srijeda, 24. ožujka 2021.

OTOK ČUVARA OLUJA, Catherine Doyle

Izdavač: Znanje, 2020.
1. knjiga serijala Čuvara oluja 
[eng. The Storm Keeper's island]
Prijevod: Hana Greta Matković

Već prvi pogled na ovu knjigu i njenu prekrasnu naslovnicu otkriva da se unutar njenih korica nalazi nešto... magično. I sam je naslov magičan: "Otok Čuvara oluja". Govori mi kako me unutra čeka neka nova, uzbudljiva, predivna pustolovina!

Prva knjiga serijala o Čuvaru oluja vodi nas na tajnovit i pomalo ćudljiv otok Arranmore. Kako saznajemo kroz priču, upravo se na ovom otoku mnogo godina prije dogodila sudbonosna bitka dvaju čarobnjaka, bitka dobra i zla, koja je odlučila o sudbini svijeta - svijeta koji je, taj put, ostao sačuvan. I sam otok doima se živim, a njegovi stanovnici pripadnici su generacija pet obitelji koje vjekovima štite i čuvaju tajnu otoka: tajnu da Arranmore može postojati u više vremenskih dimenzija istovremeno, i da je taj otok zadnje uporište obrane od zla koje negdje duboko pod njim spava. Spava, ali ne miruje.

Dječak Fionn i njegova sestra Tara došli su na otok provesti praznike s djedom. Za razliku od ostatka svoje obitelji i ostalih stanovnika otoka, koji osjećaju povezanost s otokom i morem oko njega, Fionn je pomalo kao crna ovca u stadu bijelih. Malo po malo, Fionn upoznaje tajne otoka i tajne svoje obitelji, a, kako će se ispostaviti, upravo je Fionn - čudan i neprilagođen, osamljen dječak - baš ono što je otok cijelo vrijeme čekao.

Zadaća koju je otok Fionnu namijenio promijenit će mu život, odvesti ga u nevjerojatne i magične avanture, ali ga odvesti i na prilično opasan put.

Pustolovna, zanimljiva i uzbudljiva priča o čarobnom otoku, Čuvaru oluja, tajnovitim spiljama, zlim čarobnjacima, luckastim djedovima, napornim sestrama i traženju svog mjesta u svijetu posebna je avantura. Tehnički, ovo je knjiga za djecu, ali ja ne volim knjige zatvarati u dobne ladice. U ovoj će knjizi jednako uživati i djeca i odrasli, bilo da je čitaju sami ili nekome naglas. Ovo je knjiga za sve koji vole pustolovine i magične priče.

Napokon, nije li nam J.K. Rowling već pokazala da jedna knjiga za djecu može posve očarati čitav svijet, i čitatelje svih uzrasta?

Fionn je pomalo osamljen dječak koji misli da se nikamo ne uklapa i zbog toga se s njime jako lako povezati. Jako ga je lako razumjeti, a i zavoljeti. Ono što ćete također zavoljeti u ovoj priči, a što možda mislite da inače nije posebno interesantno su - svijeće. Svijeće Čuvara oluja nisu, dakako, obične svijeće, one vas mogu odvesti na putovanje kroz prostor, vrijeme i sjećanja, no, nakon čitanja o ovim svijećama, kladim se da ćete više uživati i u onim našim svakodnevnim, običnima. ;) Mašta je, na kraju, sve što nam je potrebno da bismo i sami otišli na neko putovanje kroz prostor, vrijeme i sjećanja - sa svijećom ili bez nje.

Uz uzbudljive avanture, ova priča ispričat će vam ponešto i o gubitku, obitelji i prijateljstvu, kao i o hrabrosti, odanosti i savladavanju prepreka, čak i onih najtežih.

Tragate li za pustolovinama, za neobičnim i tajnovitim pripovijestima, žudite li se sprijateljiti s posebnim, simpatičnim likovima i posjetiti mjesta koja su izmaštana toliko živo da ćete se osjećati kao da ste doista tamo - našli ste pravu knjigu. Priča koju će vam ova knjiga ispričati uzbudljiva je i čarobna, likovi koje ćete u njoj upoznati živopisni su i nezaboravni, a pustolovinu na koju će vas odvesti dugo ćete pamtiti. Ja sam uživala čitajući, i spremna sam za još. Srećom, drugi nastavak već je tu. :) The adventure continues... 

_____________________________

Kako do knjige: https://bit.ly/3sjKroU