utorak, 16. ožujka 2021.

POSLJEDNJI SUSRET, Liv Constantine

Izdavač: Vorto Palabra, 2020.
[eng. The last time I saw you
Prijevod: Ivan Zorić

Sestre Lynne i Valerie Constantine, pod zajedničkim pseudonimom Liv, napisale su roman o dvjema prijateljicama, koje su jedna drugoj baš kao sestre.

Kate i Blaire godinama su bile najbolje prijateljice, praktički sestre, sve do jedne svađe tik pred Kateino vjenčanje, kada su se razišle i otkada nisu jedna s drugom progovorile ni riječi. Puno je godina prošlo otad, no nakon svih tih godina dvije će prijateljice ponovno spojiti jedan nesretni događaj, ali će im taj nesretni događaj dati i priliku da obnove svoje prijateljstvo.

Nesretni događaj o kojem je riječ je smrt Kateine majke, žene koju su svi, baš svi, voljeli, a koju je netko divljački usmrtio. Dok policija pokušava pronaći počinitelja, Kate počinje i sama dobivati prijetnje smrću. Uplašena i sve nepovjerljivija prema ljudima koje je do tada smatrala bliskima, pa čak i članovima vlastite obitelji, Kate se okreće jedinoj osobi koja je uvijek bila tu za nju - Blaire.

Blaire, uspješna autorica kriminalističkih romana, u želji da pomogne svojoj prijateljici, usporedo s policijom krenut će provoditi i svoju malu amatersku istragu. U naizgled idiličnoj sredini, gdje su svi povezani prijateljskim ili obiteljskim vezama, tko je taj prikriveni nemilosrdni ubojica, koji još uvijek predstavlja prijetnju i koji ne misli stati?

Sumnjat ćete u svakoga, ali konačni odgovor mogao bi vas iznenaditi.

Nisam se odmah ufurala u ovu priču, moguće zbog toga jer se s likovima jako teško povezati. Svi su likovi uglavnom pripadnici bogataških obitelji, većinom dosta površni i pomalo snobovi. Pomalo kao da ste upali u neku srednju školu, sa svim onim popularnim klincima koji jedni drugima podmeću noge, ali ovi su klinci odrasli, puni love, žive na ogromnim posjedima ispunjenima čitavom svitom posluge i mogu što god požele. Kate, npr.: majka male djevojčice, kojoj ta djevojčica predstavlja tek usputnih 15 minuta zanimacije dnevno, dok ostatak provodi s dadiljom. Teško je suosjećati i povezati se takvom osobom, bez obzira na tragediju koju je upravo iskusila.

No, ako se već nisam uspjela povezati sa samom Kate, uspjela sam se povezati i shvatiti njen osjećaj anksioznosti i panične tjeskobe koji ju često prati (ili, bolje rečeno, moj vlastiti osjećaj anksioznosti bez problema se povezao s njezinim :)).

Katein tok svijesti i ta paranoja koja ju ponekad doslovno guši super su mi opisani, pogotovo kada vidite da, kako priča ide dalje, ona sve više i više sumnja u svoj vlastiti razum i podliježe napadajima tjeskobe i paranoje. Majka joj je brutalno ubijena, a sada netko prijeti i njenom životu i njenoj obitelji. Stranac? Prijatelj? Susjed? Muž? Otac?

Mogućnosti su bezbrojne. A kada jednom počnete sumnjati u bliske ljude, taj put vodi samo u sve veće ludilo.

Velik dio romana pisan je poput neke sapunice (što ne mislim nužno u lošem smislu). Svatko svakoga izdaje, uhodi, trača, taji stvari, pretvara se, vadi kosture iz ormara (ili ih pokušava natrpati natrag u njega)... Svi su sumnjivi i svirepi i pomalo počnete, kao i Kate, već sumnjičiti i sami sebe.

Rasplet priče mi se jako svidio, sestre spisateljice sve su ispremiješale i potpuno prevrnule sve u što sam do tad vjerovala i što sam mislila. A ako ste mislili da ste do tada već vidjeli ludo, well, you ain't seen nothin' yet.

Ako mi je prva polovica romana bila pomalo naporna i ako me se u tom dijelu likovi nisu posebno dojmili, druga je polovica to nadoknadila. Kao da su autorice došle do određene točke u knjizi i rekle si: ok, let's get crazy. And crazy it is! Totalno neočekivan rasplet događaja, likovi koji skoče iz jedne krajnosti u neku posve drugu i potpuno se preobraze, obiteljske tajne koje nemilosrdno isplivaju na površinu samo kako bi dodatno sve začinile... Kad je bal, nek je bal! A unatoč sporom početku, ovaj su bal, po meni, Liv Constantine dosta dobro otplesale. 

____________________________________

Kako do knjige: http://bit.ly/3tk66gG