ponedjeljak, 29. ožujka 2021.

ANNA, Niccoló Ammaniti

Izdavač: Vorto Palabra, 2020.
Prijevod: Snježana Husić 

Kod većine distopija, koje već prema nazivu žanra opisuju katastrofalne i apokaliptične budućnosti, uvijek postoji ono neko zrnce nade da će, s vremenom i/ili trudom, stvari krenuti na bolje. Ammaniti je, u tom slučaju, beznadan.

Koliko te zadivi ljepotom proze i privuče likovima, toliko te ova njegova priča i slomi.

Okosnicu radnje čini djevojčica Anna. Nakon što je iznenadna i opaka bolest, koju su jednostavno nazvali 'Crvena', svijet posve lišila odraslih, na njemu su ostala samo djeca. No i ona su imuna samo do određene dobi: kako stare, tako im sve više prijeti opasnost od 'Crvene', a time i neizbježne smrti.

Anna je nadomak pubertetu, što znači nadomak dobi u kojoj bi mogla oboljeti, pa njena priča već na samom početku izgleda kao priča koja ima svoj rok trajanja - koji, kako se čini, neće biti dug. Bez odraslih, bez struje, bez svih modernih pomagala na koje smo kao čovječanstvo navikli, život je sam po sebi težak i oskudan. Nesmiljeni požari dodatno su opustošili područje Sicilije, na kojem zatječemo Annu, i natjerali ondje preživjelu djecu da se snalaze kako znaju i umiju, tragajući za još kojom konzervom hrane u već opustošenim supermarketima.

Anna još živi u obiteljskoj kući s mlađim bratom Astorom, kojeg pokušava sačuvati od opakog vanjskog svijeta, u kojem ne vlada samo neimaština, već i razne dječje bande i divlje životinje, posebno psi, koji te u potrazi za hranom mogu bez problema rastrgati.

No, čak i u ovom surovom svijetu bez budućnosti, Ammaniti će nam uspjeti prikazati i malo radosti, i tračak prijateljstva, i pokoju mrvicu dobrote, brige za druge; pa i hrabrosti, ustrajnosti i požrtvovnosti.

Ovaj roman ima nešto od McCarthya i Margaret Atwood, on je poput neobičnog spoja 'Gazele i Kosca' i 'Ceste'. Surova stvarnost bori se s ljepotom proze koja ju opisuje, nagon za preživljavanjem sukobljava se sa željom za pripadanjem, s dopuštanjem sebi da ti do nekoga bude stalo iako bi te to moglo odvesti u još veći očaj no što ga trenutno osjećaš.

A onda, tu je i jedan pas. 💕

Pas koji je isprva prikazan kao nešto čega se treba bojati, ali kojeg čak ni tada nisam mogla mrziti. I ovaj pas, kao i svi likovi s kojima će vas Ammaniti malo-pomalo upoznati, ima svoju tužnu pozadinsku priču, zbog koje je njegova sudbina (kao i sudbine svih njih, uostalom) još tragičnija i još više te slomi.

Nije sve tako crno, ima u ovoj priči i lijepih trenutaka, i dobrih dana, pa čak i mrvica kakve-takve nade u bolje sutra, koliko god to sutra bilo ograničeno vijekom trajanja. Ne znam jeste li čitali McCarthyevu 'Cestu', ali ova priča - to je to, možda ipak mrvicu manje sumorno. Samo što ovdje ne pratimo oca i sina, već sestru i brata.

Zanimljivo je napraviti i poveznicu s aktualnom situacijom pandemije, oko koje se, koliko vidim, baš nitko posebno ne uzrujava. Ovaj roman na sličan način prikazuje kako je jedan virus pomeo čitav svijet - odnosno prikazuje stanje koje je nakon toga ostalo - samo što je virus u ovom slučaju bio puno brži i opakiji od ovog s kojim se mi trenutno borimo. Pomalo vas tjera na razmišljanje o tome koliko je mala ta razlika, i što da je...?

Nadajmo se da odgovor na to nećemo nikada morati saznati. Osim, dakako, u fiktivnim distopijama. 

________________________________

Kako do knjige: https://bit.ly/31uYj3K