravi neprijatelji.

Ovaj je roman sjajan početak novog serijala Cresside Cowell, serijala ispunjenog magijom, čudesnom bićima, hrabrim herojima, opasnim zlikovcima, pravim prijateljima i bespoštednim neprijateljima. Na primjeru dvoje pojedinaca iz dva sukobljena i, prema uvjerenjima, posve suprotna, plemena, Cowell nam pokazuje da se prijatelji mogu naći i na posve nemogućim mjestima, i kako je ponekad za prevladavanje razlika koje nam se čine golemima potrebno samo malo hrabrosti i dobre volje.

U svom poznatom stilu, Cressida je i ovaj serijal upotpunila vlastitim ilustracijama, prikazujući nam i približavajući likove i mjesta koje je ovdje zamislila. Ako ste čitali 'How to train your dragon', ovi će vam likovi izgledati pomalo poznato. Želja, npr., neodoljivo podsjeća na vikinšku ratnicu Camicazi, Xar je jako sličan Hiccupu, a Željin tjelohranitelj Bodkin Hiccupovom vjernom prijatelju Fishlegsu. Tu je čak i maleni vilenjak koji neodoljivo podsjeća na Toothlessa. No, neke sličnosti između ovih likova tu prestaju, dok se neke protežu i na njihove karakteristike. Svidjelo mi se to, mogu vam reći. Kao da se družim s poznatim, a opet posve novim, likovima. U svakom slučaju, i jedne i druge vrlo ćete brzo zavoljeti, vjerujte mi.

Za razliku od 'How to train your dragon' serijala, ovaj je već od samog početka nešto mračniji i ozbiljniji. Već na prvih par stranica dobit ćete žmarce od naznaka zla koje se budi, i tijekom cijele priče iščekivat ćete kada će se konačno to zlo razotrkiti u punom svjetlu. Tu već priča postaje puno zamršenija no što se na prvi tren čini, a polako shvaćate i da u njoj postoje neke tajne o kojima se ne govori, kao i puno drugih tajni koje oba plemena brižno skrivaju od onih drugih, ali i vlastitih pripadnika.

Čitajući, proći ćete kroz mnogo uzbudljivih dijelova, mnogo wow trenutaka, mnogo napetih situacija i onih u kojima vas oblijeva znoj. Sprijateljit ćete se s raznim bićima, zavoljeti razne likove, zaželjeti ući u svijet koji ih okružuje. Ovo potonje barem je lako: potrebno je samo otvoriti knjigu i nastaviti okretati njene stranice.

Nakon ovakvog početka, jedva čekam saznati što će se dalje događati sa Željom, Xarom i čitavim njihovim svijetom. Čeka nas tu još puno pustolovina, koje ćemo, sigurna sam, zajedno s likovima s veseljem proživljavati. 

_______________________________________ 

Kako do knjige: http://bit.ly/3bvzpa9