srijeda, 17. ožujka 2021.

ŠAPTAČ, Alex North

Izdavač: VBZ, 2019.
[eng. The Whisper Man]
Prijevod: Andrea Šimunić 
 

"Ostaviš li vrata otvorena, začut ćeš šaputanje iz sjena.
Igraš li se vani sam, nećeš kući na taj dan.
Zaboraviš li zasun spustiti, on će ti na prozor kucnuti.
Nemoj nikad tužan biti, Šaptač će te ugrabiti." 

Creepishly good!

Nisam sigurna je li ovo prvo uopće riječ, ali predobro opisuje ovu knjigu. Zanimljiv i napet triler, jedan od onih u kojima svaku iduću stranicu iščekujete i s ushitom i nervozom - jer želite saznati što će se iduće dogoditi, ali opet, pomalo ste prestravljeni time što bi to moglo biti.

Priča prati oca i sina koji su nedavno izgubili suprugu odnosno majku i koji se sami ne snalaze baš najbolje u međusobnom društvu. Gubitak ima velik utjecaj na obojicu, i niti jedan od njih ne zna točno kako se ponašati u društvu onog drugog. Vole se, dakako. Ali ponekad im je teško i ponekad se svađaju. No, čak i kad se svađaju se vole, što je nešto što i jedan i drugi često znaju onome drugome ponoviti. Napokon, postoje li uopće savršeno normalni obiteljski odnosi?

Kako bi krenuli iznova i lakše se nosili s tragedijom koja ih je zadesila, otac i sin - Tom i Jake Kennedy - presele se u novu kuću, u mirni gradić Featherbank. Za koji se ispostavi da i nije baš tako miran, budući da je upravo ovdje, dvadeset godina prije, zloglasni ubojica Frank Carter otimao i ubijao djecu. Zvali su ga Šaptač, jer je šaputanjem mamio djecu van njihovih kuća usred noći.

A onda nestane još jedan dječak, i sve upućuje na isti modus operandi kao što ga je imao Carter. Osim što je Carter sada u zatvoru, pa ovaj nestanak nikako ne može biti njegovo maslo. Ili? Oponašatelj ili pomagač? Teško je reći, dokaza nema, a vrijeme curi sve brže. Pogotovo kad Tomov sin Jake također usred noći začuje šaputanje ispred prozora...

Vrlo, vrlo zanimljiv i vrlo, vrlo napet triler. Mračna, ponekad i turobna atmosfera, nešto neodređeno zlo što vreba u sjenama, nešto što te vreba dok spavaš i šapuće ti na prozoru... Dodajmo tome i nekoliko tajni iz prošlosti i stravične slučajeve ubojstava za kojima se još vuku repovi, i dobit ćemo ne samo izrazito napet, već i izrazito scary triler.

Ozbiljno, ne preporučam čitanje prije spavanja. Probala sam, i vjerujte, nije mi baš bilo svejedno kad sam ugasila svjetlo. Određeni dijelovi mogli bi vam izazvati žmarce, a mogli biste se noću početi i trzati na svaki zvuk. Nisu ovdje u pitanju nikakva čudovišta ispod kreveta, ne brinite. No, nije li upravo najstrašnija stvar kod strašnih trilera ta što nam pokazuju da najgora čudovišta ponekad čuče u sasvim običnim ljudima?

Ovaj roman vrvi slomljenim likovima, likovima koje prate tragedije i duhovi iz prošlosti, likovima opterećenima pogreškama iz nekih prošlih života. Kad vidite kroz što su sve prošli, bez obzira na pogreške koje su pritom neki od njih napravili, suosjećat ćete s ovim likovima, ponekad čak i s najgorima od njih.

Pomalo Kingovski, rekla bih da je "Šaptač" doista odličan triler. Ima sve elemente onih najboljih trilera, i tu dodatnu jezivu notu od koje vam se svako malo naježi koža. Usudite ga se pročitati!

______________________________________

Kako do knjige: https://bit.ly/3eLK0zP