petak, 26. ožujka 2021.

UNFU*CK YOURSELF / SREDITE SE: Iziđite si iz glave i počnite živjeti, Gary John Bishop

Izdavač: Stilus knjiga, 2020.
[eng. Unfu*k yourself]
Prijevod: Jasmina Čulo 

Nisam baš od samopomoćnica, ako me pratite, to već dobro znate. No, tu i tamo, neka uspije uhvatiti moju pozornost. Ova ju je uhvatila, kako naslovom, tako i pitanjem koje vrišti s korica: "Dosadilo vam je osjećati se us*ano?". Bome jest, dosadilo mi je, pa sam odlučila zaviriti.

Autor Gary John Bishop svojim je pristupom 'urbane filozofije' dogurao do jednog od najpoznatijih life-coacheva današnjice. Ono što ga razlikuje od drugih njegov je pomalo drzak pristup u obraćanju klijentima, kojeg ćete imati prilike vidjeti i u ovoj knjizi. Bishop vam se obraća izravno, bez dlake na jeziku, bez uljepšavanja. Ne pokušava ublažiti ono što zapravo ne želiš čuti, već ti to izravno viče u facu. Neki će ovaj pristup smatrati osvježavajućim, neki će ga mrziti. No, bit onoga što Bishop iznosi i u svojim predavanjima i u ovoj knjizi je zapravo vrlo jednostavna i - posve istinita.

Mi nismo svoje misli, mi smo svoja djela. Jednostavnije rečeno: prestani (pretjerano) razmišljati, trgni se, pokreni i - djeluj!

Ne postoji neka revolucionarna metoda kojom se ovo gore navedeno može lako postići. Ako niste motivirani za promjenu i djelovanje, vjerujem da vas ni ova knjiga neće previše potaknuti da se trgnete i pokrenete. U tom smislu, ova vam knjiga neće reći ništa što već i sami ne znate, ali, možda će vam konačno to što ionako znate da trebate napraviti viknuti u facu da konačno to i napravite, pa ćete uzdahnuti i - barem pokušati.

Puno nas, a ja pogotovo, gubi mnogo vremena na promišljanje o različitim stvarima, situacijama i planovima, čekajući da se neke stvari (koje ne znamo točno baš ni koje su) poslože pa da možemo krenuti kamo, i s čim već, želimo krenuti. Sve je to u biti samo gubljenje vremena, besciljno stajanje u mjestu. Jer, ništa se neće pokrenuti ako se mi sami ne pokrenemo, ne postoji magični trenutak u kojem će se sve posložiti kako treba pa da nam od tog trenutka sve magično krene nabolje. Ne, za sve što želimo, za svaki cilj koji želimo ostvariti, moramo napraviti plan i - ključno - krenuti taj plan izvršavati i toga se držati.

Ova knjiga ne daje neke savjete kako se konačno pokrenuti i prestati razmišljati, ona samo kaže: ajde! Samo prestani. Kreni. Teško je, da, ali treba samo početi djelovati, jer, jednom kad počneš automatski ćeš prestati razmišljati o milijun stvari koje su te do tada sprečavale da počneš i svaki idući korak bit će tim lakši. Ali treba biti ustrajan, što je problematično, jer se većini nas sve to skupa jednostavno - ne da.

Bishop iznosi nekoliko mantri, poticajnih rečenica koje predlaže da sami sebi izgovaramo u trenucima u kojima nam je potrebna motivacija da ostanemo u pokretu. Možete ih isprobati pa vidjeti kako će ići. Knjiga je pisana vrlo jednostavno, i vrlo je izravna. Također, jako se brzo čita.

Dakle, kako izaći iz vlastite glave i krenuti živjeti? Ova knjiga kaže: samo kreni, i nastavi se kretati, pa će s vremenom biti lakše. It's that simple.

Iako je samopomoćnica, ovu knjigu ne bih opisala kao ruku pomoći koja ti se pruža da te izvuče na pravi put. Ne, ne. Ova je knjiga više poput šamara, koji će te opaliti i reći ti da prestaneš kukati i čekati na tko zna što, nego da se okreneš u smjeru u kojem želiš ići i jednostavno, dovraga, onamo kreneš.

Koliko je ova metoda uspješna, morat ćete vidjeti sami za sebe. Ponekad je, doduše, šamar sve što je potrebno za trgnuti se iz letargije. Na kraju krajeva, there's nothing to lose but time. 

_______________________________

Kako do knjige: https://bit.ly/3d4VcF8